2021. szeptember 30., csütörtök

Töltött paprika kapor mártásban

 Hozzávalók:

  • darált pulykahús

  • tölteni való paprika
  • gersli
  • hagyma
  • olaj
  • liszt
  • tejföl
  • citrom
  • kapor
  • törött bors
  • cukor



Elkészítés:

Az isteni töltött paprika ezúttal kapor mártásban készült.

Először a megmosott gerslit - más néven árpagyöngyöt - kevés vízzel 1-2 percig forraljuk, így elfövi a kellemetlen habját.


Leszűrjük és folyó vízzel leöblítjük.


Belekeverjük a darált húsba.
Ezúttal pulyka darált húst használtam, de természetesen bármilyen másfajta húsból főzhetünk.
Én szeretem vegyesen is használni.


Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.


Apróra vágjuk a friss kaprot is.


Egy részét hozzáadjuk a hagymához, sóval és törött borssal fűszerezzük.


A fűszeres hagymát a darált húshoz keverjük.


Egy tojást is teszünk bele.
 

Jól összekeverjük a masszát és a szokásos módon megtöltjük a paprikákat.


Kerülhet bele színes paprika is.


Egy lábasban kb. fél dl olajon 2-3 csapott evőkanál liszttel rántást hevítünk.


Még egy adag vágott kaprot keverünk bele, majd felöntjük kb. fél liter vízzel.


Amint felforr a mártás beletesszük a megtöltött paprikákat.


Lisztes kézzel gombócokat is formálhatunk és a mártásba ültetjük.


Lefedve, kis lángon kb. fél óráig főzzük.


Ha kell, pótoljuk a vizet.
Reszelt citromhéjjel és pár karika citrommal savanyítjuk.


Tegyük bele a citrom levét is.


Végül adjunk hozzá jó sok tejfölt és egyszer forraljuk össze.


Szórjuk bele a maradék kaprot, ezzel friss ízt adunk az ételnek.


Ha túl savanyúnak találjuk adhatunk hozzá egy kanálka cukrot.


Nagyon üde, ízletes egytálétel.