2014. október 26., vasárnap

Tojással töltött fasírt

Hozzávalók:


  • 1 kg darált hús
  • 3 zsemle
  • 1 nyers tojás
  • 1 hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • bors
  • őrölt kömény
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 4-5 főtt tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj 



Elkészítés:


A fasírtot nagyon szeretjük,
Bármilyen főzelékkel, körettel, salátával tálalható.
Uzsonnára is egy zsemlébe téve isteni.

A tojással töltött is régi recept, de nálunk az a baj, hogy a férjem csak a kerek, ropogós fasírtot szereti és a tepsiben, sütőben sültet nem kedveli.
Így született meg a kerek, tojással töltött fasírt.

Először keményre főzzük a tojásokat, meghámozzuk és leöblítjük ne maradjon rajta héjdarab.
Hosszában kettévágjuk a tojásokat és félretesszük.

Szokásos módon elkészítjük a fasírt húst.
Lehet csak sertéshúsból, lehet pulykahúsból, lehet vegyesen sertés, marha, pulyka netán borjú húsból is készíteni.

Egy kanálnyi olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, megsózzuk, borsozzuk és az őrölt köménnyel fűszerezzük.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, elkavarjuk, levesszük a tűzről és belekeverjük a fűszerpaprikát.
Félretesszük, hogy néhány percet hűljön.

Ezalatt a zsemléket langyos vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk.
A kézi krumplitörővel könnyen össze tudjuk nyomkodni.

Most már összekeverjük a húst, a zsemléket és a fűszeres hagymát.
Továbbra is használjuk a krumplitörőt, így hamar összekeverhetjük a hozzávalókat.


Most hozzáadjuk a nyers tojást.


Ismét összekeverjük, megkóstoljuk, ha kell, után fűszerezünk.

A bal kezünkbe tegyünk egy kanálnyi masszát, arra fektessünk egy fél főtt tojást és egy másik kanálnyi hússal takarjuk be.
Most kezünkkel könnyen formálhatjuk a gombócokat, a lényeg, hogy a tojás ne kandikáljon ki.

 
Most már beleforgatjuk a zsemlemorzsába és forró olajban a szokásos módon kisütjük a fasírtokat.


Csináljunk jó sokat, mert titokzatos módon, valahogy mindig eltűnik a hűtőből néhány darab...