2022. december 31., szombat

Paella 3

 Hozzávalók:


  • csirkecomb

  • rák
  • rizs
  • olívaolaj
  • hagyma
  • fokhagyma
  • törött bors
  • zöldpaprika
  • kápia paprika (piros és zöld)
  • zöld hüvelyű zöldbab
  • zöldborsó
  • paradicsom
  • citrom
  • olajbogyó
  • sáfrány
  • kurkuma
  • paella fűszer
  • babérlevél
  • leveskocka/ételízesítő
  • rizs



Elkészítés:

Nagyon szeretjük a paellát, amit mindig más és más hozzávalókból készül, de mindig ugyanolyan  finom.


http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/09/paella.html

http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/02/paella.html


Most csirke alsócombokat készítettünk.

A combokat megtisztítjuk és megmossuk.

Ellentétben a manapság fennen hirdetett tanáccsal, miszerint a húst nem kell megmosni, én igenis mindig lemosom!



A szárazra törölt húst besózzuk és frissen őrölt borssal bedörzsöljük.


Egy nagyobb wokban szoktam készíteni ezt az ételt.
Olívaolajon körbe sütöm a csirkét.


Ezalatt folyamatosan előkészítjük a zöldségeket, fűszereket.


Feltétlenül színes paprikákat használjunk, mert ezzel nagyon feldobjuk az ételünket.


Kiemeljük és félretesszük a majdnem készre sütött húst és a megmaradt olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk.
Beletesszük a sáfrányt, kurkumát és a speciális paella színező fűszert.


Mehet rá a gyönyörű színes paprika, a paradicsom és a feldarabolt fokhagyma.


Zöldborsó is kerül bele.
Tökéletesen megfelel a fagyasztott is.


A zöld hüvelyű zöldbab is illik ide.


Sózzuk meg és babérlevéllel ízesítsük a zöldségeket.


Most tegyük bele a megmosott rizst.


Öntsük fel ételízesítővel vagy leveskockával elkevert vízzel.


Fedjük le az edényt és főzzük 10-15 percig.


Amikor a rizs duzzadni kezd, tegyük vissza az edénybe a csirkecombokat.


Most tisztítsuk meg a rákot.
Páncélját, emésztő csatornáját távolítsuk el.


Tegyük rá az étel tetejére a rákokat.


Citromszeleteket és olajbogyót is rakjunk köréjük.


Ügyeljünk arra, hogy legyen elegendő lé az ételen, ha kell pótoljuk a vizet, mert ne legyen száraz a rizsünk.



Bár sok hozzávalót soroltam fel, de mindenki azt választja ki, amit szeret.
Lehet másféle húsból, zöldségből készíteni.
  

Adhatunk hozzá halat, kagylót, polipot is.


Hosszadalmasnak tűnik a recept, de valójában egyszerű elkészíteni ezt a finom spanyol különlegességet, hiszen csak folyamatosan bele kell tenni a hozzávalókat.
 

Ahány ház, annyi paella...


Jó étvágyat kívánok !






Ördöghal narancsmártásban

Hozzávalók:


  • ördöghal

  • narancs
  • mazsola
  • olaj




Elkészítés:



Ezt a hófehér húsú, ruganyos állagú halat azoknak ajánlom, akik nem szeretnek a szálkákkal bajlódni.

Különösen alkalmas gyerekeknek készíteni. 


Először is a mazsolát leöntjük vízzel és egy percig mikrózzuk.

Majd leszűrjük és narancslével meglocsoljuk.


Egy jól megmosott narancs sárga héját zöldséghámozóval levágjuk, majd késsel gyufaszálnyi csíkokra vágjuk.

Még további 2 másik narancsot is meghámozunk és felszeletelünk.

A levét fogjuk fel.

 

Most foglalkozzunk a hallal.



A megmosott halszeleteket megszárítjuk.


Minden oldalukat besózzuk.


Olajon körbe sütjük a halakat, majd kiszedjük egy tálaló tálra és melegen tartjuk.



A maradék olajra öntjük a narancslevet és a beáztatott mazsolát.


Hozzáadjuk a felaprózott narancshéjat és a narancs szeleteket is.


A felforralt narancsos ragut a félretett halra halmozzuk.


A levét is öntsük rá.


Melegen kínáljuk.
Nagyon friss, illatos fogás.



2022. december 18., vasárnap

Rakott kel

 Hozzávalók:


  • kelkáposzta

  • hagyma
  • fokhagyma
  • újhagyma
  • darált hús
  • rizs
  • törött bors
  • kakukkfű
  • oregánó
  • bazsalikom
  • darált pritaminpaprika
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • joghurt
  • paradicsompüré


Elkészítés:


Kedveljük a rakott kelt.

Sokszor készítjük, mindig kicsit másképpen.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/08/rakott-kel-gerslivel.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/rakott-kel.html


Először a húst készítjük el.

Olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk.



Hozzáadjuk a darált húst.


Fakanállal morzsásra kevergetjük.
Megszórjuk kakukkfűvel, oregánóval és bazsalikommal.

 

Megsózzuk, őrölt borsot, apróra vágott fokhagymát és darált pritaminpaprikát adunk hozzá.


Készre sütjük a húst.


Egy kiolajozott tepsit megszórunk zsemlemorzsával.


Kibéleljük a sós vízben a nem túl puhára megfőzött kelkáposzta felével.


Kevés sót és borsot szórunk rá.


Szórunk rá feldarabolt újhagyma szárat.
Finom friss ízt ad az ételnek.


Külön edényben megfőztük a rizst.
Én mikróban szoktam főzni, sóval és kevés ételízesítővel megszórva.
 

A rizst összekeverjük a darálthússal.


Kóstoljuk meg, ha kell ízesítsük sóval vagy illatos fűszerekkel.
Simítsuk rá a húsos rizst a kelkáposztára.


Sűrű joghurtot paradicsompürével elkeverünk.


A mártás felével locsoljuk meg a rizses húst.


Kenjük el a krémet.


A maradék kelkáposztával fedjük be a tepsit.


A maradék joghurtos krémmel kenjük be a kelt.


180 C fokos sütőben süssük át a rakottast.


Melegen vagy langyosan a legfinomabb.