2013. március 31., vasárnap

Húsvéti sonkatál

Hozzávalók:


  • 1 db kötözött sonka
  • 1/2 füstölt parasztsonka
  • 1 db hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 15 szem bors
  • 10 db szegfűbors
  • 10 db borókabogyó
  • 3 db babérlevél
  • 1 db csípős paprika



  • főtt tojás
  • narancs




Elkészítés:

A sonkákat előző este hideg vízbe tesszük és egy éjjelen át áztatjuk.
Másnap leöntjük a vizet és annyi tiszta vízzel, amennyi ellepi feltesszük főni.

Beletesszük a szemes borost, a szegfűborsot, a borókabogyót, a babérlevelet.


A hagymát és fokhagymát, valamint a csípős paprikát is beletesszük.
Lefedve puhára főzzük a sonkákat.
Hagyjuk kihűlni a főzőlében.
Másnap a kötözött sonkáról eltávolítjuk a hálót.
Minkét sonkát szépen felvágjuk és főtt tojással, narancs karikákkal tálaljuk.
A leszűrt sonkalevet nem dobjuk ki.
Finom babfőzeléket, bablevest vagy szívvel, nyelvvel, burgonyával főzött, habart húsvéti levest főzhetünk belőle.



A sonkát kaláccsal kínáljuk.
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak a saláták, hideg előételek sem.



Tormakrémes sonkával töltött sajttekercs

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj/margarin
  • 3-4 ek. liszt
  • 0,5 liter tej
  • fehér bors
  • őrölt szerecsendió
  • citromlé
  • pici édesítő
  • 1 ü. ecetes torma
  • gépsonka
  • 30 dkg trappista sajt



Elkészítés:


Előbb a besamelt készítjük el.
A vajon habzásig hevítjük a lisztet és felöntjük a tejjel.
Sózzuk, borsozzuk és őrölt szerecsendióval fűszerezzük.
Habverővel keverjük, hogy ne csomósodjon be.


Amikor már jó sűrű és pöfögni kezd, akkor levesszük a tűzről, citromlével, leheletnyi édesítővel ízesítjük és belekeverjük az ecetes tormát.
Kóstolni kell, hogy eltaláljuk az intenzív ízét.
Hagyjuk kihűlni.


Addig elkészítjük a sajttekercshez a sajtot.
A darab sajtot tiszta  nejlon zacskóba tesszük, befőttes gumival jól bekötjük és forrásban lévő vízbe eresztjük.
Kb. 25-30 perc alatt a sajt megolvad és formázhatóvá válik.

Lapon nyújtófával kinyújtjuk.

Gépsonka szeletekkel befedjük a sajtot.

A szélére egy csíkban, jó vastagon rákenjük a tormakrémet.



Óvatosan feltekerjük, úgy, mint a rétest, vagyis a krém maradjon egyben a tekercs belsejében.

Folpackban, őzgerincformában kihűtjük.


Fagyiskanállal tegyünk még mellé a tormakrémből.
Kis sonkadarabokkal, uborkával, retekkel, újhagymával tálaljuk.


Zöldséges túróval töltött sajttekercs

Hozzávalók: 

  • 1/2 kg túró
  • 2 ek. tejföl
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • 1 db hagyma
  • 2-3 db újhagyma
  • kápia paprika
  • petrezselyem
  • snidling
  • őrölt kömény
  • 30 dkg trappista sajt





Elkészítés:


Először a tölteléket készítjük el.
Mintha körözöttet készítenénk, a túrót villával vagy krumplinyomóval összetörjük.
Keverünk bele 2 kanál tejfölt.
Ízesítjük sóval, őrölt köménnyel, fűszerpaprikával.
A hagymát, újhagymát, petrezselyem zöldet, kápia paprikát apróra vágjuk.
Hozzákeverjük a túróhoz.
Kicsit betesszük a hűtőbe.

Addig elkészítjük a sajttekercshez a sajtot.
A darab sajtot tiszta  nejlon zacskóba tesszük, befőttes gumival jól bekötjük és forrásban lévő vízbe eresztjük.
Kb. 25-30 perc alatt a sajt megolvad és formázhatóvá válik.

Lapon kinyújtjuk és jó vastagon megkenjük a túrókrémmel.


Feltekerjük, mint a beiglit.
Folpakkal kibélelt őzgerinc fomába tesszük, a hajtás legyen alul.


Hűtőben behűtjük egy éjszakára.


Salátalevélre retekkel, uborkával, petrezselyemlevéllel, olajbogyóval megdíszítve tálaljuk.




Fabergé tojás

Hozzávalók:

  • üres tojáshéj
  • királyrák/garnéla
  • gépsonka
  • párolt mexikói zöldség
  • zöld/piros színü paprika
  • snidling
  • petrezselyemzöld
  • 2-3 dl zöldséglé
  • 1 erőleveskocka
  • 1 z. zselatin



Elkészítés:

Először előkészítjük a tojást.

Friss tojásokat nagyon jól megmosunk kívülről, szárazra töröljük.
A lapos felüknél egy éles késsel pici lyukat fúrunk és kezünkkel óvatosan kis nyílást bontunk a tojáshéjon.
A tojást kifolyatjuk a héjából, ezt más ételhez használjuk fel.
A héjakat jól kimossuk és lecsöpögtetjük.
Ha a tojástartóba tesszük fejjel lefelé, akkor szépen megszáradnak.


Előkészítjük a hozzávalókat:




A mexikói zöldségkeveréket víz fölött gőzön megpároljuk.
A párolóvizet megtartjuk.
A zöldséget kihűtjük.


A királyrákot vagy garnélát sós vízben  2 perc alatt pirosra főzzük.

A páncélját eltávolítjuk.

Kihűtjük.
Hosszában, lapjában kettévágjuk.
Lehet kész, főtt rákot is venni.

Egy tálban a párolt zöldséghez keverjük a zöld színű és piros színű apró kockákra vágott paprikákat.
Apróra vágott petrezselyem zöldet és egy kevés vágott snidlinget is adunk hozzá.
A gépsonkát hasonló apró kockákra vágjuk és belekeverjük a zöldségekbe.
Az a lényeg, hogy szép színes legyen.

A zöldségpárolásból visszamaradt léből elveszünk 2-3 dl-nyit és 1 db erőleves kockával felforraljuk.
Kóstoljuk meg, hogy kicsit sós, ízletes legyen.
Most belekeverünk egy zacskó zselatint.
Feloldjuk és levesszük a tűzről.
Amíg a lé hűl és sűrűsödik, megtöltjük a tojásokat.

Óvatosan fogjuk, nehogy összeroppanjon a héj.

Alulra kifelé fordítva szépen becsúsztatjuk a rákokat, ez lesz majd felül.

Majd belekanalazzuk a zöldségeket.
A tetejéig töltsük meg.

Állítsuk a megtöltött tojásokat a tojástartóba és kanalazzuk rájuk a már kihűlt és alvadófélben lévő zselés levet. Addig töltsük, amíg ki nem folyik a tojásból.

Ha mindet megtöltöttük, tegyük be a hűtőbe másnapig.
Tálalás előtt óvatosan törjük meg a tojáshéjat és fejtsük le a töltelékről.

Gyönyörű színes Fabergé-ékszerhez hasonló tojásokat kapunk, amelyek a hidegtál díszei lesznek.
Retekből, uborkából egy kis talpat készítünk, amibe egy bemélyedést vágunk.
Erre helyezzük a tojásokat.


Tálaláskor középre halmozhatjuk a maradék zöldséget, a maradék zselét és rákokkal díszíthetjük.





Krémsajt

Hozzávalók:

  • 2 nagy doboz tejföl
  • 2 nagy doboz joghurt



Elkészítés:

Egy tálban gyors mozdulatokkal, hogy ne nagyon törjük meg a hozzávalók állagát, összekeverjük a tejfölt és a joghurtot.

Egy fazékra rátesszük a tésztaszűrőt, erre patyolat tiszta kendőt vagy bármilyen sűrű szövésű anyagot teszünk.

Én vadonatúj Vileda törlőkendőt használok.


Beleöntjük a keveréket, felül kicsit megcsomózzuk és hűvös helyen hagyjuk lecsöpögni.

Folyamatosan csöpög ki belőle a savó.
Addig hagyjuk, amilyen sűrűségű krémsajtot szeretnénk.



Nekem másnapra elég sűrű lett.





 Ezt az alapmasszát én mindig sósan használom, zöld fűszerekkel elkeverve.

Lehet édességhez mascarpone helyett is készíteni.


2013. március 29., péntek

Csokis nápolyi

Hozzávalók:

  • 1 cs. ostya
  • 1 db Ráma margarin
  • 30 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 30 dkg tejpor
  • 2-3 púpos ek. kakaópor
  • 1 dl víz
  • 1 zs. zselain




Elkészítés:



A tejben felforraljuk a margarint és a cukrot.

Levesszük a tűzről és belekeverjük a kakaót és a tejport.



Egy ostyalapot finomra darálunk a robotgépben, és azt is a krémbe keverjük.

1 dl langyos vízben elkeverjük a zacskó zselatint és pár percig kevergetve feloldjuk.
A krémhez adjuk.

Egy botmixerrel selymesre keverjük az egészet.


Megvárjuk amíg már kellően besűrűsödik és a lapokat egyenletesen megkenjük.
A legfelső lapot nem kenjük be.

Egy tálcát teszünk rá és arra egy vízzel telt lábast.
Így lenyomtatva hagyjuk néhány óráig összeérni.


Tetszőlegesen felvágjuk.




Resztelt csirkemáj

Hozzávalók:

  • 50-70 dkg csirkemáj
  • 2-3 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 1 ek. olaj
  • majoránna
  • kakukkfű


Elkészítés:

Az olajon a hosszában felszeletelt hagymát megpirítjuk.
Jó sok hagymát tegyünk bele, attól lesz finom ez az étel.


Majd tegyük bele a csíkokra vágott zöldpaprikát, én kápiát tettem bele, mert az szebb színű és télen inkább azt lehet kapni.
Adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, zúzott fokhagymát is.
Szórjuk meg sóval, borssal.
Kicsit süssük, majd tegyük bele a fűszerpaprikát is.


Most adjuk hozzá a megtisztított és hosszában felcsíkozott májat is.


Kevergetve puhára, krémesre sütjük a májat.
Nem szabad túlsütni.
Ha kell, még sózzuk és majoránnával, kevés kakukkfűvel ízesítsük.



Frankfurti leves

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 1 db hagyma
  • 3 szál kicsi répa
  • 3 db burgonya
  • kevés füstölt szalonna
  • virsli
  • kápia paprika
  • paradicsom
  • fokhagyma
  • köménymag
  • bors
  • majoránna
  • 1-2 kocka erőleves
  • olaj
  • 1 tk. liszt
  • 1 tk fűszerpaprika


Elkészítés:

Először a virslit sütjük ki, mert úgy sokkal finomabb, mintha csak a kész levesbe karikáznánk.

Egy tk. olajon kisütjük a bevagdosott füstölt szalonnát és félretesszük.


A visszamaradt zsírban pirosra sütjük a virslit.

Kilapátoljuk az olajból és félretesszük.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk.


A szalonnás olajban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, szórunk bele köménymagot és
zúzott fokhagymát.
Belekeverjük a lisztet.
Amikor egyet habzott beletesszük a fűszerpaprikát is. Adunk hozzá egy-két ek. vizet.


Most beletesszük a kis darabokra, csíkokra vágott kelkáposzta felét, a karikára vágott sárgarépát és a kockára vágott burgonyát.
Felöntjük vízzel.
Ízesítjük az apróra vágott paprikával, paradicsommal, kevés majoránnával.
Sózzuk, borsozzuk és 1-2 kocka erőlevet is adunk hozzá.


Fedő alatt 10 percig pároljuk, ekkor hozzáadjuk a maradék kelkáposztát és készre főzzük.
Így puhább és ressebb káposzta is lesz a levesben, mi szeretjük, ha a zöldség még ropogós.

A végén beletesszük a virslit és összeforraljuk.
Tálaláskor a szalonna kakastaréjjal díszítjük.