2020. szeptember 11., péntek

Marhapofa, Zsófi kedvence

Hozzávalók:


  • marhapofa
  • hagyma
  • fokhagyma
  • olaj
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • törött bors






Elkészítés:

A marhapofát alaposan megtisztítjuk, az inas részeket eltávolítjuk.



Kevés olajon hagymát dinsztelünk.




Rátesszük a csíkokra vágott húst.


Kevergetve körbepirítjuk.


Jó sok fokhagymát aprítunk fel.


Zöldpaprikát vágunk kis darabokra.


A paradicsomot is feldaraboljuk.


A körbepirított húsra sót és borsot szórunk.
Rádobjuk a fokhagymát.


Belekerül a paprika és a paradicsom is.
Kevés vizet adunk hozzá és kis lángon puhára főzzük a húst.


Nagyon szaftos, zamatos húsit kapunk.




Uborkás göngyölt vagdalt, cukkini ágyon

 Hozzávalók:

  • darált hús



  • hagyma
  • tojás
  • olaj
  • fokhagyma
  • cukkini
  • paradicsom
  • pritamin paprika
  • petrezselyem
  • bacon szalonna
  • kovászos vagy csemege uborka
  • törött bors
  • bazsalikom
  • fokhagymapor
  • mustár


Elkészítés:

Ez egy nagyszerű vagdalt, amelyet csemege uborkával vagy kovászos uborkával töltünk meg.

A darált hús lehet sertésből, pulykából vagy vegyesen.


Először is dinszteljünk hagymát egy kevés olajon.


Szép piros színű pritamin paprikát és sok petrezselymet is teszünk a darált húsba.


Zúzott fokhagymát, törött borsot, bazsalikomot, sót és fokhagymaport is teszünk bele.


Összekeverjük a pirított hagymával.


A beízesített húst alaposan összegyúrjuk, majd egy alufólián téglalappá formázzuk.


Mustárral megkenjük a tetejét.


Bacon szeletekkel keresztben beborítjuk.
Csemege uborkát fektetünk egy sorban.


Hagymakarikákkal bőségesen megszórjuk és az uborkák felől óvatosan, hosszában, tekerccsé göngyöljük a húst. 


Egy kiolajozott tepsit kirakunk felkarikázott cukkini szeletekkel.


Erre paradicsom karikákat teszünk.


Hosszában ráfektetjük a feltekert vagdaltot.


Alufóliával lefedjük a tepsit és 180 C fokos sütőben megsütjük a pecsenyét.


Hidegen is nagyon finom.


Zöldborsós kuszkusszal tálaltam.








Sült sertés comb májjal és töltelékkel

 Hozzávalók:

  • sertés comb szeletek

  • olaj/zsír
  • bors
  • szójaszósz
  • majoránna
  • pulykamáj/csirkemáj
  • zsemle
  • tojás
  • petrezselyem





Elkészítés:

Ez egy finom májjal és töltelékkel gazdagított sült hús.

Készítsük el először a tölteléket.

Zsemlét áztassunk vízbe, majd nyomkodjuk ki.


Krumplitörővel nyomjuk össze a zsemlét.

Kis olajon megpirított, apróra vágott hagymát adjunk hozzá.


Rengeteg vágott petrezselyem menjen bele.


Tojást keverünk bele.
Általában ahány zsemle, annyi tojást adjunk hozzá, de természetesen kevesebbel is nagyszerűen működik.
Sózzuk, borsozzuk meg.


Sertés combot vágjuk fel nem túl vékony szeletekre.


Sózzuk és borsozzuk mindkét oldalán.


Kevés olajon pirítsuk elő a szeleteket.


Fordítsuk meg.


A húst fektessük egy tepsibe.


Locsoljuk meg egy kevés szójaszósszal és fűszerezzük majoránnával.


Tisztítsuk meg a májat.
Pulykamáj vagy csirkemáj illik hozzá.



Helyezzük a májszeleteket a húsra.


Vegyük elő a tölteléket.


Halmozzunk bőségesen a masszából a májas hús szeletekre.


180 C fokos, előmelegített sütőben süssük meg a húst.


A kész töltelék kívül szépen süljön meg, de belül maradjon puha.
 

Salátával kínálhatjuk.




Vajas kelbimbóval isteni.




Fejtős bableves

 Hozzávalók:


  • fejtős bab

  • füstölt szalonna bőr
  • füstölt kolbász
  • hagyma
  • fokhagyma
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • bors
  • babérlevél
  • petrezselyem


Elkészítés:



Zöldbableves, szárazbableves, fejtett bableves...bármelyiket örömmel fogyasztjuk.

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/08/fejtos-bableves-csulokkel.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/11/fejtos-bableves-kacsa-farhattal.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/csulkos-kormos-bableves.html


A főzővízbe füstölt szalonna bőrt és füstölt kolbászt teszünk ízesítőnek.


Kb. fél órai főzés után beletesszük a babot is.


Karikára vágott sárgarépát, fehérrépát és zellert adunk hozzá.


Hagymát és fokhagymát vágunk bele.


Ne maradjon ki a zöldpaprika és a paradicsom sem.


Főzzük puhára a zöldségeket.


Sózzuk meg és tegyünk bele darált pritamin paprikát is.


Babérlevél és zellerszár is illik hozzá.


A végén petrezselymet adjunk hozzá.


Jó sűrű leves, vaj puha, krémes babbal.
Aki szereti tegyen bele egy kis ecetet és tejfölt is.