2021. március 7., vasárnap

Szilvás csirke

 Hozzávalók:

  • csirke comb

  • olaj
  • hagyma
  • burgonya
  • olajbogyó
  • szilva
  • őrölt fahéj
  • törött bors







Elkészítés:

A gyümölcsös csirkének kivételesen finom íze van.

Bedobálós módszerrel készül, pillanatok alatt előkészülhetünk vele, aztán csak sütni kell.

Egy tepsit vékonyan kiolajozunk, teszünk bele szeletekre vágott burgonyát, hagymát és olajbogyót.

Megsózzuk, borsozzuk. 


A megtisztított csirkecombot megmossuk, megszárítjuk.
Sóval, törött borssal és őrölt fahéjjel bedörzsöljük.
A tepsibe fektetjük.


Kimagozott szilvát szórunk bőségesen a tepsibe.


Egy pohárka vizet öntünk a tepsi aljára és 180 C fokos sütőben megsütjük az ételt.


A szilva kellemes savanykás íze összeolvad az illatos fahéjjal.


Ehetjük burgonyapürével vagy friss zöld salátával.


Másfajta gyümölccsel is ugyanilyen finom!



Görög csirke 3

 Hozzávalók:


  • csirke comb

  • olíva olaj
  • hagyma
  • gomba
  • burgonya
  •  min. 1 fej fokhagyma
  • olajbogyó
  • rizs
  • 1-2 db citrom
  • törött bors
  • majoránna
  • oregano
  • bazsalikom




Elkészítés:

Ezt a finom egytálételt sokszor készítettem már.

Mindig egy kicsit változtatok rajta, így nem lehet megunni.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/gorog-csirke.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/11/gorog-csirke-rizzsel.html


Először a felszeletelt gombát pirítsuk meg száraz wok edényben.

Amikor elfőtte a levét, akkor sózzuk meg és szórjunk rá morzsolt majoránnát.


Tegyük félre a sült gombát.


Ezúttal is csirkecombból készült az étel, bár nagyon finom sertés comb vagy tarja szeletekkel is.

A combokat megtisztítjuk, megmossuk és kettévágjuk.
Sózzuk, borsozzuk körbe a húst és dörzsöljük bele a majoránnát, bazsalikomot, oregánót.
Hagyjuk kicsit állni, amíg összeállítjuk a rakottast.


Egy nagy tepsit vékonyan kiolajozunk és beletesszük az első sor karikára vágott nyers burgonyát.


Hagyma karikákat fektetünk rá és megsózzuk, borsozzuk.


Többféle ízesítésű olajbogyót használunk fel, ha kell, magozzuk ki.


A pirított gombát és az olajbogyókat gazdagon a tepsibe tesszük.


Megszórjuk vízzel párszor átöblített, nyers rizzsel.


Picit sózzuk meg.


A citromok levét facsarjuk ki.


Nyomjuk bele a citromlébe a fokhagymákat, öntsünk kb. 2 dl vizet hozzá.


A tepsibe felülre helyezzük el a megfűszerezett combokat és locsoljuk meg a fűszeres citromlével.


180-200 C fokos tepsiben először lefedve, majd fedő nélkül süssük meg az ételt.


Ha egy kis, hegyes kést könnyen át tudunk szúrni a húson, illetve elérjük a tepsi alját, akkor elkészült az étel.


Friss citromkarikákkal tálaljuk.


Nagyon praktikus, mert - mint minden egytálétel - egy edényben sül és tálalható.
Nagy adag friss salátával kínáljuk.






Májgaluska, tojásmentesen

 Hozzávalók:

  • csirkemáj

  • hagyma
  • fokhagyma
  • bors
  • majoránna
  • bazsalikom
  • 1 ek. paradicsom püré
  • petrezselyem
  • liszt



Elkészítés:


Mostanában tojásmentes ételeket készítek, mivel a családban akadt egy allergiás kisfiúnk.

Pontosan úgy készül, mint a klasszikus májgaluska, azonban nem teszünk bele tojást.

Ne féljünk, nem fő szét.

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/03/majgaluska.html

A friss májat alaposan megmossuk, megtisztítjuk, ereket eltávolítjuk.


A továbbiakban mindent a késes aprítóba teszünk.
Vagyis a májat, hagymát, fokhagymát és sok sok petrezselymet szárával együtt.


Nagyon jót tesz neki egy kevés paradicsompüré is.


A megdarált masszát sózzuk, borsozzuk és morzsolt majoránnával, bazsalikommal fűszerezzük.


Végül lisztet adunk hozzá.
 

Galuska sűrűségűre összekeverjük.
Nem kell kidolgozni, azonnal szaggathatjuk forrásban lévő vízbe.


Hasonló módon készíthetünk hagyományos nokedlit is tojás nélkül, azonban ebbe tegyünk 1-2 evőkanál olajat is.




Zöldbab vagdalt

Hozzávalók:

  • zöldbab

  • fokhagyma
  • ételízesítő
  • 1-2 zsemle
  • törött bors
  • darált pritamin
  • fűszerpaprika
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj





Elkészítés:

Szeretem a zöldbabot bármilyen módon készítve, levesnek, főzeléknek, salátának, rakottnak. 

Ez a recept viszont azonnal elvarázsolt és a kedvencek közé lépett.

Friss, zsenge zöldbabot megtisztítunk, két végét lecsípjük, az esetleges szálkát lehúzzuk.

Megmossuk, majd lecsepegtetjük a babot.


Apróra vágjuk.


Ételízesítős, sós vízben puhára főzzük.






Leszűrjük.


1-2 zsemlét beáztatunk vízbe, majd kinyomkodjuk és burgonyatörővel összetörjük.
A babhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, ételízesítővel, egy kanálka darált pritaminnal ízesítjük.





A leszűrt babhoz adjuk.






Egy-két tojással összegyúrjuk, majd pogácsákat formázunk és zsemlemorzsában  megforgatjuk.


Olajban szép pirosra kisütjük.




Feltétnek kínáljuk, de majonézzel mártogatva pillanatok alatt eltünteti a család.