- 1 db kötözött sonka
- 1/2 füstölt parasztsonka
- 1 db hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 15 szem bors
- 10 db szegfűbors
- 10 db borókabogyó
- 3 db babérlevél
- 1 db csípős paprika
- főtt tojás
- narancs
Elkészítés:
A sonkákat előző este hideg vízbe tesszük és egy éjjelen át áztatjuk.
Másnap leöntjük a vizet és annyi tiszta vízzel, amennyi ellepi feltesszük főni.
Beletesszük a szemes borost, a szegfűborsot, a borókabogyót, a babérlevelet.
A hagymát és fokhagymát, valamint a csípős paprikát is beletesszük.
Lefedve puhára főzzük a sonkákat.
Hagyjuk kihűlni a főzőlében.
Másnap a kötözött sonkáról eltávolítjuk a hálót.
Minkét sonkát szépen felvágjuk és főtt tojással, narancs karikákkal tálaljuk.
A leszűrt sonkalevet nem dobjuk ki.
Finom babfőzeléket, bablevest vagy szívvel, nyelvvel, burgonyával főzött, habart húsvéti levest főzhetünk belőle.
A sonkát kaláccsal kínáljuk.
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak a saláták, hideg előételek sem.