2022. február 28., hétfő

Csirkés szoljánka 3



Hozzávalók:
  • csirkecomb

  • hagyma 
  • vaj
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • fokhagyma
  • sűrített paradicsom
  • olívabogyó
  • kapribogyó
  • citrom
  • babérlevél
  • savanyú káposzta
  • fejes káposzta
  • savanyú/sós/kovászos uborka
  • törött bors

Elkészítés:

A szoljánkát sokféleképpen készíthetjük.

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/05/szoljanka.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/szoljanka-2.html


Egy nagyobb fazékban vajon apróra vágott hagymát dinsztelünk.



Apróra vágott zöldpaprikát teszünk bele.


Paradicsomot és fokhagymát is teszünk bele.




Egy evőkanál paradicsompürét adunk hozzá.


Falatnyi darabokra vágott csirkecomb filéből főzzük a mai változatot.





A hagymához adjuk a húst. 


Kevergetve körbepirítjuk.



Megsózzuk, kevés vizet öntünk rá és továbbfőzzük.


Ezalatt jól megmosott citromot karikázunk és olajbogyót, kapribogyót, valamint babérlevelet készítünk elő.
 


Édes és savanyú káposztát is teszünk bele, kissé megvágjuk, hogy ne legyen olyan hosszú szálú.
Kovászos vagy sós uborkát is kockára vágunk.


Fentieket is a levesbe tesszük.


Sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük majd felöntjük vízzel leves sűrűségűre.
 


Főzzük készre az ételt.
Ha szükséges citromlével adjuk meg a jellegzetes pikáns ízét.














Rántott hús torta, tojásmentes

Hozzávalók:

  • sertés comb

  • liszt
  • 1 ek. őrölt lenmag
  • 3 ek. víz
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • bacon
  • burgonya
  • hagyma
  • libazsír
  • tejföl
  • főtt cékla


Elkészítés:


Szülinapi meglepetés torta készült rántott húsból.


Szokásos módon előkészítjük a sertés combot.

Kicsit klopfoljuk, inakat bevágjuk és sózzuk a húst. 


Lisztbe forgatjuk, majd lerázogatjuk a felesleges lisztet.


Tojásmentes ételt készítünk, ezért a tojás helyett 1 evőkanál frissen őrölt lenmagot 3 evőkanál vízzel kevertem el és ebben forgattam meg a  husit.


Utána mehet a zsemlemorzsába.

Olajban kisütjük a szeleteket.



Félretesszük a rántott húst.



Előkészítjük a bacon szeleteket.


Kiolajozott muffin formába tesszük a rózsaszerűen összetekert bacont.


180 C fokos sütőben gyorsan megsütjük a tekercseket.


Ezeket a sült baconöket díszítésként fogjuk felhasználni.


Szokásos módon krumplipürét készítünk.
A megfőtt krumplit összetörjük és sózzuk.


Időközben nagy adag libazsírban pirított hagymát készítünk.
 

Ezt az illatos sült hagymát a krumplihoz keverjük.


Kevés tejföllel lazítjuk a pürét.


Kóstoljuk meg, hogy elég sós legyen.

A krumplipüré egy harmadával kibélelünk egy tálaló tálat úgy, hogy az oldalán is legyen krumpli.


Egy sor rántott húst fektetünk rá.


Befedjük a megmaradt püré harmadával.
 

Főtt céklából karalábé vájóval kis gömböket faragunk.


A cékla gömbökkel kirakjuk a következő réteget.


A megmaradt püré felét a céklás rétegre simítjuk és rátesszük a maradék rántott húst.


Végül a megmaradt krumplival befedjük a tálat és a sült bacon karikákkal megdíszítjük.

Kissé szokatlan ez a torta, de nagyon nagy sikere volt és a tojásmentes diétánkat is tudtuk tartani.
 



 

2022. február 27., vasárnap

Tunéziai kuszkusz 2

Hozzávalók:

  • csirkecomb

  • marha rostélyos
  • hagyma
  • fokhagyma
  • paradicsompüré
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zellergumó
  • csicseriborsó
  • paradicsom
  • színes zöldpaprika
  • csípős paprika (harissza)
  • cukkini
  • burgonya
  • sütőtök
  • csillagánizs
  • fűszerpaprika
  • szerecsendió
  • szegfűszeg

  • gyömbér
  • kardamom
  • fahéj
  • sáfrány
  • kurkuma
  • őrölt koriander
  • édes kömény
  • olíva olaj
  • fekete bors
  • fehér bors
  • cayenne bors
  • leveskocka
  • kuszkusz dara
  • vaj

Elkészítés:

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/05/tuneziai-kuszkusz.html

Ismét elkészült az isteni észak-afrikai kuszkusz.

Ezúttal marha rostélyos és csirkecombot tettem bele.


Természetesen másfajta húsból is készülhet az étel, eredetileg gyakran bárány és birka húsból főzik.
 



A megmosott húst kisebb darabokra vágjuk.


A megtisztított csirkecombot kettévágjuk.


Egy nagy fazékban kevés olíva olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk.


Rátesszük a marhahúst.


Kevergetve erős tűzön körbepirítjuk.


Most adjuk hozzá a csirkét is.


Készítsük elő a zöldségeket.
A megmosott paradicsomot, színes zöldpaprikát. csípős paprikát feldaraboljuk.


A paradicsomot a húshoz tesszük és egy-két kanál sűrített paradicsommal megerősítjük az ízeket.


Lefedve tovább főzzük az ételt.


Összeállítjuk a fűszereket.
Ras el Hanoutnak nevezik Afrikában ezt a tajine vagy kuszkusz ételekhez használt fűszer keveréket. 
Minden háznak meg van a saját összeállítású titkos keveréke, de általában ezek a fűszerek szerepelnek legtöbbször: csillagánizs, fűszerpaprika, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér, kardamon, fahéj, sáfrány, kurkuma, őrölt koriander, fekete bors, fehér bors, cayenne bors, édes kömény.
Először száraz serpenyőben pirítsuk meg a fűszereket, majd mozsárban vagy kávéőrlőben daráljuk meg az illatos hozzávalókat.


Tegyük a húsokhoz, ne sajnáljuk az ízesítőket.
Darabos tengeri sóval is szórjuk meg.


Most adjuk hozzá a zöldpaprikákat és a hasábokra vágott gyökérzöldséget, a sárgarépát,
a fehérrépát és egy kevés zellergumót.


A petrezselyem zöldet tegyük félre, majd a végén tesszük bele.


Friss fejes káposztát is kell beletenni, ezt célszerű cikkekre vágni úgy, hogy a rajtahagyott torzsa rész egyben tartsa a szeletet.


Némi jóféle füstölt kolbászt is tehetünk az ételbe, ami a bárány és marhahúsból készült merguez kolbászt helyettesítheti.


Ha a hús már majdnem elkészült, tegyük bele a gyorsan megpuhuló egészben hagyott burgonyát, 



A vastagabb karikára vágott cukkinit,
 

És az ugyancsak vastagabbra vágott sütőtököt.


A főzés folyamán végig folyamatosan adagoljuk a vizet, legyen bőséges az étel szaftja, hogy majd a kuszkusz darát is kellemesen ízesítse.
 

Most tegyük bele a csicseriborsót.
Az egyszerűség kedvéért kész konzervet szűrjünk le és öblítsük át.



Szórjuk rá a petrezselyem zöldet is.


Ne riasszon el senkit a hozzávalók hosszú listája.

Egyrészt el is hagyhatunk belőle zöldségeket, fűszereket, ha nem szeretjük, másrészt ez tipikusan az a fajta étel, amely egy edényben készül és a hozzávalókat folyamatosan, puhulásuk sorrendjében tesszük bele... mintha gulyást vagy hasonló egytálételt főznénk. 



Nagycsaládos adag, többször tálalhatjuk.



Elengedhetetlen azonban a kuszkusz dara elkészítése.
Vajat olvasztunk. 


Beleszórjuk a darát.


Megsózzuk, valamint egy leveskockával érdemes az ízét megerősíteni.
Felöntjük vízzel és az edényt lefedve alacsony tűz mellett készre pároljuk.


Villával kissé fellazítjuk a darát.


Általában egy nagyobb, mélyebb tálba halmozzák a darát és középre teszik rá a húst és a zöldségeket.
A finom szafttal meglocsolhatjuk a darát.
Aki teheti kóstolja meg külföldön ezt a finomságot, de bátran el is készítheti és nem fogja megbánni.