Hozzávalók:
A töltelékhez:
A leveshez:
Elkészítés:
Ez egy nagyon jó, kiadós étel.
Egyszerre készítünk töltött oldalast, gombás sült tölteléket és finom húslevest is.
Ráadásul francia salátánk is lesz.
Először a tölteléket készítjük el:
Csiperke gombát és erdei gombát vegyesen készítünk.
Megmossuk, felszeleteljük a gombát.
Egy pici olajon apróra vágott hagymát pirítunk, szórunk bele sáfrányt, majd hozzáadjuk a gombát.
Megsózzuk, borsozzuk, cayenne-i borssal, majoránnával, darált pritaminnal, karikára vágott újhagymával ízesítjük.
15-20 percig főzzük, amíg elfövi a levét.
2 zsemlét vízbe áztatunk, majd jól kinyomkodjuk, villával összetörjük.
Hozzáadjuk a langyosra hűlt gombaragut, egy nagy csokor apróra vágott petrezselyem zöldet és egy tojást.
Jól összekeverjük, megkóstoljuk és, ha kell, még ízesítjük.
Ezalatt előkészítjük az oldalast:
Jól megmossuk és levágjuk a túl zsíros részeket, majd óvatosan a csont mellett hosszában felvágjuk, de vigyázzunk, hogy a másik oldala egyben maradjon.
Gyakorlatilag kinyitjuk a húst. Megsózzuk kívül, belül.
Beletöltjük a tölteléket, majd jó szorosan cérnával összevarrjuk a nyílást.
Ha jó vastag az oldalas fel is szúrhatjuk, úgy csak a végét kell jól összevarrni.
Közben feltesszük egy nagyobb fazékba főni a húslevesnek való összes zöldségeket, mint amikor húslevest készítünk. Vízzel felöntjük és felforraljuk.
A forrásban lévő levesbe beletesszük a töltött oldalast és csendesen főzzük kb. 1 óra hosszat.
Ezután egy tepsit kiolajozunk 1 ek. olajjal és belefektetjük a levesből kiemelt húsokat.
Az oldalasokat egy pici olajjal megkenjük és Cayenne-i borssal és fokhagymaporral megszórjuk.
Pár szál újhagymát szórjunk köréjük.
Jó sok tölteléket csináltunk, mert a kimaradt tölteléket a hús mellé halmozzuk és együtt megsütjük.
Fóliával vagy lapos tepsivel lefedjük és kb. 1 órát sütjük 180 C fokon a sütőben.
Ellenőrizzük, hogy jó puha-e a hús, locsoljuk meg a levével majd fedetlenül süssük pirosra.
Tálaláskor a cérnát ne felejtsük el eltávolítani!!
A csontok közt vágjuk szeletekre a húst.
A vele sült tölteléket is kínáljuk mellé.
Melegen, hidegen is nagyon ízletes.
A leveshez bármilyen tésztát, daragaluskát főzhetünk. Nagyon ízes, erős levesünk lesz.
A zöldségek egy részét apróra vágtam, főztem hozzá egy kis zöldborsót és krumplit, uborkát és almát kockáztam bele és jó, ízes majonéz hozzáadásával, finom házi francia salátát készítettem.
- 3-4 csík oldalas
- 1-2 ek. olaj
- cayenne-i bors
- 2-3 db újhagyma
- fokhagymapor
A töltelékhez:
- 1 kg csiperke gomba
- 1/2 kg erdei gomba
- olaj
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál újhagyma
- sáfrány
- só
- bors
- cayenne-i bors
- majoránna
- petrezselyemzöld
- 1 ek. darált pritamin
- 2 db zsemle
- 1 tojás
A leveshez:
- 3-4 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 1 db hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db karalábé
- 1 db zeller
- 1 pici kelkáposzta
- petrezselyem zöldje
- 1 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- cseresznyepaprika
- só
- bors
Elkészítés:
Ez egy nagyon jó, kiadós étel.
Egyszerre készítünk töltött oldalast, gombás sült tölteléket és finom húslevest is.
Ráadásul francia salátánk is lesz.
Csiperke gombát és erdei gombát vegyesen készítünk.
Megmossuk, felszeleteljük a gombát.
Egy pici olajon apróra vágott hagymát pirítunk, szórunk bele sáfrányt, majd hozzáadjuk a gombát.
Megsózzuk, borsozzuk, cayenne-i borssal, majoránnával, darált pritaminnal, karikára vágott újhagymával ízesítjük.
15-20 percig főzzük, amíg elfövi a levét.
2 zsemlét vízbe áztatunk, majd jól kinyomkodjuk, villával összetörjük.
Hozzáadjuk a langyosra hűlt gombaragut, egy nagy csokor apróra vágott petrezselyem zöldet és egy tojást.
Jól összekeverjük, megkóstoljuk és, ha kell, még ízesítjük.
Ezalatt előkészítjük az oldalast:
Jól megmossuk és levágjuk a túl zsíros részeket, majd óvatosan a csont mellett hosszában felvágjuk, de vigyázzunk, hogy a másik oldala egyben maradjon.
Gyakorlatilag kinyitjuk a húst. Megsózzuk kívül, belül.
Beletöltjük a tölteléket, majd jó szorosan cérnával összevarrjuk a nyílást.
Ha jó vastag az oldalas fel is szúrhatjuk, úgy csak a végét kell jól összevarrni.
Közben feltesszük egy nagyobb fazékba főni a húslevesnek való összes zöldségeket, mint amikor húslevest készítünk. Vízzel felöntjük és felforraljuk.
A forrásban lévő levesbe beletesszük a töltött oldalast és csendesen főzzük kb. 1 óra hosszat.
Ezután egy tepsit kiolajozunk 1 ek. olajjal és belefektetjük a levesből kiemelt húsokat.
Az oldalasokat egy pici olajjal megkenjük és Cayenne-i borssal és fokhagymaporral megszórjuk.
Pár szál újhagymát szórjunk köréjük.
Jó sok tölteléket csináltunk, mert a kimaradt tölteléket a hús mellé halmozzuk és együtt megsütjük.
Ellenőrizzük, hogy jó puha-e a hús, locsoljuk meg a levével majd fedetlenül süssük pirosra.
Tálaláskor a cérnát ne felejtsük el eltávolítani!!
A csontok közt vágjuk szeletekre a húst.
A vele sült tölteléket is kínáljuk mellé.
Melegen, hidegen is nagyon ízletes.
A leveshez bármilyen tésztát, daragaluskát főzhetünk. Nagyon ízes, erős levesünk lesz.
A zöldségek egy részét apróra vágtam, főztem hozzá egy kis zöldborsót és krumplit, uborkát és almát kockáztam bele és jó, ízes majonéz hozzáadásával, finom házi francia salátát készítettem.