2024. szeptember 9., hétfő

Paradicsomos csirke

 Hozzávalók:


  • csirkecomb
  • fokhagyma
  • csirkezsír/libazsír/olaj
  • paradicsom
  • oreganó
  • rozmaring
  • darált pritaminpaprika
  • csipet cukor



Elkészítés:


Gyorsan elkészül ez az ízletes, kifejezetten nyári fogás.

 A megtisztított combokat besózzuk, fűszerezzük rozmaringgal és oreganóval.


Friss és szárított rozmaringot is használhatunk.
Én mindkettőből tettem bele.


Kevés csirkezsíron körbepirítjuk a húsokat.


Jó érett paradicsomot darabolunk és fokhagymát is előkészítünk.


A nálam elmaradhatatlan darált pritamin paprikából is teszünk a csirkére.




Rászórjuk a fokhagymát.


Belekerül a zamatos paradicsom és a friss rozmaring is erősíti az ízeket.


Mire a paradicsom mártássá fő, addigra a hús is puha lesz.


Kiszedjük a húst az edényből.


A paradicsomos alapot botmixerrel pürésítjük.
Megkóstoljuk, ha kell, kevés sót és csipetnyi cukrot tehetünk bele.


A sűrű mártásba visszatesszük a combokat.


Átforraljuk az ételt.


Én szeretem, ha kissé darabos a mártás, de aki akarja, pürésítse teljesen krémesre.


Ehhez a szaftos csirkéhez remekül illik a jóféle tészta.


Az al dentére megfőzött, kevés olajjal átforgatott és megsózott tésztával gyorsan tálalhatjuk a finom csirkét.



2024. szeptember 4., szerda

Hagymás lencse

 Hozzávalók:

  • lencse

  • hagyma
  • fokhagyma
  • olaj
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • darált pritamin paprika
  • paradicsompüré
  • majoránna
  • törött bors
  • balzsamecet



Elkészítés:


A hagymás lencse a hagymás bab édestestvére.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/10/hagymas-bab.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/01/hagymas-bab-2.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2023/01/hagymas-csicseriborso-es-bab.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2023/06/hagymas-bab-3.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2024/01/hagymas-fekete-bab.html


A lencsét éjszakára beáztatjuk.


Hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát és paradicsomot készítünk elő.
 

Kevés olajon kezdjük dinsztelni a zöldségeket.
Majoránnát szórjunk rá.



Fűszerezzük sóval, törött borssal, paradicsom pürével és darált pritaminpaprikával.


Forraljuk össze az alapot.


Adjuk hozzá a leszűrt lencsét és főzzük puhára.


Jóféle balzsamecettel tegyük pikánssá az ételt.




Vargányapörkölt

 Hozzávalók:

  • vargányagomba

  • hagyma
  • olaj
  • fokhagyma
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • darált pritaminpaprika
  • paradicsompüré
  • törött bors
  • majoránna
  • kakukkfű



Elkészítés:

A vargánya a legízesebb gombák egyike.

Ízesítőként is érdemes felhasználni.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2024/01/tarkonyos-szarvas-raguleves.html


Ezúttal mélyhűtött gombából készítettem pörköltet.

Egy kevés olajon apróra felkockázott hagymát kezdünk dinsztelni.


Zöldpaprikát is teszünk bele.


Fokhagyma, paradicsom, só, törött bors és darált pritaminpaprika következik.


Kevés sűrített paradicsomlevet is adunk hozzá.
 

Falatnyi darabokra vágjuk az előzetesen kiolvasztott gombát.


Egy papírtörlővel szárítgassuk meg, ha nagyon vizes lenne.


Adjuk az alaphoz.


Szórjunk rá majoránnát, hiszen a gomba imádja az illatos majoránnát.
Adhatunk hozzá egy gondolatnyi kakukkfüvet is.


Mérsékelt tűzön főzzük puhára a gombát.


Rizzsel, tésztával, krumplival kínáljuk.
Egy kanálka tejföllel is  megkoronázhatjuk.



Tárkonyos csirke

 Hozzávalók:


  • csirkecomb

  • paradicsompüré
  • darált pritamin paprika
  • olaj
  • tárkony




Elkészítés:


Nagyon szeretem a tárkonyos ételeket.

Nyáron beszerzek egy nagy csokor friss, zsenge tárkonyt,  amit jól lemosok, megszárítok, majd egy nejlonzacskóban a fagyasztóba teszem.

Ugyanígy fagyasztom a kaprot, zellert, petrezselymet vagy a rozmaringot, kakukkfüvet is.

A blogon rengeteg tárkonnyal ízesített leves receptem van fent, de szívesen ízesítem a húsokat is ezzel a remek növénnyel.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/09/tarkonyos-citromos-sult-csirke.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/09/tarkonyos-csirke-burgonyaval.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/05/tarkonyos-pulykacomb.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/03/tarkonyos-sult-csirke.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/07/tarkonyos-csirke-2.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2021/07/tarkonyos-karaj.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2021/11/tarkonyos-zsemlegomboc.html


Talán a csirke a leggyakrabban készített tárkonyos sültem.


Télen bátran használjuk a fagyasztott tárkonyt, az íze tökéletesen olyan, mintha frissen tennénk bele.


A megtisztított csirkecombokat besózzuk és egy kanál olajjal megkent tepsibe fektetjük.


Kis vízzel hígított sűrített paradicsompürét öntünk a húsra és darált pritamin paprikával ízesítjük.
Tárkonyt teszünk a húsra és a tepsi aljára is fektetünk néhány szálat.


180 C fokos sütőben készre sütjük a combokat.


A sütés elején alufóliával fedjük be a tepsit.


A hús ízletes lesz és a zamatos paradicsomos szafttal meglocsolhatjuk például a köretnek tálalt krumplipürénket is.



2024. szeptember 2., hétfő

Zöldséges rák

 Hozzávalók:


  • rák

  • olívaolaj
  • lila hagyma
  • fokhagyma
  • sárgarépa
  • újhagyma
  • zöldpaprika
  • kápiapaprika
  • paradicsom
  • gyömbér
  • kínai ötfűszer
  • méz
  • rizsecet
  • szójaszósz


Elkészítés:


Családunk nagy rákfogyasztó.

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/02/paella.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/03/kinai-rakos-tintahalas-leves.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/10/fruzsi-zoldseges-rakos-spagettije.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/11/kinai-csillaganizsos-kiralyrak.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/11/kokuszos-hal-es-kiralyrak.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/01/thai-zoldseges-hal-es-tenger-gyumolcsei.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/03/fruzsi-mangos-raksalataval-toltott.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/03/faberge-tojas.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/08/spagetti-rakkal.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/11/raksalata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/01/kiralyrakos-kala-salata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/12/sult-kiralyrak.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/04/tejszines-citromos-rak.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/07/grillezett-garnela-szilvaval.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/09/paella.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/12/narancsos-rak.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/04/gombas-halas-garnelas-sult-teszta.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/06/sved-szendvicstorta-smorgastarta.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/bouillabaisse-avagy-franciak-hallevese.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/sult-tigris-garnela.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/04/edes-savanyu-rak.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/12/tokehalmajas-salata-szent-jakab.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/szent-jakab-kagylo-es-langusztin.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2019/02/kokuszos-rak-ragu.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/09/rakragu-paradicsomos-rizzsel.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2021/11/kinai-rakos-husgolyos-leves.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/03/rakos-paella-fejtos-babbal-es.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/12/paella-3.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2023/05/paella-4.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2023/06/kurkumas-rak.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2024/01/mangoszoszos-garnela.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2024/01/thai-leves-tom-yumtom-kha.html


Ezúttal zöldségesen főztük.

Sárgarépa, zöldpaprika, kápia paprika, paradicsom, fokhagyma, lila hagyma, újhagyma és gyömbér kerül bele.


Egy kevés olívaolajon sütni kezdjük a lila hagymát, paprikákat.


Zöldséghámozóval vékonyra szeletelt sárgarépa következik.


Rádobjuk a fokhagymát, a gyömbért és a paradicsomot.


Kínai ötfűszerrel megszórjuk, kissé megsózzuk,


Egy kis mézet is teszünk bele.


Nem kell puhára főzni a zöldségeket, két perc sütés után tehetjük bele a megtisztított rákot is.


Rizsecettel és szójaszósszal gazdagítjuk.
Újhagymát is szórunk rá, ettől különösen friss ízű lesz.


Összeforraljuk és el is készült a ragu.


Ehetjük rizzsel tésztával, vagy csak friss kiflivel.


Ez az étel pillanatok alatt elkészül és ugyanilyen gyorsan el is fogy...