2023. november 26., vasárnap

Zúzás zöldborsóleves

 Hozzávalók:


  • liba/pulykazúza

  • húsos karajcsont
  • libazsír/olaj
  • hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • törött bors
  • fűszerpaprika
  • darált pritamin paprika
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zöldborsó
  • petrezselyem


Elkészítés:


Gyakran készül nálunk zöldborsóleves.

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/05/zoldborso-leves.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/bordacsontos-zoldborsoleves.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/05/zoldborsoleves-csirkeaprolekkal.htm

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/07/karajcsontos-zoldborsoleves.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/01/bordacsontos-zoldborsoleves.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/05/zoldborsos-csirkeleves.html


Ezúttal libazúza és szép húsos sertés bordacsont került bele.



A megtisztított zúzát kisebb szeletekre vágjuk.



Egy kanálka zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.  

Fűszerpaprikát, darált pritamin paprikát adunk hozzá.

1-2 kanál vízzel elkeverjük és hozzáadjuk a zúzát. 


Megsózzuk, borsozzuk. 


Kevés fokhagymát is tehetünk bele.


Most rátesszük a húsos csontot is.


Vízzel felöntve, lefedve főzzük.

Most kerül bele egy darabka zöldpaprika és egy paradicsom.  


Amikor a zúza már megpuhult, előkészítjük a zöldségeket.


Feldaraboljuk a sárgarépát, fehérrépát.

Még egy is zöldpaprika is mehet bele.



A zöldségeket a leveshez adjuk a friss petrezselyem felét is beleszórjuk.



Negyed óra múlva a leveshez adjuk a zöldborsót.
Ezúttal kész üveges borsó került bele, ezzel már nem kell tovább főzni.

Ha friss a borsó vagy mirelit, akkor azt is puhára kell főznünk.

Nagyon tartalmas, sűrű levest kapunk.


A csontról lefő a puha hús. 


Aki szereti egy kis nokedlit is tehet bele.


Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyem levéllel.



Ezután a leves után bármilyen könnyű tésztás étel vagy sütemény illik.



Sült tarja

Hozzávalók:

  • sertéstarja

  • zsír/olaj
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • őrölt római kömény
  • fokhagyma
  • mustár
  • ketchup



Elkészítés:


A tarja a legízesebb sertés húsok közé tartozik.

A benne található zsír részek miatt különösen zamatos sülteket készíthetünk.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/10/sult-tarja-provanszi-fuszerrel.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/07/szalonnas-ujhagymas-sult-tarja.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/06/paradicsomos-sult-tarja.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/sult-tarja.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/01/sult-tarja.html


A tarja szeletek szélét és a zsíros csíkokat késsel bevágjuk, így nem fog a hús felpöndörödni. 

Mindkét oldalát besózzuk.

A húst kiolajozott/kizsírozott sütőpapírra fektetjük.


Őrölt borssal, őrölt köménnyel megszórjuk.


Kedvenc fűszeremmel az őrölt római köménnyel is jól meghintjük a szeleteket.
 

Mustárral is megkenjük és ízlés szerint zúzott fokhagymával is megszórjuk. 


Végül ketchupöt locsolunk rá.


Egy pohárka vizet öntünk a tepsi aljára, majd lefedve a sütőben 180-200 C fokon megsütjük a húst.
 

Félidőben levesszük a fóliát és a húst szaftjával meglocsolva készre sütjük.


Puha, omlós pecsenyét kapunk.


Bármilyen körettel kínálhatjuk.



Sütőtökös nokedli

Hozzávalók:


  • sütőtök

  • pici olaj
  • zsír
  • füstölt szalonna
  • tojás
  • liszt
  • mascarpone/tejföl




Elkészítés:


A szokásos nokedlinkat sült sütőtökkel ízesítettem.

Különleges ízű finomságot kaptam.



A meghámozott tököt feldaraboljuk és sütőpapírral bélelt tepsibe téve a sütőben puhára sütjük.


Ezalatt kisebb darabokra vágott húsos füstölt szalonnát pirítunk.


A kisült zsírt és szalonnát félretesszük.


Szokásos módon nokedlit készítünk.

Az egész tojásokat megsózzuk és elkeverjük.


Annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű, nyúlós masszát kapjuk.


Ha kell egy gondolatnyi vizet is adunk hozzá.
Nem kell kidolgozni a tésztát, elég, ha csak összekeverjük.


Forrásban lévő vízben kiszaggatjuk a galuskákat majd leszűrjük és a szalonna zsírral és pörccel elkeverjük.

 

Óvatosan megsózzuk, hiszen a füstölt szalonna is sós.


Időközben megsült a tök.


Egy részét burgonyatörővel szétnyomkodjuk.
Nem kell pépesre törni.


Az összetört sütőtökkel elkeverjük a szalonnás nokedlit.


Most hozzáadjuk az egészben hagyott tök darabokat is.


Elkeverjük.


Már így is készen van, fogyasztható ez étel, azonban egy púpos evőkanál mascarpone krémmel elkeverve fokozhatjuk az ízeket.


Ha nincs otthon mascarpone, akkor sűrű tejföl is megteszi.


Friss salátával kínálhatjuk.
Én illatos birsalma kompóttal ettem és nagyon finom volt.



2023. november 21., kedd

Majonézes sült karfiol

Hozzávalók:


  • karfiol

  • hagyma
  • majonéz
  • mustár
  • citromlé
  • cukor 



Elkészítés:


A karfiolt sokféleképpen készítjük levesnek, morzsásan, rakottan vagy salátának is.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/10/narancsos-karfiolsalata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/majonezes-brokkoli.html


A brokkoli salátához hasonlóan vízben főve készült eddig a karfiolsaláta is.

Most azonban sütőben sütöttem meg a rózsákra szedett karfiolt.



Kiolajozott tepsiben negyedelt hagyma társaságában sütjük meg a karfiolt.



Kissé sózzuk is meg.





Készítsünk ízletes mártást.


A majonézt elkeverjük mustárral, sóval, kicsi cukorral és citromlével.


A még meleg karfiolt óvatosan a mártásba forgatjuk. 


Vigyázzunk, hogy ne essen szét a zöldség.


Behűtve kínáljuk.