2018. május 27., vasárnap

Hamis gulyásleves

Hozzávalók:

  • hagyma
  • füstölt szalonna
  • olaj
  • fokhagyma
  • őrölt köménymag
  • fűszerpaprika
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • zellerlevél
  • petrezselyem
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • ételízesítő kocka
  • füstölt ételízesítő kocka
  • burgonya
  • bors



Elkészítés:


Vannak napok, amikor ilyen egyszerű ám ízletes levesre vágyunk.

Egy kanál olajon sütni kezdjük a finom füstölt szalonnát.
Ez adja meg a leves alapízét.


A megtisztított hagymát összevágjuk.


A zsírban megfonnyasztjuk.


Őrölt köményt és őrölt borsot is teszünk bele, jól megfuttatjuk a szalonnán.


Megtisztítjuk a zöldségeket.


Karikára vágjuk a sárgarépát, fehérrépát, illetve kis falatokra a zellert.


Beletesszük a fazékba.


Zöldpaprikát, paradicsomot, fokhagymát, petrezselymet és zellerszárat készítünk elő.


A zöldségekhez adjuk a fűszerpaprikát.


Most hozzáadjuk a paradicsomot, zöldpaprikát, zúzott fokhagymát.


Kevés ételízesítőt is adunk hozzá.
Leveskockát és füstölt ízű leveskockát is tegyünk bele.


Felöntjük vízzel.


Amíg a leves fő, addig megtisztítjuk a burgonyát és kis darabokra vágjuk.


Amikor a zöldségek majdnem megpuhultak, hozzáadjuk a burgonyát is.


Készre főzzük a levest.
Megkóstoljuk és ha szükséges megsózzuk.


Ne főzzük nagyon puhára a zöldségeket.


Aki szereti tehet bele egy kevés nokedlit is.





2018. május 26., szombat

Cukkinis kínai tészta

Hozzávalók:


  • kínai tészta
  • cukkini
  • olívaolaj
  • fokhagyma
  • lila hagyma
  • friss gyömbér
  • chilipaprika
  • szójaszósz
  • lime
  • balzsamecet
  • kínai ötfűszer



Elkészítés:


A cukkini minden formájában családi kedvenc.



Megmossuk és hullámos késsel - ha van - keskeny csíkokra vágjuk.


Előkészítjük a limeot, lila hagymát, fokhagymát, gyömbért, chili paprikát.



Az olívaolajon sütni kezdjük a lila hagymát, fokhagymát, chilipaprikát.


1-2 perces kavargatás után belekerül a cukkini is.


Szójaszósszal és balzsamecettel meglocsoljuk.


Házi készítésű kínai ötfűszerrel megszórjuk.

A kínai ötfűszer: Legtöbbször azt halljuk, hogy csillagánizs vagy ánizs, szecsuáni bors vagy fekete bors, szegfűszeg, édeskömény és fahéj  vagy kasszia keveréke.

Ám nem ritka, hogy chilit, gyömbért vagy édesgyökeret is tesznek hozzá. 

Én egy francia fűszerkeveréket vettem alapul és ott a klasszikus ötfűszer összetevők az ánizs, a bors, az édeskömény, a fahéj és az őrölt koriander.

Ezeket egyenlő arányban megdarálom, összekeverem és kis üvegekben tárolom. 
Szinte minden kínai ételbe teszek belőle egy keveset.




Csak addig sütjük, amíg a cukkini roppanósra, ruganyosra változik.
Semmi esetre se főzzük túl puhára.


Összeforgatjuk az időközben kifőzött, jó ruganyos kínai tésztával.


Megkóstoljuk, ha kell sózzunk utána.


Bármilyen sült mellé finom köret.



Zöldborsós csirkeleves

Hozzávalók:


  • csirkezúza
  • csirkeláb
  • hagyma
  • olaj
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • karalábé
  • paradicsom
  • zöldpaprika
  • zöldborsó
  • fűszerpaprika
  • ételízesítő
  • petrezselyem
  • apró levestészta



Elkészítés:

A zöldborsóleves mindig, minden formában szerepel a konyhánkban.

Most csirkezúzával és csirkelábbal készült.

Alaposan megtisztítjuk és megmossuk a lábakat.


Megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk a zúzát.


Egy fazékban egy kanálka olajon dinsztelni kezdjük az apróra vágott hagymát.


Beletesszük a zúzát.


Utána mennek a lábak.


VÍzzel felöntjük, megsózzuk és főzzük.


Megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk a sárgarépát, fehérrépát, zellert és a karalábét.


Amint a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a zöldségeket és tovább főzzük.


Teszünk bele apróra vágott zöldpaprikát és paradicsomot is.


Fűszerpaprikát és egy kevés ételízesítőt is adunk hozzá.


Egy csokor petrezselyem is mehet bele.
A szárát is tegyük bele, az adja az igazi ízt.


Majd a zöldborsó is belekerül.
Ezúttal mélyhűtött borsó volt, amit alig kell főzni.


Külön kifőzünk bármilyen apró tésztát.


A levest készre főzzük.


Nagyon tartalmas leves.


Van aki csak a zúzát, van aki a lábát is szereti.
Én imádom lerágcsálni a zsenge csontokat.


Tálaláskor egy kis tésztával gazdagítjuk ezt az amúgy is roppant sűrű, gazdag leveskét.





2018. május 19., szombat

Köröm és csülök pörkölt

HOZZÁVALÓK:


  • sertés köröm
  • sertés csülök
  • olaj
  • hagyma
  • fűszerpaprika
  • zöldpaprika
  • kápia paprika
  • paradicsom
  • őrölt kömény
  • őrölt bors





ELKÉSZÍTÉS:

Szeretjük a köröm pörköltöt.

Ezúttal csülök is került mellé.

A körmöt megtisztítjuk, megmossuk.


A csülköt is megtisztítjuk, megmossuk.


Egy nagy fazékban kevés olajon megdinszteljük a hagymát.


Tűzről levéve beletesszük a fűszerpaprikát, elkeverjük és egy kevés vízzel meglocsoljuk.


Feldaraboljuk a csülköt.


Beleforgatjuk a paprikás hagymába.


Kicsit körbesütjük.


Megsózzuk, borsozzuk és őrölt köményt szórunk rá.


Mehet bele a köröm is.


Aprítsuk fel a többféle paprikát, paradicsomot.


Szórjuk a húsra a sót, borsot, köményt és a zöldségeket.
Nyomjunk rá bőven fokhagymát is.


Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi és lassú tűzél, lefedve főzzük puhára.


Mi sok sűrű szafttal szeretjük.


A szaftból kiszedünk egy keveset és a főtt krumplit azzal keverjük össze.
A köröm, illetve csülök mellé ezt kínáljuk köretnek.
Isteni lesz az íze.


Sok-sok uborka, saláta vagy még inkább jó csípős savanyú almapaprika illik mellé.


Késsel villával kezdjük enni, de a végére jó ragacsos lesz a kezünk a finom csontok lerágása során.