Hozzávalók:
- csirke comb
- olíva olaj
- hagyma
- gomba
- burgonya
- min. 1 fej fokhagyma
- olajbogyó
- rizs
- 1-2 db citrom
- só
- törött bors
- majoránna
- oregano
- bazsalikom
Elkészítés:
Ezt a finom egytálételt sokszor készítettem már.
Mindig egy kicsit változtatok rajta, így nem lehet megunni.
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/gorog-csirke.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/11/gorog-csirke-rizzsel.html
Először a felszeletelt gombát pirítsuk meg száraz wok edényben.
Amikor elfőtte a levét, akkor sózzuk meg és szórjunk rá morzsolt majoránnát.
Tegyük félre a sült gombát.
Ezúttal is csirkecombból készült az étel, bár nagyon finom sertés comb vagy tarja szeletekkel is.
A combokat megtisztítjuk, megmossuk és kettévágjuk.
Sózzuk, borsozzuk körbe a húst és dörzsöljük bele a majoránnát, bazsalikomot, oregánót.
Hagyjuk kicsit állni, amíg összeállítjuk a rakottast.
Egy nagy tepsit vékonyan kiolajozunk és beletesszük az első sor karikára vágott nyers burgonyát.
Hagyma karikákat fektetünk rá és megsózzuk, borsozzuk.
Többféle ízesítésű olajbogyót használunk fel, ha kell, magozzuk ki.
A pirított gombát és az olajbogyókat gazdagon a tepsibe tesszük.
Megszórjuk vízzel párszor átöblített, nyers rizzsel.
A citromok levét facsarjuk ki.
Nyomjuk bele a citromlébe a fokhagymákat, öntsünk kb. 2 dl vizet hozzá.
A tepsibe felülre helyezzük el a megfűszerezett combokat és locsoljuk meg a fűszeres citromlével.
180-200 C fokos tepsiben először lefedve, majd fedő nélkül süssük meg az ételt.
Ha egy kis, hegyes kést könnyen át tudunk szúrni a húson, illetve elérjük a tepsi alját, akkor elkészült az étel.
Friss citromkarikákkal tálaljuk.
Nagyon praktikus, mert - mint minden egytálétel - egy edényben sül és tálalható.
Nagy adag friss salátával kínáljuk.