2022. február 14., hétfő

Birsalmás bableves 2.

Hozzávalók:


  • birsalma

  • bab
  • egy fél hagyma
  • 1-2 db babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • tejföl
  • liszt
  • cukor




Elkészítés:


Ősz végén megérkezik a birsalma és én mindig elkészítem a nagymamám receptje alapján ezt a különleges levest.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/birsalmas-bableves.html

Előző este a szemes babot átválogatom és éjszakára vízbe beáztatom.

 Másnap egy fazékban levesnyi mennyiségű vizet forralunk, egy fél hagymát, egy gerezd fokhagymát és egy-két babérlevelet dobunk bele.

Beletesszük a leszűrt babot.

Megsózzuk.

Amikor a bab már megpuhult hozzáadjuk a feldarabolt birset.


Nem kell meghámozni, csak a magházát kell eltávolítani.


Gyorsan megbarnul, ezért tegyük rögtön a levesbe.


A birsalma hamar megpuhul.
 

Ekkor tejfölből egy kanálka liszttel és kevés vízzel habarást készítünk és a levesbe öntjük.


Felforraljuk a levest és elzárhatjuk a gázt.


Nem szeretem külön fűszerezni, mert így a birsalma íze és a gesztenyére hasonló krémes bab íz dominál.
 

Egy kanálka cukorral azonban kiemelhetjük az ízeket.
 

Nem baj, ha egy kicsit sűrű az állaga.

Langyosan kanalazva a legfinomabb.