2024. január 29., hétfő

Kínai brokkoli 2

 Hozzávalók:


  • brokkoli

  • fokhagyma
  • kápia paprika
  • zöldhagyma
  • gyömbér
  • chili szósz
  • darált pritamin paprika
  • vörös curry paszta
  • szójaszósz
  • olaj


Elkészítés:


Az ázsiai módon készült zöldségek, de különösen a brokkoli utánozhatatlanul finom, friss ízűek és kellemesen roppanós állagúak.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/04/narancsos-brokkoli-kinai-izesitessel.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2021/05/brokkoli-fozelek-tejmentes.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/parolt-cukkini-uborka-brokkoli.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/majonezes-brokkoli.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/02/brokkolis-makaroni.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/10/sajtos-brokkoli.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/01/rakott-brokkoli.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/02/brokkolis-csirkeszarny.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/04/brokkolis-bulgur.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/11/kinai-brokkoli.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/05/citromos-brokkoli.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/brokkoli-es-cukkini.html


Mossuk meg és daraboljuk falatnyira a brokkolit.



Készítsünk mindent elő, mert a sütés nagyon gyorsan történik.

Fokhagyma, gyömbér, újhagyma. kápia paprika, szójaszósz, chili szósz, darált pritamin paprika és vörös curry paszta kerül most az ételbe.



Wokban készül az étel.
Egy-két kanál olajon pirítani kezdjük a zöldségeket.


Beletesszük a fűszereket és a szószokat is.


Amint az alapot összekevertük,  tehetjük bele a brokkolit is.


Erős tűzön, folyamatosan keverve forgatjuk a zöldséget mindössze két percig.


A tűzről levesszük és megszórjuk az újhagyma zöldjével.



Egy gondolatnyi sóval megszórjuk és máris fogyasztható a roppanós, finom szószos brokkoli.

 


La Baule-i St. Jakab kagyló

 Hozzávalók:


  • St. Jakab kagyló

  • vaj
  • liszt
  • fokhagyma







Elkészítés:

Kedvenc tengeri gyümölcseink közé tartozik a Szent Jakab kagyló.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/12/sult-szent-jakab-kagylo.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/szent-jakab-kagylo-es-langusztin.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/szent-jakab-kagylo-mangoval-es-vanilia.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/12/tokehalmajas-salata-szent-jakab.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2023/04/szent-jakab-kagylo-sutve.html


A halakat és a kagylókat mindig jóféle friss vajjal készítsük el.

A vajat barnára pirítsuk meg, amitől nagyon kellemes dióízt kapunk.

A francia konyha rajong a vajért, nem véletlen, hogy legtöbbször a halat is

à la meunière  vagyisMolnárné módra" készítik.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/alaszkai-tokehal-molnarne-modra.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/12/szent-peter-hal-la-meuniere.html


A tengerparton olyan friss kagylókat kaphatunk, amelyeket mellett még ott található a gyönyörű narancsszínű ikra a corail.



Tisztítsuk meg a kagylókat.


Töröljük őket szárazra.


Forgassuk meg lisztben a kagylót.


Forró vajban süssük mindkét oldalát kb. másfél percig.


Fokhagyma szeletekkel ízesítsük a vajat.


Sose süssük másfél-két percnél tovább a kagylót, mert megkeményedik és gumis állagúvá válik.
Tálaláskor sózzuk csak meg egy picit, ami nagyon jól illik a kagyló különleges édeskés ízéhez.

A képen a St. Jakab mellett rája látható. 




La Baule-i rája

 Hozzávalók:

  • rája szárny


  • vaj
  • leveskocka 
  • fokhagyma
  • babérlevél
  • ecet



Elkészítés:


A friss rája bőrét távolítsuk el.

Vigyázat, nagyon szúrnak a kiálló, kis hegyes tüskék.


Egy kevés vízbe öntsünk egy kanálka ecetet, sózzuk meg és  tegyük bele a ráját.

Babérlevéllel és egy leveskockával ízesítsük, majd főzzük kis lángon egy negyed óráig.


A megfőtt halat emeljük ki a főzőléből, csurgassuk le.

Tegyük át egy serpenyőbe, amelyben jóféle friss vajat hevítettünk.




Fokhagyma szeleteket adjunk hozzá, valamint folyamatosan adagoljuk bele még a vajat is.


Locsolgassuk a vajjal és főzzük úgy 20 percig, a hal vastagságától függően. A vaj piruljon meg barnára, ettől finom dióízű lesz.
De ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg.


Közben adjunk hozzá egy kanál ecetet, pici sót, majd a sütés végén a főzőléből is tegyünk egy keveset a vajas szószba.







A képen a rája sült St. Jakab kagyló mellett látható.


Fogyasztáskor a jól elkészített rája szálasra esik szét, nincs benne szálka, csupán könnyen kicsusszanó porcokkal találkozhatunk.



Sült ördöghallal és tejszínes zöldséggel tálalva.





2024. január 28., vasárnap

La Baule-i sült hal

 Hozzávalók:

  • ördöghal és 
    tőkehal filé
  • vaj
  • liszt
  • fokhagyma
  • tejföl (crème fraîche)




Elkészítés:


Nagyon kedveljük a friss tengeri halakat.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/11/ordoghal-spenottal.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/alaszkai-tokehal-molnarne-modra.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/01/mandulas-hal.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/11/tejszines-sult-hal.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/06/sult-hal-szalonnas-kelkaposztaval.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/09/rokagombas-sult-branzino.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/01/thai-zoldseges-hal-es-tenger-gyumolcsei.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/bouillabaisse-avagy-franciak-hallevese.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/narancsos-heringsalata.html


A La Baule-i halpiacon reggelente hatalmas választék van az éjjel kifogott zsákmányból.

Cabillaud és baudroie /lotte vagyis tőkehal és ördöghal, ezekre a halakra esett most a választásunk.

Filét vettünk és a lehető legegyszerűbb recept szerint sütöttük meg.


A halakat besózzuk.



Mindkét oldalon.


Lisztben megforgatjuk, majd a fölösleges lisztet lerázzuk és szigorúan csak friss vajban megsütjük a filéket.

Először mindig az eltávolított bőr alatti, kissé kötöttebb állagú oldala legyen felül.


Majd óvatosan fordítsuk meg a szeleteket.




Kenjünk rá zúzott fokhagymát.



Kanalazzunk rá jó sűrű crème fraîche-t, ami a franciák tejfölhöz hasonlítható kissé savanyúbb ízű tejszín készítménye.
Ennek hiányában tökéletesen megfelel a jó sűrű hazai tejföl is.

 

Legyen bőségesen szósz alatta, amit a pár perces sütés során párszor kanalazzunk a halra.




A képen a hal mellett vajban sült rája és tejszínes zöldség található.



La Baule-i osztriga és kagyló

Hozzávalók:


  • osztriga

  • citrom







Elkészítés:


Franciaországban található a világ egyik legszebb öble, mintegy 9 km hosszan nyúlik el a strandja.

Itt ettük a világ legfinomabb osztrigáját is.

A frissen kifogott osztriga egy pár csepp citrommal mennyei különlegesség.

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/osztriga-citrommal.html










Az óceán parton laktunk a lányomnál és egész nap gyönyörködtünk a morajló tenger hangjában.

Időnként lovasok vágtattak a parti homokban.

A reggelente a városka kis piacán beszereztük a friss halakat, kagylókat, rákokat vagy a ritka csemegének számító ráját is és elkészíthettem a kedvenc tengeri ételeinket.

Nem maradt el a specialitásom sem, a friss kagylóból készült, amelyet én mindig édes martinivel készítem a szokásos fehérbor helyett. 

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/01/martinis-kagylo.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2021/07/martinis-kagylo-2.html






2024. január 27., szombat

Fekete babos soba tészta

 Hozzávalók:


  • fekete bab

  • soba tészta (hajdinából készült tészta)
  • szójaszósz
  • édes chili szósz
  • olívaolaj
  • mungóbabcsíra
  • balzsamecet





Elkészítés:


Mindenféle ázsiai tésztát nagyon szeretünk.

Hajdina lisztből készült a soba tészta, ez a japán különlegesség, amit melegen és hidegen is fogyaszthatunk.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/05/osztrigaszoszos-soba-teszta-salata-pak.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2024/01/hagymas-fekete-bab.html


A fekete babot előző este beáztatjuk.


Másnap enyhén sós vízben megfőzzük , majd leszűrjük.


A tésztát kifőzzük, nagyon hamar megpuhul.
Egy kanálka olívaolajjal elkeverjük.


Sózni nem kell, mert a szójaszósztól és az édes chili szósztól elegendő ízt kap.


Keverjük össze a tésztát a szószokkal.




Majd adjuk hozzá a lecsepegtetett babot is.

Friss, ropogós mungóbabcsírával megszórva kínáljuk.


Aki szereti pár csepp balzsamecettel is meglocsolhatja.



A képen citromos fogas köreteként tálaltam a fekete babos soba tésztát, thai rizzsel és kumquatos salátával.