2024. április 23., kedd

Lecsós töltött tök

 Hozzávalók:


  • főzőtök

  • füstölt szalonna
  • zsír/olaj
  • hagyma
  • fűszerpaprika
  • zöldpaprika
  • pritamin vagy kápia paprika
  • paradicsom
  • darált pritamin
  • lecsókolbász
  • kapor





Elkészítés:



A cukkini mellett a zsenge főzőtököt is sokféleképpen felhasználhatjuk.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/07/zsenge-kapros-tok.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/05/zsenge-tok-fott-kacsaval.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/07/gombas-husos-toltott-tok.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/10/sult-hal-tokkel.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/08/sajtos-tok.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/09/sajtos-rantott-tok.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/09/tokfozelek-tej-es-tojas-mentesen.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/05/tokml

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/08/tokfozelek-ii.htmlfozelek.ht

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/03/citromos-tokfozelek.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/03/kelkaposztas-tok.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/11/lecsos-tok.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/02/spenotos-tok.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/06/gombas-toltott-tok.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/05/toltott-tok.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/07/gombas-husos-toltott-tok.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/03/rantott-tok-es-cukkini.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2023/04/lecsos-tok-nokedlivel.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2023/04/sult-tok.html


Egy kanálka zsíron kiolvasztjuk a füstölt szalonna darabokat.


Mehet bele a bőrke is, annak is jó íze van.


Előkészítjük a lecsóhoz valókat: a hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, a pritamin paprikát és a darált pritamin paprikát.
A pritamin vagy kápia paprika remek színt ad az ételnek.
 

A feldarabolt hagymát megdinszteljük a szalonna zsíron.


Hozzáadjuk a paprikákat és a paprika krémet is.


Sózzuk és fűszerpaprikával megszórjuk.


Most adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot is.


Pár perc alatt összerottyantjuk a lecsót.

Közben meghámozzuk és hosszában kettévágjuk a jól megmosott tököket.



Kanállal kivájjuk a tök közepét.


A tök héjából és a kivájt belsejéből, magjából nagyon finom levest készíthetünk.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2023/11/vegyes-tokleves.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/08/hamis-husleves-tokbol.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/09/husleves-tokbol-soskaval-es-tojassal.html



Vékonyan kiolajozott tepsibe fektetjük a tököket és belekanalazzuk a lecsót.


Gazdagon megpakoljuk jóféle lecsókolbásszal is.


Kaporral megszórjuk a tököket.


180 C fokos sütőben megsütjük az ételt.



Akkor jó, ha a tök is megpuhul.




Nagyon könnyű és vitaminos finomság.



Egyben sült sertés comb

 Hozzávalók:

  • sertés comb (diója)

  • zsír/olaj
  • törött bors
  • majoránna
  • kakukkfű
  • hagyma
  • fokhagyma
  • paradicsom




Elkészítés:


Ismét egyben sült sertést készítettem.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2023/01/egyben-sult-sertescomb.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/07/rozmaringos-egybensult-borjucomb.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/egeszben-sult-marha-belszin.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/10/sult-tarja-provanszi-fuszerrel.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/07/szalonnas-ujhagymas-sult-tarja.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/06/paradicsomos-sult-tarja.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/sult-tarja.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/01/sult-tarja.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2023/11/sult-tarja.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/04/kolbaszos-sertessult.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2019/02/sult-hasaalja.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/07/sult-hasaalja-2.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2023/10/sult-hasaalja-3.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/05/toltott-dagado-es-gombas-toltelek.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2024/01/toltott-dagado.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/04/illatos-baranysult.html


A sertés dióját szeretem felhasználni.

Kevés zsírral vagy olajjal megkent tepsibe fektetjük a húst.



A húst megsózzuk és a fűszerekkel körben bedörzsöljük.


Ezúttal törött borsot, majoránnát és kakukkfüvet választottam.
A fokhagyma szeleteivel megtűzdeljük a húst.
Félbevágott hagymával és paradicsommal körberakjuk a tepsit.


Egy pohárka vizet öntünk a tepsibe és lefedve 190-200 C fokos sütőben puhára sütjük a pecsenyét.




Ezt a húsit melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.


A kisült zsírjába törjük a sült hagymát és a paradicsomot.
Csodálatosan finom, zamatos krémet kapunk, amit kenyérre kenve fogyaszthatunk.


A sült húst melegen bármilyen körettel, főzelékkel kínálhatjuk.