2017. szeptember 24., vasárnap

Sajtos töltött padlizsán

Hozzávalók:


  • padlizsán
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • sajt
  • tejföl
  • mozzarella
  • paradicsompüré
  • olívaolaj





Elkészítés:


Gyönyörű szép padlizsánokat vettem.

Sokféleképpen készítjük.

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2016/10/lecsos-padlizsan.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/11/padlizsan-legyezo.html

http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/08/padlizsankrem.html

Most megtöltöttem a félbevágott darabokat.


A kivájt padlizsánhúst összekeverjük a feldarabolt paradicsommal és zöldpaprikával.


Tejföllel lazítjuk.
Megsózzuk.


Egy tepsit vékonyan megkenünk sűrített paradicsommal.


Beleültetjük a fél padlizsánokat.


A padlizsánokba kanalazzuk a tejfölös keveréket.


Darabka sajtokat is teszünk bele.




Mozzarella is kerül a csónakba.


Olívaolajjal finoman meglocsoljuk.


Sütőben 180 C fokon megsütjük az ételt.


A paradicsompüré nagyon jó ízt ad az ételnek és megakadályozza, hogy a padlizsánok odasüljenek a tepsi aljához.


Melegen tálaljuk, hogy a sajt finom folyós maradjon.

Nagy adag friss saláta illik  hozzá.





Kapribogyós marhasült

Hozzávalók:


  • marha hús
  • olaj
  • hagyma
  • paradicsom
  • kápia paprika
  • fokhagyma
  • bors
  • kapribogyó
  • citrom
  • mustár



Elkészítés:

Marha combból készül ez a sült.

A kissé megütögetett és keresztben bevagdalt hús szeleteket forró olajban mindkét oldalukon körbesütjük.



Megsózzuk és borsozzuk a szeleteket.



Paradicsomot és kápia paprikát darabolunk fel.


Hagymát és fokhagymát készítünk elő.


A zöldségeket, hagymákat rádobjuk a húsra.


Kapribogyót is teszünk bele.




Citromkarikákkal savanyítjuk.



Mustárral tesszük teljessé a pikáns ízeket.


Egy kevés vizet aláöntve kis lángon, lefedve puhára főzzük a húst.


Csavart tésztával vagy spagettivel tálaljuk.



Lencseleves

Hozzávalók:


  • lencse
  • füstölt hús
  • babérlevél
  • hagyma
  • fokhagyma
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • darált pritamin paprika
  • olaj
  • liszt
  • fűszerpaprika
  • ecet





Elkészítés: 


Előző este átválogatjuk és átmossuk a lencsét.
Majd langyos vízbe tesszük és állni hagyjuk másnapig.


Egy fazékban forrásban lévő vízbe tesszük a leszűrt lencsét.
Finom füstölt hús, kolozsvári szalonna, valamint egy-két babérlevél kíséretében főzni kezdjük.

Megtisztítjuk a zöldségeket, a sárgarépát, fehérrépát, zellert, zöldpaprikát, paradicsomot.


Házi darált pritamint is teszünk bele.


Fél óra múlva bezöldségeljük a levest.
Megkóstoljuk, és megsózzuk.
Vigyázzunk, mert füstölt hús és a pritamin is már sós.


Úgy 15 perc múlva egy kis edényben rántást készítünk:
az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
Majd beletesszük a lisztet is.
Ha jól felhabzott beletesszük a zúzott fokhagymát.


Levesszük a tűzről a rántást és beletesszük a fűszerpaprikát, elkeverjük és egy pohár vízzel simára keverjük.

Beleöntjük a levesbe.
Elkeverjük és jól kiforraljuk.


Jóféle virslit is teszünk bele.


A virslivel már csak egyet forr, nehogy szétdurranjanak a virslik.


Ecettel savanyíthatjuk,



Esetleg egy kanálka tejfölt is kínálhatunk hozzá.











Sült pulykacomb kókuszos fűszerrel

Hozzávalók:


  • pulyka felső comb
  • hagyma
  • fokhagyma
  • zöldpaprika
  • zöldhagyma
  • paradicsom 
  • kókuszos curry krém
  • olaj
  • burgonya





Elkészítés:



Megtisztítjuk a pulyka felső combokat, megmossuk, lecsöpögtetjük.


Kókuszos curry krémmel fűszereztem, amelyet ezúttal külföldről kaptam.
Már itthon is lehet kapni különféle curry pasztákat, bármelyik megfelel ehhez  a recepthez.



A pulyka bőrét fellazítjuk és alatta alaposan megsózzuk, fűszerezzük a húst.



Hagymát, fokhagymát, zöldhagymát, zöldpaprikát és paradicsomot tömködünk a bőr alá.


Kiolajozott tepsibe fektetjük a combokat, visszaigazítjuk a bőrt is.
A tetejét is megszórjuk a currys fűszerrel és rászórunk zöldhagymát.

A tepsibe teszünk még megtisztított darabokra vágott burgonyát.



Egy pohár vizet töltünk a tepsibe és alufóliával lefedve 180 C fokon megsütjük az ételt.



A körettel együtt tálalhatjuk.


A maradék sült hús kitűnően felhasználható uzsonnaszendvicsként is.


















Tepsis sült burgonya provanszi fűszerrel

Hozzávalók:

  • burgonya
  • hagyma
  • olaj 
  • provanszi fűszerkeverék





Elkészítés:





Egyszerű, gyors köret.

A megtisztított és megmosott burgonyát tetszés szerint feldaraboljuk.


Egy vékonyan kiolajozott tepsibe terítjük.
Fél fej hagymát is belekarikázunk.

Megsózzuk és provánszi fűszerkeverékkel megszórjuk.
Néhányszor jól átforgatjuk majd 180 C fokon sütőben szép pirosra sütjük.


Néhányszor közben lapáttal átforgatjuk, hogy minden oldala ropogóra süljön.


Bármilyen hús mellé finom köret.