2024. január 15., hétfő

Thai leves Tom Yum/Tom Kha

 Hozzávalók:

  • csirkemell vagy comb

  • garnéla rák
  • gomba
  • kókusztej
  • olívaolaj
  • gyömbér
  • galanga
  • vörös curry paszta
  • thai citromfű
  • chiliszósz
  • rizsecet
  • szójaszósz
  • halszósz
  • alaplé vagy víz
  • sárgarépa
  • zöldhagyma
  • kápia paprika
  • fokhagyma
  • friss lime
  • koriander levél
  • kaffir lime levél
  • mungóbabcsíra


Elkészítés:


Elkészült a leghíresebb thai leves.

Látszólag rengeteg hozzávaló szükséges hozzá, de valójában a fűszerfélék, szószok miatt hosszú a lista.

Gyakran kimarad a hús ebből a levesből, én azonban tettem bele egy kevés csirkemellet, mert nem mindenki szereti a rákot.



A csirkét falatnyi darabokra vágjuk.

Olívaolajon sütni kezdjük a húst.

Mindent előkészítünk, amíg a hús puhul.

Fokhagyma, friss gyömbér, illetve thai gyömbér a galanga, valamint  thai citromfű (citronella vagy citromnád).

A citromfű friss fejrészét karikákra vágjuk, a fásabb részt pedig klopfolóval megütögetjük, hogy az íze belefőjön a levesbe. Ezt később eltávolítjuk.



Vörös curry paszta, póréhagyma, sárgarépa, friss lime és újhagyma is szükséges.


Rizsecet, halszósz, szójaszósz és édes chili szósz.


A lime héjából és levéből is teszünk a levesbe.
Tálaláskor újhagymával és mungóbabcsírával fogjuk majd megszórni. 





Kaffir lime leveleket is teszünk bele.



Ha megpuhult a csirke beletesszük a kaffir lime levelet, a kétféle gyömbért, a citromfüvet és a vörös curry pasztát.


Összekeverjük a chili szószt, a halszósz és a szójaszószt.


Az ételhez öntjük.
Kevés alaplével vagy vízzel szaporítsuk meg a levest.




A sárgarépa mellett egy kevés kápia paprikát is teszünk bele.
Nagyon szép színes lesz tőle az étel.

Most kerül bele a fokhagyma és a gomba.
Shiitake gomba lenne az ideális, de ennek hiányában egy kevés csiperke gomba is megteszi.


Szárított koriander levelet is adunk hozzá.
Nem kell sok, mert a koriander erős íze nagyon elvinné a leves enyhén édeskés zamatát.
 

A lágy krémes állagot a kókusztej adja meg.
Tegyünk bele bőven akár 3 dobozzal is.



Felöntjük a kókusztejjel a levest.
Forraljuk fel.



Kóstoljuk meg, ha kell sózzuk.
Most vegyünk ki belőle egy keveset azoknak, akik nem szeretik a rákot.


A többi levesbe tegyük bele az előzetesen megtisztított rákot.


Pár perc alatt készre fő a rák.
Amint rózsaszínű lesz, fejezzük be a főzést.


Tálaláskor újhagyma karikákkal ás mungóbabcsírával szórjuk meg a levest.



Forrón és langyosan is finom.


Az alap leves a Tom Yum, azonban ha kókusztej és curry paszta is kerül bele, akkor Tom Kha néven ismerik.


Én szeretem ötvözni az ízeket, ezért a krémesebb változatot főzöm.


Aki szereti tegyen bele csípős chilit is.
Kevés lime lével savanyíthatjuk az ízeket.