2014. október 26., vasárnap

Cukkinis, csirkemájas muffin

Hozzávalók:


  • 30 dkg cukkini
  • 20 dkg csirkemáj
  • 35 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl tej
  • 7 dkg teavaj
  • 1/2 cs.sütőpor
  • bors
  • majoránna
  • oregáno




Elkészítés:



A cukkinit megmossuk és lereszeljük.


A csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk és elkaparjuk.


Előmelegítjük a sütőt 170-180 C fokra.

A vajat megolvasztjuk és belekeverjük a tojásokat és a tejet.



A lisztbe keverjük a sütőport, a sót és a borsot.
Hozzáadjuk a tojásokhoz és jól elkeverjük.


Kinyomkodjuk a cukkinit és beledolgozzuk a tésztába.


Hozzáadjuk a csirkemájat is.


Rászórjuk a majoránnát és az oregánót.


Végül belekeverjük a zúzott fokhagymát is.


A muffin sütőformába belehelyezzük a papír kapszlikat és belekanalazzuk a masszát.


Sütőbe tesszük és kb. 50 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.

Másnap is nagyon finom.




Sajtos brokkoli

Hozzávalók:

  • 1 kis fej brokkoli
  • kevés ételízesítő
  • kevés ketcup
  • sajt szeletek
  • 1 ek olaj




Elkészítés:



A brokkolit egy kevés ételízesítővel megszórva, gőzben, fedő alatt, vagy mikróban 8-10 perc alatt roppanósra főzzük.



Egy tepsit kiolajozzuk és ráfektetjük a leszűrt brokkolit.
Pici ketchupöt nyomunk rá.


Nem túl vékonyra vágott sajtszeleteket fektetünk rá.


Sütőbe tesszük és ráolvasztjuk a sajtot.
Sültek mellé nagyon kis könnyű köret.




Narancsos karfiolsaláta

Hozzávalók:

  • 1 kis fej karfiol
  • 1-2 db narancs
  • 1 narancs sárga héja reszelve
  • 1 citrom sárga héja reszelve
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 citrom húsa 
  • olívaolaj
  • édesítőszer





Elkészítés:





A megtisztított karfiolt vízgőzben, fedő alatt vagy mikróban 10 perc alatt roppanósra főzzük.

Összekeverjük az öntetet, az olívaolajhoz öntjük a citromlevet, kevés sót, egy gondolat édesítőszert.


Belekeverjük óvatosan a karfiolt, a narancs gerezdeket, a narancs és citrom héjat.


Behűtjük, hogy az ízek összeérjenek.

Sült mellé kínáljuk, nagy friss, üde saláta.




Cukkinis, kelkáposztás chow mein tészta

Hozzávalók:
  • 1/2 fej kelkáposzta
  • 2-3 kicsi cukkini
  • 2+1 ek. olaj
  • folyékony ételízesítő
  • 25 dkg kínai chow mein tészta
  • 2-3 dkg margarin
  • őrölt bors






Elkészítés:



Nem túl puhára megfőzzük a kínai chow mein tésztát, leszűrjük és 1 ek olajjal összekeverjük, sózzuk.
Félretesszük.



Csíkokra vágjuk a megtisztított, megmosott kelkáposztát és cukkinit és a maradék 2 ek. olajon, erős tűzön, állandó kevergetés mellett  3-4 perc alatt jól megpirítjuk.
Tegyünk hozzá egy kis ételízesítőt.


A tűzről levesszük és egy kicsit megsózzuk.


Hozzákeverjük a tésztához.

Tegyük bele a margarint, daráljunk rá frissen fekete borsot.




Diós, lekváros süti

Hozzávalók:


  • 1 db hajtogatott vajas tészta
  • darált dió
  • darabos dió
  • lekvár
  • kristálycukor
  • 1 tojás a kenéshez





Elkészítés:

Ez a süti a legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető sütik közé tartozik.

Aki szereti a lekvárt, az imádni fogja.

Boltban kapható hajtogatott vajas tésztából készül.
Amennyiben mélyhűtött a tészta, előzőleg fel kell engedni.

Mindent előkészítünk, a sütőt bekapcsoljuk, 170 C fokra, és mire bemelegszik, már készen is lesz a sütink.


Lisztezett alufólián kinyújtjuk a tésztát.


Hosszában osszuk el gondolatban 3 hasábra a tésztát.
A két szélső oszlopnál vágjuk be késsel úgy kb. 2 ujjnyi csíkokra a tésztát.
Ferdén kezdjük és a középső részig vágjuk csak el.


A középső sávba szórjunk bőven diót, majd erre kanalazzuk szeretett lekvárunkat.
Én barack és eperdzsemmel készítettem most!


Majd felülről lefelé haladva, váltakozva hajtsuk a töltelékre a tésztát, mint egy fonatot.


Ha befontuk akkor kenjük be felvert tojással és szórjuk meg egy kevés kristálycukorral.

Nagyobb darabokra vágott dióval koronázzuk meg művünket.


Alufóliával tegyük a sütőlapra, így a kifolyó lekvárt nem kell majd vakarnunk.

Süssük szép pirosra.




Cukkinis ratatouille

Hozzávalók:


  • 3 db cukkini
  • 4-6 db hagyma
  • 4-5 db színes zöldpaprika
  • 5 paradicsom
  • 2 ek. olíva olaj
  • bors
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • 2-3 db babérlevél



Elkészítés:




Az igazi francia receptben padlizsán is van, de most nekünk nem volt otthon padlizsán, így hát cukkinivel készítettük.
Így is nagyon finom lett.

Az olajon a hagymát és a sok színű zöldpaprikát üvegesre pároljuk, mint a lecsót szoktuk.


Rátesszük a karikára, majd félbevágott cukkinit.



Kevés ideig együtt pároljuk a zöldségeket, majd beletesszük a darabokra vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet és a babérlevelet.
Sózzuk, borsozzuk.



Továbbfőzzük.

A franciák egészen puhára párolják ezt az ételt, de mi jobban szeretjük, ha inkább roppanós a zöldség, ezért nem főzzük annyi ideig.


Grillezés

Hozzávalók:

Húsok:

  • csirke felső comb
  • pulykamell
  • sertés tarja
  • füstölt főzőkolbász

Zöldségek:

  • hagyma
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • főtt kukorica
  • gomba
  • cukkini

Fűszerek: 

  • olaj
  • fokhagyma
  • bors
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • oregánó
  • őrölt kömény




Elkészítés:


Ha grillezés, akkor sokan vagyunk és sokféle ételt készítünk.

A húsokat előző este bepácoljuk.

Csirkecomb mindig van, kicsontozott felső combot szoktunk grillezni, mindenki ezt szereti a legjobban.
A olajba az illatos fűszereket keverjük, a kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, rozmaringot és sok zúzott fokhagymát. Kevés citromos borsot teszünk bele.
A húsokat ebben az olajban pácoljuk másnapig.
Sózni nem kell, majd csak közvetlenül a grillezés előtt szabad besózni.



A pulykamellet és hasonló módon pácoljuk, erre több színes borsot is teszünk.



A tarja pácolajába még kevés majoránnát, őrölt köménymagot is teszünk.
Mustárral és darált erős paprikával is ízesíthetjük.

A pácolajokkal a sütés közben is locsolgatjuk a húsokat, a körbeirdalt kolbászt, illetve a zöldségeket is ezzel kenegetjük.




A főtt kukoricát,  hagymát, paradicsomot, paprikát, gombát, cukkinit folyamatosan kenegetjük sütés közben.



Többféle köretet készítünk, a klasszikus krumplipürétől, párolt rizstől, a jéghidegre hűtött majonézes zöldborsó-kukorica salátán át a friss ecetes, hagymás paprika salátáig.







Túrós eperfagyi

Hozzávalók:


  • 50 dkg eper
  • 1/2 citromleve
  • kevés reszelt citromhéj
  • csipet só
  • édesítő
  • 25 dkg túró
  • 2-3 dl sűrű tejföl



Elkészítés:


Ezt  a fagyit gép nélkül készítjük.
Igazából ez egy jeges édesség.



A túrót áttörjük a tejföllel egy kézi krumplitörő segítségével.


Beletesszük az epret, amelyet egy kicsit összetörtünk, de nem daráltunk meg.

Hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól lefedve a mélyhűtőbe tesszük.