2014. április 29., kedd

Csirke kínai módon készül cukkinivel

Hozzávalók:

  • csirkecomb (felső)
  • olaj
  • fokhagymapor
  • őrölt fehér bors
  • 2 + 2 szál újhagyma
  • 1 + 1 db paradicsom
  • 1 + 1 db zöldpaprika
  • 4 db cukkini
  • 2 ek. szójaolaj
  • 2 ek. halszósz
  • 1 ek. öt fűszerkeverék
  • petrezselyemzöld
  • burgonya




Elkészítés:

A megtisztított, megmosott, megszárított csirkecombokat kétfelé vágjuk, jól besózzuk, a bőre alatt is.


Egy ek. olajon körbepirítjuk a húsokat, majd mellédobjuk a könnyű zöldségeket, a karikára vágott újhagymát, kis darabokra vágott paradicsomot és a lehetőleg színes zöldpaprikát.
Fokhagymaporral és őrölt fehér borssal fűszerezzük a húst.


Fél dl vizet aláöntve, fedő alatt puhára főzzük a húst.

Ha kész félretesszük.


Közben a cukkinit is elkészítjük.

A megmosott cukkini két végét levágjuk és hosszában 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk.


Egy ek. olajat felhevítünk, beletesszük a cukkini szeleteket, paradicsom, zöldpaprika és újhagyma darabokat teszünk mellé.

Szójaszószt és halszószt öntünk rá, a kínai ötfűszer keverékből is szórunk a tetejére.


4-5 perc alatt készen is lesz a zöldségünk, a világért ne főzzük puhára.


Ha kész szórjunk rá egy kevés petrezselyemzöldet.


Tálaljuk a húst a kínai módra készített cukkinivel.
Egy kevés főtt burgonyát is adhatunk mellé.



2014. április 28., hétfő

Fahéjas csirke sárgabarack öntettel és jázmin rizzsel

Hozzávalók:

  • 1-,5 kg csirkecomb
  • kakukkfű
  • őrölt fahéj
  • sáfrány
  • 30 dkg aszalt sárgabarack
  • 1/2 ü. sárgabarack lekvár
  • 10 db szegfűszeg
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 25-30 dkg jázmin rizs
  • olaj


Elkészítés:




A szépen megtisztított megmosott, megszárított csirkecombokat kettévágjuk az izületnél és jól besózzuk, a bőrük alá is dörzsölünk a sóból.

Egy nagyobb lábasban 2 ek. olajon szép pirosra körbesütjük a csirkecombokat.


Most megszórjuk kakukkfűvel, sáfránnyal és bőven őrölt fahéjjal.


1 pohárka vizet öntünk alá és közepes lángnál, fedő alatt puhára sütjük a húst.

Elkészítjük az öntetet.
Az aszalt sárgabarackot kb. 1 órára langyos vízbe áztatjuk, hogy jól megdagadjon, majd leszűrjük.



Egy lábaskába tesszük.

Jóféle házi baracklekvárból teszünk pár kanállal egy bögrébe, kevés vízzel felhígítjuk, simára keverjük és az aszalt sárgabarackra öntjük, hogy jól ellepje.


Szegfűszeget, egy csipet sót és még egy kis őrölt fahéjat teszünk a barackhoz és felfőzzük.


Egy ek. étkezési keményítőt teszünk a bögrénkbe, ehhez adunk kb. 1 dl vizet, simára keverjük a keményítőt.


A barackhoz öntjük.
Ha szükséges, még adjunk hozzá a lekvárból is, legyen jó, intenzív barack ízű.


Összeforraljuk és elzárjuk a tüzet.



Közben elkészítettük a rizst.

Egy jénai tálban egy ek. olajat teszünk, ráöntjük a többször, váltott vízben megmosott thai jázmin rizst.
Megsózzuk és felöntjük dupla mennyiségű vízzel.
Lefedve, mikróban 15-20 perc alatt  készre főzzük.


Tálaláskor a fahéjas csirke mellé tesszük a rizst és melléadjuk az illatos barack öntetet.


Szórjuk meg még egy kis fahéjjal és egy kevés snidlinggel is feldobhatjuk az ízeket.


2014. április 27., vasárnap

Mascarponés spárga

Hozzávalók:

  • 1 cs. spárga
  • 2 szál újhagyma
  • 2 dkg vaj/margarin

  • 2 ek tejföl
  • 2 ek mascarpone
  • pár szál petrezselyem









Elkészítés: 


A spárgát megtisztítjuk, meghámozzuk, megmossuk.

Kettévágjuk.


Mikróban készítjük ezt az ételt.

Egy mikrózható edénybe tesszük a vajat vagy margarint.



Erre rápakoljuk a spárgákat és az újhagymát.


Szórunk rá sót, majd a tejfölt 2-3 kanál vízzel elhabarjuk, és ráöntjük a spárgára.


Letakarjuk az edény és mikrósütőben 10-15 perc alatt megfőzzük a spárgát.


Ha kész, még forrón rákanalazzuk a mascarponét és petrezselyemmel díszítjük.

Ennél az ételnél a spárga finom íze dominál, nem kell nagyon túlfőzni, nem kell túlfűszerezni.


Cukkinis új káposzta saláta

Hozzávalók:

  • 3-4 db cukkini
  • 1 kígyóuborka
  • 1 fej új káposzta
  • 3 fej hagyma
  • 2 - 3 db sárgarépa
  • 2-3 db zöldpaprika
  • 1 db csípős paprika
  • citromlé
  • olívaolaj


Elkészítés:


A káposztasaláta egyik változata.


Nagyon szeretjük a cukkinit is bármilyen módon elkészítve, de sokszor kerül nyersen is az asztalunkra.


A zsenge új káposztát, a hagymát és a többféle színes zöldpaprikát felszeleteljük és besózzuk.
Tegyünk bele egy kis csípőset is.


Hagyjuk állni amíg levet enged, majd kissé csavarjuk ki.


A répát szeleteljük fel.


A megmosott cukkini és uborka két végét levágjuk és az uborkagyalun szintén szeleteljük fel.


Olívaolajjal és citromlével locsoljuk meg a salátát.


Keverjük jól össze.

Behűtve kínáljuk.



Új káposzta saláta

Hozzávalók:

  • 1-2 fej új káposzta
  • 2-3 db hagyma
  • zöldpaprika 
  • kápia paprika
  • 2-3 db répa
  • bors őrölt kömény
  • ecet
  • édesítőszer




Elkészítés:





Ez a salátát gyakran készítjük, mindig kicsit másképp, így sosem unjuk meg.

http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/02/kaposztasalata.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/11/kaposztasalata.html

Tavasszal, amint megjelenik a friss új káposzta, feltétlenül elkészítjük ezt a ropogós salátát.

Egyszerű, hamar megvan és a hűtőben eláll.

A káposztát, a hagymát és a zöldpaprikát vékonyan felszeleteljük, megsózzuk és állni hagyjuk.
Amint a levét kiengedte, egy kicsit kinyomkodjuk, mint a klasszikus uborkasalátát.


Felkarikázzuk a sárgarépát is és belekeverjük a salátába.
Megszórjuk frissen őrölt fekete borssal, őrölt köménnyel.


Vizet forralunk, ecetet és édesítőszert/cukrot teszünk bele és ráöntjük a salátára.
Összekeverjük.

Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


Isteni, ropogós saláta lesz.


Tejszínes coco zöldbab

Hozzávalók:

  • 0,5 kg coco zöldbab
  • 1 ek. olaj
  • 3-4 db kisebb lila hagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db kápia paprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 dl tejszín
  • 2-3 ek. tejföl
  • 1 tk ételízesítő
  • 1 tk. fűszerpaprika





Elkészítés:

A coco bab egyfajta zöldbab, haragos zöld színű, lapos és nem szálkás.
Kicsit hasonlít a zsenge Juliska babra, nagyon finom.



A megmosott bab két végét lecsippentjük és tetszés szerint feldaraboljuk.

Egy pici olajon megfuttatjuk a négyfelé vágott lila hagymát.


Beletesszük a zöldbabot, a darabokra vágott paradicsomot és paprikát.


Rátesszük az ételízesítőt, a felaprított fokhagymát, fűszerpaprikát, megsózzuk.


Ezután ráöntünk egy kis tejszínt.


Kevergetve úgy 10-15 percig főzzük.

Ha lefedjük hamarabb megpuhul a bab, de nem kell nagyon puhára főzni.



Petrezselyemmel megszórjuk és még egy kis tejföllel tálaljuk.