Hozzávalók:
- üres tojáshéj
- királyrák/garnéla
- gépsonka
- párolt mexikói zöldség
- zöld/piros színü paprika
- snidling
- petrezselyemzöld
- 2-3 dl zöldséglé
- 1 erőleveskocka
- 1 z. zselatin
Elkészítés:
Először előkészítjük a tojást.
Friss tojásokat nagyon jól megmosunk kívülről, szárazra töröljük.
A lapos felüknél egy éles késsel pici lyukat fúrunk és kezünkkel óvatosan kis nyílást bontunk a tojáshéjon.
A tojást kifolyatjuk a héjából, ezt más ételhez használjuk fel.
A héjakat jól kimossuk és lecsöpögtetjük.
Ha a tojástartóba tesszük fejjel lefelé, akkor szépen megszáradnak.
Előkészítjük a hozzávalókat:
A mexikói zöldségkeveréket víz fölött gőzön megpároljuk.
A párolóvizet megtartjuk.
A zöldséget kihűtjük.
A királyrákot vagy garnélát sós vízben 2 perc alatt pirosra főzzük.
A páncélját eltávolítjuk.
Kihűtjük.
Hosszában, lapjában kettévágjuk.
Lehet kész, főtt rákot is venni.
Egy tálban a párolt zöldséghez keverjük a zöld színű és piros színű apró kockákra vágott paprikákat.
Apróra vágott petrezselyem zöldet és egy kevés vágott snidlinget is adunk hozzá.
A gépsonkát hasonló apró kockákra vágjuk és belekeverjük a zöldségekbe.
Az a lényeg, hogy szép színes legyen.
A zöldségpárolásból visszamaradt léből elveszünk 2-3 dl-nyit és 1 db erőleves kockával felforraljuk.
Kóstoljuk meg, hogy kicsit sós, ízletes legyen.
Most belekeverünk egy zacskó zselatint.
Feloldjuk és levesszük a tűzről.
Amíg a lé hűl és sűrűsödik, megtöltjük a tojásokat.
Óvatosan fogjuk, nehogy összeroppanjon a héj.
Alulra kifelé fordítva szépen becsúsztatjuk a rákokat, ez lesz majd felül.
Majd belekanalazzuk a zöldségeket.
A tetejéig töltsük meg.
Állítsuk a megtöltött tojásokat a tojástartóba és kanalazzuk rájuk a már kihűlt és alvadófélben lévő zselés levet. Addig töltsük, amíg ki nem folyik a tojásból.
Ha mindet megtöltöttük, tegyük be a hűtőbe másnapig.
Tálalás előtt óvatosan törjük meg a tojáshéjat és fejtsük le a töltelékről.
Gyönyörű színes Fabergé-ékszerhez hasonló tojásokat kapunk, amelyek a hidegtál díszei lesznek.
Retekből, uborkából egy kis talpat készítünk, amibe egy bemélyedést vágunk.
Erre helyezzük a tojásokat.
Tálaláskor középre halmozhatjuk a maradék zöldséget, a maradék zselét és rákokkal díszíthetjük.