Hozzávalók:
- tyúk egészben
- zsemle
- tojás
- 20-30 dkg csirkemáj
- hagyma
- gomba
- libazsír
- petrezselyem
- őrölt szerecsendió
- csirke/tyúk aprólék ízlés szerint
- sárgarépa
- fehérrépa
- zeller
- karalábé
- zöldpaprika
- cseresznyepaprika
- paradicsom
- fokhagyma
- sáfrány/sáfrányos szeklice
- só
- őrölt bors
- majoránna
- szőlőolaj
- burgonya főzve
- gomba
- újhagymaszár
Elkészítés:
Szeretjük a tölteléket.
Sokféleképpen készíthetjük.
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/05/toltott-dagado-es-gombas-toltelek.html
http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/06/nagyi-toltott-borjuszegye-toltott.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/05/nagyi-toltott-csirkecombja-es.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/04/toltott-borjuszegy.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/toltott-csirkecomb-toltott-gombaval.html
Régi, békebeli ebédek hangulatát idézi ez a mai nagyszerű étel is.
Komplett vasárnapi menü, leves és gazdag főfogás.
Elkészítése nem bonyolult, csak hozzá kell kezdeni.
A tyúk megtöltésével kezdjük.
Először a töltelékbe kerülő gombát pirítjuk meg.
Akkor sózzuk, hintjük meg törött borssal, majoránnával, amint elfőtte a levét.
Közben zsemlét áztatunk langyos vízbe.
Jó sok apróra vágott hagymát dinsztelünk meg kevés libazsíron.
A kicsavart zsemléket a burgonyatörővel összetörjük, majd hozzáadjuk a sült hagymát.
Sózzuk, törött borssal és frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
Rengeteg apróra vágott petrezselymet teszünk bele.
A burgonyatörővel könnyedén összekeverjük.
Most tesszük bele a csirkemájat.
Eltávolítjuk az ereket és késsel elkaparjuk a májat.
A töltelékbe keverjük. Anyu szerint ahány zsemle annyi tojás az ideális arány.
A megtisztított tyúkot megtöltjük a töltelékkel.A hasa üregébe és a bőre alá is begyömöszölünk a töltelékből.
Egy nagy fazékba beletesszük a szokásos húslevesbe valókat: a külön vásárolt csirke aprólékot, szárnyat, nyakat, zúzát, lábat, farhátat... amit csak szeretnénk és persze a megtöltött tyúk kimaradt aprólékát, belsőségét.
Beletesszük a zöldségeket is: sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, egészben hagyott hagymát 3-4 szem szegfűszeggel megtűzdelve, 4 gerezd fokhagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, zeller zöldet, kis csokor petrezselymet.
Fűszerezzük sóval, borssal, sáfrányos szeklicével.
Középre óvatosan beleültetjük a megtöltött tyúkot.
A kimaradt tölteléket tiszta nejlon zacskóba töltjük és szintén a levesbe eresztjük.
Kis lángon órák hosszat főzzük a levest, ahogy szoktuk.Ha puha a tyúk óvatosan szűrőlapáttal kiemeljük a levesből és félretesszük.
Ugyancsak kivesszük a tölteléket is.
Nálam sok töltelék készült, mivel nagyon szeretjük külön is megenni a finom gombás keveréket.
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/10/toltelek-huslevesben-fozve.html
Természetesen lehet kizsírozott tepsiben a sütőben is megsütni a tölteléket.
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/05/gombas-majas-toltelek-sutve.html
Közben egy libazsírral kikent nagyobb tepsibe tesszük a főtt burgonyát, megsózzuk és borsozzuk és újhagyma zöld szárával megszórjuk.
Gombát szeletelünk és a tepsibe szórjuk.
A tepsibe helyezzük a félretett, megfőtt töltött tyúkot.
Libazsírral megkenjük a pecsenyét. Én szőlőmagolajat tettem rá.
Sütőben szép pirosra sütjük a szárnyast.
Mire elkészülünk rengeteg ennivalónk lesz, amelyekből napokig etethetjük a családot.
A húslevest lehet csigatésztával vagy finom cérnametélttel tálalni.
A főtt húst és a zöldséget meggymártással, almamártással, fokhagymaszósszal, paradicsommártással, kapormártással, sóskamártással kínálhatjuk.
A főtt tölteléket egy szelet sült tyúkkal és sok friss salátával ehetjük.
Végül pedig a töltött tyúk a gombás burgonyával valamilyen savanyúság, céklasaláta, esetleg őszibarack befőtt társaságában tálalható.