Hozzávalók:
- hagyma
- fokhagyma
- zöldpaprika
- kápia paprika
- jalapeno paprika
- zöldparadicsom
- sárgarépa
- uborka
2. változat
- káposzta
- hagyma
- fokhagyma
- zöldpaprika
- alma
Páclé:
- kapor
- meggyfa levél
- só
- egész bors
- babérlevél
- borókabogyó
- mustármag
- koriander mag
- 1 tk. citromsav
- szegfűszeg
- szegfűbors
- 2 dkg borkén
- 1,5 dkg nátrium benzoat
- kb. 50 dkg cukor
- 3 dl 20 %-os ecet
- 5 l víz
Elkészítés:
Finom savanyúságot készíthetünk e recept alapján.
A nevében benne van, hogy bármilyen zöldséget bedobálhatunk egy vödörbe és a páclével felöntve folyamatosan fogyaszthatunk belőle, illetve folyamatosan utána tölthetünk zöldségeket.
Én egyszerűen jól kimosott műanyag nápolyis vödröket használtam, amelyek remekül működtek.
Tehetünk bele zöldpaprikát, színes kápia paprikát, csípős jalapeno paprikát, hagymát, fokhagymát, zöldparadicsomot, sárgarépát, uborkát.
A megtisztított zöldségeket tegyük a vödörbe és öntsük fel a páclével.
Egy felfordított tányérral nyomassuk le a vödör tartalmát és fedjük le a vödröt.
Egy kicsit más zöldségekkel készült a másik változat.
Cikkekre vágott fejes káposzta kerül bele.
Zöldpaprikát is adunk hozzá.
Hagyma, fokhagyma mellett a cikkekre vágott alma színesíti a savanyúságot.
A páclé ugyanaz, mint az előző változatnál.
Nagyon fontos, hogy friss meggyfa levél is kerüljön bele.
A koriander se maradjon ki.
Tányérral lenyomatjuk és csurig töltjük a páclével.
A felsoroltakon kívül bármilyen más zöldségből is tehetünk a savanyúságba.