2012. december 2., vasárnap

Bolognai spagetti


Hozzávalók:

  • 1 kg darált hús /fele pulyka-fele sertés
  • 1 fej hagyma
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • 1 vastagabb sárgarépa
  • 1 fél zeller
  • 1 közepes doboz paradicsompüré
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • oregano
  • bors
  • 2 ek olaj
  • ½ kg spagetti
  • 20 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Egy lábasban 2 ek. olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
Közben a reszelőn lereszeljük a répát és a zellert.
Hozzáadjuk a hagymához, 1-2 percig kevergetve pirítjuk, majd beletesszük a kétféle darált húst.

Erős tűzön, egyfolytában kavargatjuk és a fakanállal szétnyomkodjuk a húst, amíg morzsássá szét nem válik és kifehéredik.

Ekkor megsózzuk, borsozzuk, fűszerezzük rozmaringgal, bazsalikommal, kakukkfűvel, oreganoval és belenyomjuk a fokhagymát is.
Felöntjük a vízzel felhígított paradicsompürével és kb. 1 órát fedő alatt lassan főzzük.


Közben egy nagy fazékban, sós vízben kifőzzük a jóféle spagettit.
Nem kell puhára, csupán al dente - comme il faut!
Leszűrjük olajjal, sóval összekeverjük és félretesszük.

Tálaláskor a tésztára tesszük a húsos ragut, majd megszórjuk jóféle reszelt sajttal.
Vehetünk parmezán, pecorino vagy egyszerűen trappista sajtot. 



Ez a mennyiség több alkalomra is elég. 
A maradék ragut kisebb dobozokban, lefedve mélyhűtőbe tesszük és máskor használjuk fel.
Gyorsan készíthetünk majd akár újabb bolognait, de lasagnet vagy házi raviolit is.