2014. november 30., vasárnap

Lecsós sertéshús

Hozzávalók:


  • 20-30 dkg sertéscomb
  • 1-2 szelet füstölt szalonna
  • 1 ek. olaj
  • bors

A lecsóhoz:
  • 4-5 db hagyma
  • 4-5 db zöldpaprika
  • 5 db paradicsom
  • olaj

Elkészítés:


Ez nem egy pörkölt, hanem egy sült hús lecsóval.
Ezért külön főzzük és a végén tesszük össze.
Kiváló lehetőség a maradék lecsó vagy télire eltett, mélyhűtött lecsó felhasználására.


A sertéshúst csíkokra vágjuk.

Az olajon megizzasztjuk a szalonnákat és ebben az illatos zsírban megpirítjuk a húst.




Megsózzuk, borsozzuk.


Majd hozzáadjuk a kész lecsót és összeforraljuk.

Tarhonyával kínáljuk.



Levesben főtt, sült töltöttcsirke petrezselymes, gombás burgonyával

Hozzávalók:


  • 1 db egész csirke
  • 2-3 db pulykanyak
  • 30-50 dkg pulykazúza
  • 30-50 dkg kacsaláb
  • 2-3 db sertés húsos karajcsont
  • 1 db hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 db sárgarépa
  • 3-4 db fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 1 db zeller/fehérítő zellerszár
  • 1-2 db zöldpaprika
  • 1-2 db paradicsom
  • kis fej karfiol
  • darabka kelkáposzta
  • 1 db cseresznyepaprika
  • bors


A töltelékhez:

  • 5-6 db zsemle
  • 4-5 db csirkemáj
  • 1/2 kg gomba
  • 1 db hagyma
  • 4 db tojás
  • 2-3 cs. petrezselyem
  • törött bors
  • pici majoránna
  • 1 ek. darált pritamin paprika
  • 1-2 ek. olaj
A sült csirkéhez és körethez:


  • 1/2 kg gomba
  • kis doboz paradicsompüré
  • 1-2 ek. olaj
  • 1-2 tk kínai ötfűszer keverék
  • 4-5 db főtt burgonya
  • 1/2 db hagyma
  • petrezselyem



Elkészítés:


Ez az az étel, amit nem olyan nehéz elkészíteni, viszont komplett vasárnapi vagy ünnepi ebédet készíthetünk egy füst alatt...és másnapra is bőven marad belőle.

Egy finom, gazdag húslevest készítünk, amibe belefőzzük a hagyományos töltött csirkét.
A csirkét aztán kiemeljük, megfűszerezzük és gombával együtt sütőben megsütjük.
A levest külön elfogyasztjuk.


A csirkét tisztítsuk meg, mossuk meg alaposan és hagyjuk lecsöpögni, tegyük félre.
A belsőségeket és a lábat tegyük bele a levesbe.

A megtisztított többi húst feltesszük főni, amint a szokásos húslevest szoktuk.
Jó, ha többféle húsos csont is van benne.
A hagymát, fokhagymát, paprikákat, paradicsomot tegyük bele és sózzuk meg.
1-2 ek. házi, darált ételízesítő ( vagy vegeta-féle ízesítő ) is mehet bele.
A többi zöldség még várhat.
Főzzük vagy egy órát.


Ezalatt készítsük elő a tölteléket.

Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát és adjuk hozzá az apróra vágott gombát.
Pirítsuk addig, amíg a gomba elfövi a levét.


A zsemléket langyos vízben megáztatjuk, majd kinyomkodjuk és a kézi krumplinyomóval pillanatok alatt összenyomkodjuk.
Belekeverjük a tojásokat.
Beletesszük a megtisztított és késsel elkapart csirkemájat, sót, törött borsot, majoránnát, darált pritamin paprikát és sok-sok petrezselymet.


Belekeverjük a gombát is.


A töltelékkel megtöltjük a csirke bőre alatt és a hasüregét is, amelyet előtte megsóztunk és egy kevés majoránnával megszórtunk.
Összetűzzük vagy varrjuk a nyílást és csirkét óvatosan a fövő levesbe ültetjük.


A kimaradt tölteléket egy tiszta nejlonzacskóba töltjük, lezárjuk és azt is ráültetjük a levesre.


Ha a csirke megpuhult akkor óvatosan kiemeljük és egy tepsibe átrakjuk.
Köré szórjuk a maradék gombát is.


Egy kis doboz paradicsompürét elkeverünk 1-2 ek. olajjal, kevés sóval, kínai ötfűszer-keverékkel és a töltött csirkére kanalazzuk.

Kevés vizet is öntünk alá és a sütőben megpirítjuk a csirkét és a gombát.


A levest bezöldségeljük és készre főzzük.
Csigatésztával, cérnametélttel kínáljuk.

A leveshúst a zöldségekkel paradicsom szósszal vagy ketchuppel kínáljuk.


A körethez egy ek. olajon megfuttatjuk a fél apróra vágott hagymát rádobjuk a csirkével sült gombát, ráöntjük a sült levét is és összeforraljuk a darabokra vágott főtt krumplival.
Petrezselyemmel megszórjuk.


A csirkét a gombás körettel és a finom puha töltelékkel kínáljuk.






2014. november 23., vasárnap

Narancsos, mézes, csípős csirkeszárny

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkeszárny
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. darált pritamin paprika
  • 1 ek. édes chili
  • 2-3 ek. méz
  • őrölt bors
  • chilis fűszerkeverék



Elkészítés:



Előkészítjük az összes fűszert.


A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, megmossuk és megszárítjuk.

Ehhez az ételhez a legjobb, ha a szárnyak kis húsos, combos végét használjuk fel.
Érdemes csak ilyen szárnydarabokat vásárolni, ma már sok helyen árulnak így előkészített húst.

Ha nem kapunk, akkor az egész szárnyakról vágjuk le a vastagabb részeket, a megmaradt részeket felhasználhatjuk leves, ragu készítésénél.


A szárnyakat besózzuk és megszórjuk borssal.

Az olívaolajba beletesszük a paprikákat, zúzott fokhagymát, sót, a citrom és a narancs reszelt héját, a csípős fűszerkeveréket és a mézet is.


Összekeverjük a szárnyakat a páccal és legalább fél órára a hűtőbe tesszük.


Majd egy tepsibe tesszük a fűszeres húst, öntünk alá egy pohárka vizet és sütőben először lefedve, majd fedő nélkül, 180 C fokon szép pirosra sütjük.






Meggyes máglyarakás

Hozzávalók:


  • 10 db kifli
  • 4 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 l tej
  • 2-3 cs. vaníliás cukor
  • 2-3 marék darált dió
  • 1 ü. meggybefőtt
  • pici vaj





Elkészítés:





Ez az az édesség, amit pillanatok alatt elkészíthetünk, számtalan töltelékkel ízesíthetjük és mindenki imádja.

Ezúttal házi meggybefőttből készítettük, aminek a levét leszűrtük.
Nagyon finom friss reszelt almával, fahéjjal töltve is.
Mákkal is készíthetjük.


Feltesszük a tűzre a tejet, beleszórjuk a vaníliás cukrot.

A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét egy habüstben a hűtőbe tesszük.


A sárgáját elkeverjük a cukorral és szedünk hozzá a már langyos tejből.
Összekeverjük és a többi tejhez öntjük és tovább melegítjük.

Mielőtt felforrna a tej levesszük a tűzről.


Beletesszük az időközben felkarikázott kifliket és laza mozdulatokkal elkeverjük.

Mire kivajazunk egy tepsit a kifli már fel is szívta az összes finom tejet.

Ekkor belesimítjuk a kifli felét a tepsibe és gazdagon meghintjük a darált dióval.

Erre szórjuk a lecsepegtetett meggyet, majd rátesszük a maradék kiflit is.

Előmelegített sütőben 200 C fokon kb. 30-40 percig sütjük,
Ügyeljünk, hogy ne égjen meg.

Végül a félretett tojásfehérjét kemény habbá verjük.
Egy kevés meggylével színezzük.

Majd rásimítjuk a sütőből kiemelt kiflire, borzosra igazítjuk és pár percre a sütőbe tesszük, amíg kis színt nem kap a hab.

Langyosan az igazi.


2014. november 6., csütörtök

Sült marhalábszár

Hozzávalók:


  • 1,5 kg marhalábszár
  • 1 citrom sárga reszelt héja
  • bors
  • liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3-4 db babérlevél
  • marék olajbogyó
  • darabka póréhagyma
  • 1 db hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 2-3 db paradicsom
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • pár szem szárított paradicsom
  • 2-3 dl fehér bor

Elkészítés:

Sült marhát általában nem lábszárból készítünk, de ez annyira szép hús volt, hogy nem volt szívem apróra vágni és egyszerű pörköltnek vagy gulyásnak elkészíteni.


Rostjaira merőlegesen szép szeleteket vágunk, majd az inakat keresztben bevágjuk, hogy hús ne pöndörödjön fel a sütés során.
A leeső kisebb húsdarabokból persze egy kis gulyás levest is készítünk ...

A szeleteket besózzuk, borsozzuk és jó sok reszelt citromhéjjal megszórjuk.



Kevés lisztbe mártjuk a húst.


Majd a vajon mindkét oldalukat szép pirosra elősütjük.


A húsokat szép sorban egy tepsibe tesszük.


Összevágjuk a hagymát, a pórét, a fokhagymát, a zöldpaprikát és a szárított paradicsomot.


A hús sütése után megmaradt zsiradékon pár percig dinszteljük a zöldségeket és az olajbogyót.
Beletesszük a fűszereket is, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a bazsalikomot, a darabokra vágott paradicsomot.
Felöntjük a borral és még egyszer felforraljuk.


A boros zöldséget ráöntjük a húsra és lefedve a sütőben 180-190 C fokon kb. 2-3 óra alatt puhára sütjük.



Bármilyen körettel kínálhatjuk.
Mi egyik nap hajdinával, másik nap spenótos burgonyával ettük, de egyszerű krumplipürével vagy főtt tésztával is nagyon finom.







Majonézes zöldbab

Hozzávalók:


  • 30-50 dkg zöldbab
  • 1 db színes zöldpaprika
  • petrezselyemzöld
  • pici majonéz
  • pici citromlé vagy borecet







Elkészítés:



A zöldbabot kevés sós vízben megfőzzük, vagy a mélyhűtött zöldbabot mikróban 15 perc alatt pici víz hozzáadásával roppanósra főzzük.

Egy kevés majonézt megsózunk és vágott petrezselyemmel elkeverünk.
Pici citromlével vagy borecettel ízesítjük.

Szép színes zöldpaprikát felkarikázunk és belekeverjük a zöldbabba.







Tejszínes sült hal

Hozzávalók:


  • 0,5 kg tengeri tőkehalfilé
  • 5-8 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 2-3 dl tejföl
  • fehér bors
  • citromlé
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem





Elkészítés:



A fagyasztott halfilét felengedjük, lemossuk, majd a két tenyerünk közt gyengéden kinyomkodjuk belőle a vizet.
Egy tálcán hagyjuk, hogy egy kicsit száradjon, majd citromlével meglocsoljuk.
Ettől a hal húsa egy kicsit tömörebb lesz, kevésbé esik majd szét a sütés során.


Közvetlenül a sütés előtt megsózzuk, borsozzuk a filét.

A felhevített vajban mindkét oldalán elősütjük a halat.
Először mindig a puhább oldalát sütjük, majd óvatosan, lapát segítségével megfordítjuk és a szilárdabb, korábbi bőrös oldalát is megsütjük.
Nem kell pirosra sütni, 2-3 perc elég lesz.


A megsült halat egy tepsibe helyezzük át, szép sorban egymás mellé és megszórjuk vágott petrezselyemmel.


A megmaradt sütővajat felöntjük a tejszínnel.
Beletesszük a zúzott fokhagymát.
Picit megsózzuk.
Felforraljuk egyszer.


Hozzáadjuk a jó sűrű tejfölt és még egyszer felforraljuk.



Ráöntjük a halra a mártást és megszórjuk a petrezselyemmel.


180-200 C fokos sütőbe tesszük és 10-15 perc alatt készre sütjük.


Bármilyen körettel kínálhatjuk.

Könnyű majonézes zöldbabbal tálaltuk.