2021. március 7., vasárnap

Görög csirke 3

 Hozzávalók:


  • csirke comb

  • olíva olaj
  • hagyma
  • gomba
  • burgonya
  •  min. 1 fej fokhagyma
  • olajbogyó
  • rizs
  • 1-2 db citrom
  • törött bors
  • majoránna
  • oregano
  • bazsalikom




Elkészítés:

Ezt a finom egytálételt sokszor készítettem már.

Mindig egy kicsit változtatok rajta, így nem lehet megunni.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/gorog-csirke.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/11/gorog-csirke-rizzsel.html


Először a felszeletelt gombát pirítsuk meg száraz wok edényben.

Amikor elfőtte a levét, akkor sózzuk meg és szórjunk rá morzsolt majoránnát.


Tegyük félre a sült gombát.


Ezúttal is csirkecombból készült az étel, bár nagyon finom sertés comb vagy tarja szeletekkel is.

A combokat megtisztítjuk, megmossuk és kettévágjuk.
Sózzuk, borsozzuk körbe a húst és dörzsöljük bele a majoránnát, bazsalikomot, oregánót.
Hagyjuk kicsit állni, amíg összeállítjuk a rakottast.


Egy nagy tepsit vékonyan kiolajozunk és beletesszük az első sor karikára vágott nyers burgonyát.


Hagyma karikákat fektetünk rá és megsózzuk, borsozzuk.


Többféle ízesítésű olajbogyót használunk fel, ha kell, magozzuk ki.


A pirított gombát és az olajbogyókat gazdagon a tepsibe tesszük.


Megszórjuk vízzel párszor átöblített, nyers rizzsel.


Picit sózzuk meg.


A citromok levét facsarjuk ki.


Nyomjuk bele a citromlébe a fokhagymákat, öntsünk kb. 2 dl vizet hozzá.


A tepsibe felülre helyezzük el a megfűszerezett combokat és locsoljuk meg a fűszeres citromlével.


180-200 C fokos tepsiben először lefedve, majd fedő nélkül süssük meg az ételt.


Ha egy kis, hegyes kést könnyen át tudunk szúrni a húson, illetve elérjük a tepsi alját, akkor elkészült az étel.


Friss citromkarikákkal tálaljuk.


Nagyon praktikus, mert - mint minden egytálétel - egy edényben sül és tálalható.
Nagy adag friss salátával kínáljuk.