Hozzávalók:
- 1 kg darált hús /fele
pulyka-fele sertés
- 1 fej hagyma
- 4-5 cikk fokhagyma
- 1 vastagabb sárgarépa
- 1 fél zeller
- 1 közepes doboz paradicsompüré
- rozmaring
- bazsalikom
- kakukkfű
- oregano
- só
- bors
- 2 ek olaj
- ½ kg spagetti
- 20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Egy lábasban 2 ek. olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
Közben a reszelőn lereszeljük a répát és a zellert.
Hozzáadjuk a hagymához, 1-2 percig kevergetve pirítjuk, majd beletesszük a
kétféle darált húst.
Erős tűzön, egyfolytában kavargatjuk és a fakanállal szétnyomkodjuk a húst,
amíg morzsássá szét nem válik és kifehéredik.
Ekkor megsózzuk, borsozzuk, fűszerezzük rozmaringgal, bazsalikommal,
kakukkfűvel, oreganoval és belenyomjuk a fokhagymát is.
Felöntjük a vízzel felhígított paradicsompürével és kb. 1 órát fedő alatt
lassan főzzük.
Közben egy nagy fazékban, sós vízben kifőzzük a jóféle spagettit.
Nem kell puhára, csupán al dente - comme il faut!
Leszűrjük olajjal, sóval összekeverjük és félretesszük.
Tálaláskor a tésztára tesszük a húsos ragut, majd megszórjuk jóféle reszelt sajttal.
Vehetünk parmezán, pecorino vagy egyszerűen trappista sajtot.
Ez a mennyiség több alkalomra is elég.
A maradék ragut kisebb dobozokban, lefedve mélyhűtőbe tesszük és máskor használjuk fel.
Gyorsan készíthetünk majd akár újabb bolognait, de lasagnet vagy házi raviolit is.