2021. november 11., csütörtök

Vörösboros kakaspörkölt

 

 Hozzávalók:


  • kakas

  • libazsír/csirkezsír
  • hagyma
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • fokhagyma
  • fűszerpaprika
  • törött bors
  • majoránna
  • szegfűbors
  • borókabogyó
  • csillagánizs
  • vörösbor


Elkészítés:


Pompás eledel a francia recept alapján készülő vörösboros kakaska.

A jó minőségű házi kakas húsa harapható, zamatos, jóval ízesebb a csirkehúsnál. 

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/01/vorosboros-kakas-coq-au-vin.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/04/vorosboros-gombas-sult-kakas.html


Büszke tarajos kakasból készült ismét pörkölt.


A kakast megtisztítjuk, megmossuk és  feldaraboljuk.

Kevés libazsíron vagy csirkezsíron hagymát dinsztelünk.

Beletesszük a húst és körbepirítjuk.

Zöldpaprikát és paradicsomot darabolunk fel.

A húshoz adjuk a paradicsomot, zöldpaprikát, szeletekre vágott fokhagymát.

Fűszerpaprikát szórunk rá, sózzuk, borsozzuk és kevés majoránnával fűszerezzük.



Vörösborral felöntjük.


Illatos szegfűborsot és boróka bogyót, valamint csillagánizst teszünk bele.
Ettől lesz a pörköltünk különlegesen pikáns.



A húst puhára főzzük.

Bármilyen körettel kínálhatjuk a tört burgonya vagy nokedli nagyon illik hozzá.



Lucskos káposzta

Hozzávalók:


  • sertés comb

  • kolozsvári szalonna/sonka
  • füstölt szalonna
  • hagyma
  • fokhagyma
  • fűszerpaprika
  • bors
  • káposzta
  • kapor
  • tárkony
  • 2-3 db babérlevél
  • őrölt kömény
  • paradicsom
  • paradicsompüré
  • darált pritamin paprika
  • zöldpaprika
  • ecet
  • tejföl
  • liszt


Elkészítés:


Klasszikus egytálétel.


Jóféle füstölt szalonnát és sonkát főzünk a sertés hússal együtt.


Felkockázzuk a füstölteket .


Egy nagyobb edényben kevés zsíron kiolvasztjuk a szalonnát és a sonkát.


Ezalatt falatnyira vágjuk a húst is.
Combot, lapockát érdemes ebbe az ételbe tenni.


A húst a szalonnához adjuk és kevergetve körbepirítjuk.
Menjen bele a szalonna bőrke is.


Előkészítjük a hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és a babérlevelet. 


Apróra vágjuk a zöldségeket.


A húshoz adjuk.


Sózzuk, borsozzuk, kevés őrölt köményt, kanálka darált pritamin paprikát és sűrített paradicsomot is adunk hozzá.


Tárkony és kapor is kerül bele.
Fedő alatt főzzük a pörköltöt.


Ízlés szerint felszeleteljük a friss káposztát.


A húshoz adjuk.


Fűszerpaprikával megszórjuk és még teszünk bele egy kevés paradicsompürét.


Puhára főzzük a káposztát is.


Egy kevés lisztet tejföllel és pici vízzel simára keverünk és behabarjuk az ételt.


Egyszer felforraljuk a habarással és máris kész a káposztás finomság.
Aki szereti kevés ecettel savanyíthatja.




Káposztás lepény

 Hozzávalók:

  • egy fél káposzta

  • hagyma
  • sárgarépa
  • újhagyma
  • petrezselyem
  • paradicsom
  • bors
  • 1 ek. szójaszósz
  • 3 db tojás
  • 3 ek. liszt
  • olívaolaj/szőlőmagolaj


Elkészítés:


Már többször készítettem ezt a gyors és vitamindús lepénykét, mindig nagy sikere van.


A káposztát vékonyra szeleteljük és keresztben is apróra daraboljuk.
Megsózzuk és kb. fél órát állni hagyjuk.


A sárgarépát és a hagymát keskeny csíkokra, julienre vágjuk.


Kifejezetten illik bele az újhagyma zöld szára.
Én mindig az utolsó morzsáig felhasználom a hagyma zöldjét.
Rengeteg íz és vitamin van benne, remek színt ad az ételnek, salátáknak, kár lenne kidobni.


A káposztát elkeverjük a sárgarépával és a kétféle hagymával.


Tegyünk bele apróra vágott petrezselyem zöldet is.


Keverjük össze.


Elkészítjük az öntetet.
A tojást, a sót és a szójaszószt összehabarjuk.
Óvatosan sózzuk, mert a szójaszósz is sós.


Törött borssal bőségesen megszórjuk.


Elkeverjük a liszttel is.


Az öntetet elkeverjük a zöldségekkel.


Kiolajozott tepsibe simítjuk a zöldség felét.


Paradicsom karikákkal beborítjuk a masszát.


Befedjük a maradék zöldséggel és olíva vagy szőlőmagolajjal meglocsoljuk.


180 C fokos sütőben készre sütjük.

Köretként vagy magában salátával fogyasztjuk.
Szerintem langyosan az igazi.

Lehet beletenni színes kápia vagy kaliforniai paprikát is.




Paradicsom helyett virslikarikákkal vagy sajtszeletekkel gazdagíthatjuk. 

Nagy előnye, hogy felhasználhatjuk a maradék zöldségeket is és a sütőben a hús mellé betéve egyszerre elkészíthető.




Ricsi kedvenc tonhalas szendvicse

Hozzávalók:

  • natúr vagy olajos tonhal konzerv

  • szendvics kenyér
  • vaj
  • hagyma
  • újhagyma
  • kápia paprika
  • petrezselyem
  • mustár
  • törött bors
  • citrom
  • uborka
  • paradicsom
  • kapor
  • áfonya


Elkészítés:

Egyszerű és gyors ez a finom szendvics.


Dobozos natúr vagy olajos tonhalat a levével együtt elkeverjük puha vajjal.


Fűszerezzük törött borssal, mustárral.


Apróra vágott hagyma, újhagyma, kápia paprika is kerül bele.


Citromlével meglocsoljuk és egy kevés sót is tegyünk bele.


Apróra vágott petrezselyem zöldet adunk hozzá.
Összekeverjük a krémet.



Szeletelt kenyérre halmozzuk, majd egy másik szelettel befedjük a szendvicsünket.


A kenyeret háromszögletűre vágjuk.
Uborkával "becsíkozzuk" és mini paradicsommal, petrezselyemmel díszítjük.



Kaporral díszítve kápia paprikával és áfonyával is tálalhatjuk.


Aki szereti tehet rá olajbogyót is, de a gyerekek imádják az áfonyát.


Előételnek vagy vacsorának bármikor kínálhatjuk.