2013. március 31., vasárnap

Húsvéti sonkatál

Hozzávalók:


  • 1 db kötözött sonka
  • 1/2 füstölt parasztsonka
  • 1 db hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 15 szem bors
  • 10 db szegfűbors
  • 10 db borókabogyó
  • 3 db babérlevél
  • 1 db csípős paprika



  • főtt tojás
  • narancs




Elkészítés:

A sonkákat előző este hideg vízbe tesszük és egy éjjelen át áztatjuk.
Másnap leöntjük a vizet és annyi tiszta vízzel, amennyi ellepi feltesszük főni.

Beletesszük a szemes borost, a szegfűborsot, a borókabogyót, a babérlevelet.


A hagymát és fokhagymát, valamint a csípős paprikát is beletesszük.
Lefedve puhára főzzük a sonkákat.
Hagyjuk kihűlni a főzőlében.
Másnap a kötözött sonkáról eltávolítjuk a hálót.
Minkét sonkát szépen felvágjuk és főtt tojással, narancs karikákkal tálaljuk.
A leszűrt sonkalevet nem dobjuk ki.
Finom babfőzeléket, bablevest vagy szívvel, nyelvvel, burgonyával főzött, habart húsvéti levest főzhetünk belőle.



A sonkát kaláccsal kínáljuk.
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak a saláták, hideg előételek sem.