2014. február 15., szombat

Lekváros derelye


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás
  • kevés víz
  • zsemlemorzsa
  • olaj
  • lekvár
  • porcukor




Elkészítés:

Elkészítjük a tésztát.
A liszthez adjuk a tojásokat.


Az egyik tojás fehérjéjéből tegyünk félre egy keveset, ez majd a kenéshez kell.
Sózzuk meg és egy kevés vízzel gyúrjuk jól össze.
Gyúrjuk még, amíg  szép sima nem lesz.
Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk állni  20 percig.


Most készítsük el a zsemlemorzsát.
Kevés olajon pirítsunk jó sok zsemlemorzsát aranybarnára.
Mindig kevergessük, mert hajlamos leégni.
Jól sózzuk meg, mert csak úgy lesz finom a derelyénk.

Ha letelt az idő, vegyük elő a tésztát.
Osszuk el 4 részre, mert úgy könnyebb dolgozni vele.
Lisztezett lapon nyújtsuk ki jó vékonyra.


A tészta felső felére, kb.5 cm távolságra tegyünk lekvár kupacokat egy kanál és egy kés segítségével.
Majd kenőtollal kenjük át a maradék tojásfehérjével a tésztát a lekvár mellett.

Hajtsuk fel a tésztát a lekváros részre.
A derelyéket ujjunkkal jól nyomkodjuk össze, majd derelyevágóval szabdaljuk fel a lekvárok közti sávokban.


Közben tegyünk fel vizet forrni és a derelyéket főzzük ki.
Főzzük úgy 5-8 percig, amíg jól átfő.

Mi a baracklekvárt szeretjük a legjobban, de sajnos ez az a híg lekvár, ami sokszor ki is fő a tésztából.
Nem baj, majd adunk még mellé a lekvárból.
Igazából a szilva lekvár az ideális barátfüle töltelék...

A megfőtt derelyét szűrővel emeljük ki, csöpögtessük le és tegyük a prézlibe.
Pár perc múlva megszilárdul annyira, hogy megforgathatjuk és a másik felét is bemorzsázhatjuk.


 Porcukorral tálaljuk.

Főzhetjük a derelyét burgonyás tésztából is, olyanból, amit a szilvás gombóchoz  vagy a nudlihoz szoktunk készíteni.

 

Hagymás rostélyos

Hozzávalók:

  • szeletelt marha/borjú rostélyos
  • mustár
  • olaj
  • törött bors
  • fokhagyma
  • őrölt kömény
  • sok fej hagyma
  • 2 ek liszt
  • olaj
  • só 
  • fűszerpaprika





Elkészítés:

Előző este bepácoljuk a húst.
A megmosott, leszárított szeletek oldalát késsel bevágjuk, hogy ne pöndörödjön majd fel a sütéskor a hús.
Mustárral, törött borssal, kevés őrölt köménnyel és sok zúzott fokhagymával, végül olajjal is bekenjük a húst.
Még véletlenül sem sózzuk meg!
Hűtőbe tesszük, akár 1-2 napra is.

Sütéskor először is megsózzuk a húst, majd egy lábasban kevés olajon mindkét oldalát szép pirosra sütjük.


Ha vastagabb a hús öntünk alá egy kevés vizet és fedő alatt puhára pároljuk a húst.
Akkor jó, ha már nem jön véres lé a beleszúrt kés nyomán.


Közben elkészítjük a sült hagymát.
Ebből sosem tudunk eleget sütni.
Mindenki imádja, ezért fejenként legalább 2 nagy fej hagymával számoljunk.
Vágjuk fel nem túl vékony szeletekre a hagymát.
Sózzuk meg mindkét oldalukat.
Így jobb ízű lesz, mintha sütés után sóznánk, akkor összetöppedne.


Egy nejlon zacskóba tegyük bele lisztet és adagonként rakjuk bele a hagyma karikákat.


Kicsit rázzuk össze, majd rázogassuk le a felesleges lisztet és tegyük bele nem túl sok forró olajba.
Nem kell úsznia az olajban.


Lapáttal forgassuk és pirítsuk ropogósra.


A frissen kisült húsra halmozzuk a pirított hagymát.


Szép színű fűszerpaprikával is megszórjuk.


Mi krumplipürével ettük, így jobban érvényesült a hús íze - én most borjúból készítettem.
Általában sült krumplival kínálják ezt az ételt, de úgy túl nehéznek találtam volna.

 

Ribizlis álom

Hozzávalók:

  • 50 dkg ribizli
  • 25 dkg babapiskóta
  • 5 dl tejföl
  • 5 dl HULALA tejszín
  • édesítő/cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor









    Elkészítés:  


    Ez a recept a népszerű citromos, illetve epres álom receptek nyomán készült.



    Mélyhűtött ribizlit használtam, amit kiolvasztottam, megturmixoltam, majd szűrőn átpasszíroztam.


    A ribizlihez adjuk az édesítőt és a vaníliás cukrot, majd belekeverjük a tejfölt is.


    Kemény habbá verjük az előzőleg jól behűtött HULALA tejszínt.

    Belekeverjük a tejfölös ribizlibe.


    Kézi habverővel összeforgatjuk.


    Egy mély tál aljára teszünk egy kis krémet és kirakjuk a piskótával.


    Újabb krém réteg, majd piskóta következik.
    Lehet még több réteget rakni, amíg a piskóta tart.

    A tetejére rásimítjuk a maradék krémet.


    Jól behűtjük egy éjszakára, hogy a piskóta beszívja a krémet és megpuhuljon.


    Nagyon finom, pikáns a ribizlitől.
    Üdítő és laktató édesség.


    Zöldborsós pulykamell csíkok

    Hozzávalók:

    • 30 dkg pulykamell
    • 2 szelet füstölt szalonna
    • 2-3 dkg vaj/margarin
    • 30-50 dkg zöldborsó
    • cukor
    • 1 ek liszt
    • 2-3 dl tej





    Elkészítés:

    A pulyka mellett csíkokra vágjuk.


    Egy serpenyőben a vajon megfuttatjuk a füstölt szalonnát.
    Majd beletesszük a húst, kevergetve 1-2 percig pirítjuk.
    Rátesszük a zöldborsót is.


    10-15 percig fedő alatt főzzük az ételt.
    Majd sózzuk és a liszttel megszórjuk.


    Átpirítjuk, majd tejjel felöntjük.
    Pici cukorral édesítjük.


    Tulajdonképpen főzelék sűrűségű lesz ez a gyorsan készülő egytálétel.



    Nagyi krumplis pogácsája

    Hozzávalók:

    • 30 dkg liszt
    • 30 dkg főtt, áttört burgonya
    • 10 dkg zsír vagy margarin
    • 2 dkg élesztő
    • 1 tojás 
    • 1,5 dl tej
    • 5-7 gr só
    • 1 tojás a kenéshez
    • köménymag a tetejére
    • reszelt sajt a tetejére
    • szezámmag a tetejére



    Elkészítés:



    A lisztet a zsiradék felével elmorzsoljuk, megsózzuk és hozzáadjuk az áttört főtt burgonyát.
    Hozzáadjuk a langyos tejben feloldott élesztőt és a tojást.
    Jól összedolgozzuk.

    Letakarva 10 percig pihentetjük.

    Majd kisujjnyi vastagra kinyújtjuk és megkenjük a maradék, megolvasztott zsír egyharmadával.
    Vajas tészta módjára hajtogatjuk.
    Letakarva 15 percig pihentetjük.

    Ismét kinyújtjuk, a zsírt újra megolvasztjuk és a felével megkenjük a tésztát. 15 percig pihentetjük.

    Majd megint nyújtjuk, kenjük és most letakarva 1/2 óráig pihentetjük.

    Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk.


    Késsel bekockázzuk és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.


    Zsírozott tepsibe tesszük, egymástól 2 cm távolságra.
    Felvert tojással megkenjük.

    Reszelt sajttal megszórjuk.


    Köménymaggal vagy szezámmaggal is megszórhatjuk.



    10-12 percig előmelegített forró sütőbe szép világospirosra sütjük.
    Langyosan a legfinomabb.



    2014. február 2., vasárnap

    Tormás pulykamell

    Hozzávalók:

    • pulykamell
    • bors
    • fokhagymapor
    • ecetes reszelt torma 
    • 1 ek. olaj







    Elkészítés:


    Egy darab pulykamellet megmosunk, megszárítunk és egy tepsibe tett fóliára helyezzük.

    A húst sózzuk, borsozzuk és egy kevés fokhagymaporral megszórjuk.


    Ezután  készen kapható ecetes tormával jó vastagon bekenjük minden oldalát.

    Kevés olajjal megöntözzük és a fóliát összefogva sütőben készre sütjük.


    Pikáns íze lesz, szendvicsben is kínálhatjuk.


    Nagyi almás pitéje

    Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 2 ek. zsír
    • 25 dkg vaj
    • 15 dkg cukor
    • 1 tojás
    • 1 cs. sütőpor
    • citromhéj
    • csipet só
    • esetleg 1-2 ek. tejföl
    Töltelék:
    • 1 kg alma
    • kb. 10 dkg cukor
    • 1 cs. vaníliás cukor
    • őrölt fahéj
    • kevés darált dió
    • citromlé/citromhéj
    • 1 tojás sárgája

    Elkészítés:

    A lisztet a sütőporral, zsiradékkal, sóval és cukorral elmorzsoljuk.
    Hozzáadjuk a tojást és, ha szükséges, kevés tejföllel lazítjuk.
    Reszelt citromhéjjal ízesítjük.

    Folpackba csomagolva éjszakára a hűtőbe tesszük.

    Másnap lisztezett lapon a tészta felét kinyújtjuk és a sodrófa segítségével egy tepsibe simítjuk.
    Ha nem sikerül egyben beletenni, ne ijedjünk meg, nyugodtan nyomkodjuk be a kezünkkel a helyére a tésztát.
    Legyen pereme is a tésztának.



    Megszórjuk a darált dióval és ráhalmozzuk az időközben elkészített almás tölteléket.

    Ehhez a meghámozott almát lereszeljük, kevés cukorral, vaníliás cukorral, citromlével és a citrom lereszelt sárga héjával, valamint őrölt fahéjjal ízesítjük.
    Kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodva  tesszük a tésztára.


    Végül kinyújtjuk a másik tésztát is és az almára tesszük.

    Villával megszurkáljuk és felvert tojással megkenjük.
    180 C fokos, előmelegített sütőben készre sütjük.


    Borsos, szalonnás pulykasült

    Hozzávalók:

    • pulykamell 
    • füstölt szalonna szeletek
    • színes bors
    • csípős Piros Arany/chili krém
    • 1 ek. olaj
    • 2 dl víz






    Elkészítés:



    A megmosott, szárazra törölt pulykamell darabot egyben sütjük meg.

    Egy tepsibe alufóliát teszünk és jóféle füstölt szalonnával megágyazunk a húsnak.

    A húst mindkét oldalán megsózzuk és csípős Piros Arannyal vagy chili krémmel bekenjük.

    Egy kis marék vegyes színes borsot jó durvára törünk a mozsárban.


    Beledörzsöljük a húsba.


    Pici olajjal meglocsoljuk és a tetejére is fektetünk pár szelet szalonnát.


    Aláöntjük a vizet és a fóliát összezárjuk.

    Forró sütőben készre sütjük.


    Melegen körettel vagy hidegen szendvicsben kiváló pecsenye.