2013. június 30., vasárnap

Töltött paprika spenóttal

Hozzávalók:

  • 1 kg darált hús, sertés, pulyka vegyesen
  • 20 dkg gersli
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 ek olaj
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • 1 tojás
  • töltenivaló zöldpaprika
  • bors
  • + 1 db hagyma



  • 1/2 kg friss spenót
  • fokhagyma
  • köménymag
  • 5-6 dl tej
  • bors
  • 2 tk vegeta
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. liszt

Elkészítés:

Hagyományos módon elkészítjük a töltött paprikát.
Vagyis a vegyes darált húst összekeverjük a megmosott gerslivel és az olajon megdinsztelt apróra vágott hagymával, amit fűszerpaprikával ízesítettünk.


Megsózzuk, borsozzuk a tölteléket, egy tojással összegyúrjuk, majd beletöltjük a zöldpaprikákba.


Egy fazékban vizet forralunk, majd megsózzuk és beletesszük a töltött paprikákat.
1 hagymát is dobunk mellé.
Ha kimarad töltelék, akkor lisztes kézzel gombócot formálunk és a forrásban lévő lébe tesszük.
Csendes tűzön, lefedve puhára főzzük a paprikákat.


A kész töltött paprikát spenót ágyon tálaljuk.

Ehhez a megtisztított, leerezett friss spenótot leforrázzuk és leszűrjük, leturmixoljuk.

Egy lábasban egy ek. olajon őrölt köményt pirítunk, hozzáadjuk a lisztet és belenyomjuk a fokhagymát.
Pár pillanat múlva  beletesszük a spenótot, elkeverjük és felöntjük tejjel.
Sózzuk, borsozzuk.
Pici vegetát is tehetünk bele.
Pár percig forraljuk és már kész is.

A paprikák főzőleve nagyon ízletes, lehet levesként is fogyasztani, egy töltött paprikával tálalva.

Sós uborka

Hozzávalók:

  •  uborka
  • szemes bors
  • kapor
  • fokhagyma
  • tárkony
  • csípős paprika




Elkészítés:





Ez a recept az orosz sós uborka receptje alapján készült.

A megmosott uborkákat ugyanúgy készítem elő, mint a kovászos uborkát, vagyis levágom a két végét és hosszában bevágom.

Üvegbe helyezem az uborkákat és az üvegbe teszek friss kapor szárat, fokhagymát, szemes borsot, tárkonyt, csípős paprikát.


Felforralt sós vízzel leöntöm és állni hagyom.
Harmadnapra készen lett a finom, ropogós uborka.

Az eredeti recept szerint tormát is kellene beletenni és meggylevéllel vagy ribizli levéllel ízesíteni.
Legközelebb majd így is kipróbálom.

A képen mellette klasszikus kovászos uborka látható.





Rebarbarás, epres linzer

Hozzávalók:


  • 10 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 8 dkg margarin
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1 kk tej
  • 1 cs. sütőpor
  • 30 dkg liszt



  • rebarbara
  • eper
  • 2 tojás fehérje
  • cukor



Elkészítés:

Omlós linzertésztát készítünk.
A cukrot a tojássárgájával és a margarinnal habosra keverjük.
Hozzáadjuk a citrom reszelt sárga héját, a csipet sót, egy kávéskanál tejet és egy csomag sütőport.
Végül a liszttel összegyúrjuk.


Cipót formálunk, ha sikerül kinyújtjuk, ha nem, akkor kis darabokból összerakva egy tepsibe nyomkodjuk. ( Nekem sosem sikerül egyben kinyújtani, de ettől még mindig jól sikerült a sütim.)


Kicsit megszurkáljuk villával, majd tetszés szerint kirakjuk jól megmosott, félbevágott eperrel,



és megtisztított, darabokra vágott rebarbarával.




170-180 C fokos sütőben készre sütjük.

A tojásfehérjét keményre verjük, kis cukrot teszünk bele és rásimítjuk a megsült tésztára.


Néhány perc alatt rózsaszínűre sütjük.


Kockára vágva kínáljuk.

Ez a tészta a legényfogó sütemény tésztája, amit lekvárral megkenve, rácsosan, vagy mákkal, dióval töltve, illetve almás lepényként is készíthetünk.


Narancsos, fahéjas borjúsült

Hozzávalók:

  • 1,5 kg-os borjúlapocka
  • 2 db hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db narancs
  • 1 db citrom
  • gyömbér
  • csillagánizs
  • fahéj
  • kakukkfű
  • oregano
  • jalapeno/habanero paprika
  • vaj
  • bors



Elkészítés:

A megtisztított húst megmossuk, megszárítjuk és egy kivajazott tepsibe helyezzük.

Köré halmozzuk a negyedelt hagymát, az apróra vágott friss gyömbért, fokhagymát, karikára vágott narancsot, citromot.
Rátesszük a fahéjdarabokat, csillagánizst, egészben a jalapeno vagy habanero paprikát.



Fűszerezzük kakukkfűvel, oregánóval és vajdarabokat teszünk rá.



Kevés vizet öntünk alá, lefedjük és puhára sütjük.
Melegen, hidegen fogyasztható, nagyon finom, illatos sültet kapunk.




Cukkinis tészta

Hozzávalók:

  • 3-4 kisebb cukkini
  • 1/5 kg tészta
  • bacon
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kis doboz főzőtejszín
  • 1 tojás sárgája
  • bors
  • sajt
  • olaj




Elkészítés:



A tésztát előírás szerint fogkeményre kifőzzük. Pici olajjal, sóval elkeverjük.
Bármilyen tészta megfelel, penne, fodros kocka, spagetti, makaróni, amilyen éppen van otthon...


A csíkokra vágott bacont (vagy sonkát, kolozsvári szalonnát) egy kevés olajon félig sütjük, majd beletesszük a csíkokra vágott cukkinit.
Megsózzuk, borsozzuk és belenyomjuk a foghagymát.


Roppanósra pirítjuk a cukkinit, majd összekeverjük a főtt tésztával.

Hozzáadjuk a tejszínben elkevert tojássárgát és a reszelt sajtot.
Jól elkeverjük.
Ha kell, még sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor még megszórjuk egy kevés reszelt sajttal.