2020. január 20., hétfő

Ponty káposzta ágyon



Hozzávalók:



  • egész ponty
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • fokhagyma
  • füstölt szalonna
  • zsír
  • kelkáposzta
  • savanyú káposzta
  • tejföl




Elkészítés:

A Papa rácponty receptje ihlette ezt az ételt.


http://muskakonyhaja.ogspot.com/2012/01/racponty-papa-modra.html

Egész ponty kell hozzá, amelyet a répák, a fokhagyma és a szalonna keverékével ízesítünk.


Késes aprítóval finomra daráljuk a fentieket.


A megtisztított halat centiméterenként mindkét oldalon beirdaljuk.
Ide fogjuk majd gazdagon bedörzsölni az ízesítő masszát.


Ezúttal burgonya helyett kelkáposztával terítjük be a kizsírozott tepsi alját.


Picit megsózzuk.


Ráterítjük a savanyú káposztát is.


Állítva ráfektetjük a halat, amelyet kívül-belül besóztunk és  jól bekentünk a fűszeres krémmel.


Tenyerünkkel tapasszuk jól rá a szalonnás krémet, valamint a maradékkal fedjük be a káposztát is.




Sütőben 180 C fokon süssük készre a halat.


Nagyon zamatos, mégis könnyű étel.




Tálaláskor egy kevés tejfölt tegyünk rá.







Resztelt sertésmáj

Hozzávalók:


  • sertésmáj
  • zsír
  • füstölt szalonna/bőrke
  • hagyma 
  • fokhagyma
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • fűszerpaprika
  • majoránna
  • kakukkfű
  • bors




Elkészítés:



Mindenféle májból készíthető ez az étel.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/03/resztelt-csirkemaj.html


A friss sertésmájat keskeny csíkokra vágjuk.



Jóféle zsíron szalonnát vagy bőrkét, hagymát és zöldpaprikát dinsztelünk.
Kicsit sózzuk meg, így hamarabb megpuhul és nem pirul.


Hozzáadjuk a paradicsomot.


Jól elkeverjük.


Most szórjuk meg a fűszerpaprikával.


Egy kevés zúzott fokhagyma is kerül bele.


Amint az alap elkészül, beletesszük a májat is.


Borssal, kakukkfűvel és majoránnával gazdagon meghintjük.


Ha szükséges egy kevéske vizet adjunk hozzá.
Akkor jó, ha ízes, sűrű szaftja keletkezik.


A máj hamar elkészül.
Tálaláskor utána sózhatunk, amennyiben szükséges.

Bármilyen körethez, főzelékhez illik, de szerintem egy kis tört krumplival tálalva mennyei finom.










Paradicsomos habart bableves

Hozzávalók:

  • fejtett bab 
  • zeller szár
  • hagyma
  • füstölt kolbász
  • burgonya
  • paradicsompüré
  • tejföl
  • liszt
  • pici cukor




Elkészítés:


Feltesszük a  füstölt kolbászt egy kis vízzel, egészben hagyott kisebb hagymával és zellerszárral főni.



Negyedóra múlva beletesszük a hígított paradicsom pürét is.


Ha felforrt, adjuk hozzá a fejtett babot is.
Ha mélyhűtött a babunk, akkor felengedés nélkül tegyük a forrásban lévő levesbe.


Hamar megpuhul a fejtős bab, ekkor a kockákra felvágott burgonyát is tegyük bele.


10-15 perc alatt főzzük ezt is puhára.


Egy kanálka liszttel, vízzel és tejföllel habarást készítünk és szűrön keresztül a leveshez adjuk.


Pár percig forraljuk és elkészül a leves.


Kolbász nélkül is készíthetjük, bár ez a kis füstölt íz csak kiemeli a finom ízeket.

Én legszívesebben langyosan szeretem fogyasztani.





Töltött paprika lecsó ágyon

Hozzávalók:


  • darált hús
  • hagyma
  • színes zöldpaprika
  • tojás
  • olaj
  • gersli
  • bors
  • füstölt szalonna
  • hagyma
  • lecsó paprika
  • paradicsom
  • fűszerpaprika
  • cukor





Elkészítés:




Nyáron minden héten van nálunk lecsó, hol hosszú lével tunkolni valóan, hol pedig inkább sült paprika szerűen.
Most a töltött paprikával házasítottam össze.


http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/05/toltott-paprika.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/06/toltott-paprika-spenottal.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/06/lecso-i.html


Először a tölteléket készítjük el.



Az apróra vágott és megdinsztelt hagymát sózzuk, borsozzuk, elkeverjük a darált hússal és a többször leöblített, egyszer felforralt, majd ismét leöblített, leszűrt gerslivel.





Majd egy tojással jól összegyúrjuk.



A szokásos módon betöltjük a paprikákat.


A kimaradt töltelékből lisztes kézzel gombócokat formálunk.


Forrásban lévő sós vízben megfőzzük a paprikákat és a gombócokat.
Ha kész, leszűrjük és félre tesszük.


Egy lábasban a füstölt szalonnából kiolvasztjuk a zsírt, majd a szálasra vágott hagymát kezdjük sütni.


Hozzáadjuk a paprikát.


Majd fűszerpaprika,


só és pici cukor is kerül bele.


Érkezik a paradicsom.


Megvárjuk, amíg levet nem ereszt.


Ráhelyezzük a töltött paprikákat és gombócokat.


Óvatosan rákanalazzuk a lecsót a gombócokra.


Lassú tűzön készre főzzük az ételt.

Nagyszerű egytálétel nyári napokra.