Hozzávalók:
- csirkecomb
- marha rostélyos
- hagyma
- fokhagyma
- paradicsompüré
- sárgarépa
- fehérrépa
- zellergumó
- csicseriborsó
- paradicsom
- színes zöldpaprika
- csípős paprika (harissza)
- cukkini
- burgonya
- sütőtök
- csillagánizs
- fűszerpaprika
- szerecsendió
- szegfűszeg
- gyömbér
- kardamom
- fahéj
- sáfrány
- kurkuma
- őrölt koriander
- édes kömény
- olíva olaj
- só
- fekete bors
- fehér bors
- cayenne bors
- leveskocka
- kuszkusz dara
- vaj
Elkészítés:
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/05/tuneziai-kuszkusz.html
Ismét elkészült az isteni észak-afrikai kuszkusz.
Ezúttal marha rostélyos és csirkecombot tettem bele.
Természetesen másfajta húsból is készülhet az étel, eredetileg gyakran bárány és birka húsból főzik.
A megmosott húst kisebb darabokra vágjuk.
A megtisztított csirkecombot kettévágjuk.
Egy nagy fazékban kevés olíva olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk.
Kevergetve erős tűzön körbepirítjuk.
Most adjuk hozzá a csirkét is.
Készítsük elő a zöldségeket.A megmosott paradicsomot, színes zöldpaprikát. csípős paprikát feldaraboljuk.
A paradicsomot a húshoz tesszük és egy-két kanál sűrített paradicsommal megerősítjük az ízeket.
Lefedve tovább főzzük az ételt.
Összeállítjuk a fűszereket.
Ras el Hanoutnak nevezik Afrikában ezt a tajine vagy kuszkusz ételekhez használt fűszer keveréket.
Minden háznak meg van a saját összeállítású titkos keveréke, de általában ezek a fűszerek szerepelnek legtöbbször: csillagánizs, fűszerpaprika, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér, kardamon, fahéj, sáfrány, kurkuma, őrölt koriander, fekete bors, fehér bors, cayenne bors, édes kömény.
Először száraz serpenyőben pirítsuk meg a fűszereket, majd mozsárban vagy kávéőrlőben daráljuk meg az illatos hozzávalókat.
Tegyük a húsokhoz, ne sajnáljuk az ízesítőket.Darabos tengeri sóval is szórjuk meg.
Most adjuk hozzá a zöldpaprikákat és a hasábokra vágott gyökérzöldséget, a sárgarépát,
a fehérrépát és egy kevés zellergumót.
A petrezselyem zöldet tegyük félre, majd a végén tesszük bele.
Friss fejes káposztát is kell beletenni, ezt célszerű cikkekre vágni úgy, hogy a rajtahagyott torzsa rész egyben tartsa a szeletet.
Némi jóféle füstölt kolbászt is tehetünk az ételbe, ami a bárány és marhahúsból készült merguez kolbászt helyettesítheti.
Ha a hús már majdnem elkészült, tegyük bele a gyorsan megpuhuló egészben hagyott burgonyát,
A vastagabb karikára vágott cukkinit,
És az ugyancsak vastagabbra vágott sütőtököt.
A főzés folyamán végig folyamatosan adagoljuk a vizet, legyen bőséges az étel szaftja, hogy majd a kuszkusz darát is kellemesen ízesítse.
Most tegyük bele a csicseriborsót.
Az egyszerűség kedvéért kész konzervet szűrjünk le és öblítsük át.
Szórjuk rá a petrezselyem zöldet is.
Ne riasszon el senkit a hozzávalók hosszú listája.
Egyrészt el is hagyhatunk belőle zöldségeket, fűszereket, ha nem szeretjük, másrészt ez tipikusan az a fajta étel, amely egy edényben készül és a hozzávalókat folyamatosan, puhulásuk sorrendjében tesszük bele... mintha gulyást vagy hasonló egytálételt főznénk.
Nagycsaládos adag, többször tálalhatjuk.
Elengedhetetlen azonban a kuszkusz dara elkészítése.
Vajat olvasztunk.
Beleszórjuk a darát.
Megsózzuk, valamint egy leveskockával érdemes az ízét megerősíteni.Felöntjük vízzel és az edényt lefedve alacsony tűz mellett készre pároljuk.
Villával kissé fellazítjuk a darát.
Általában egy nagyobb, mélyebb tálba halmozzák a darát és középre teszik rá a húst és a zöldségeket.
A finom szafttal meglocsolhatjuk a darát.
Aki teheti kóstolja meg külföldön ezt a finomságot, de bátran el is készítheti és nem fogja megbánni.