2017. március 5., vasárnap

Eperkrém habbal

Hozzávalók:


  • eper
  • cukor
  • tejszín 












Elkészítés:  

















Egyszerű, de nagyszerű.

Ünnepi ebéd záró fogása volt ez a frissítő édesség, amellyel megkoronáztuk a finom többfogásos lakomát.


Mélyhűtött eperből készült.



A kiolvasztott  epret késes aprítóval összetörjük, de nem kell teljesen sima pürévé darabolni.
Jó, ha kisebb darabkákat is találunk majd a desszertben.



Cukorral édesítjük.


Friss tejszínt habbá verünk.


Rétegezve üveg pohárba töltjük.


Ha minden hideg a hozzávalókból, akkor az igazi.



Jó étvágyat !


Lila káposztás hajdina

Hozzávalók:


  • hajdina
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • lila káposzta
  • szezámolaj
  • szójamártás
  • lime





Elkészítés: 



Ropogós egészséges saláta.

A hajdinát sós vízben puhára főzzük.



Leszűrjük.


Sárgarépát és fehérrépát megtisztítunk és enyhén sós vízben nem túl puhára főzzük.


A zöldségeket leszűrjük és kihűtjük.


Apróra vágjuk.


Összekeverjük a hajdinával.


Friss, ropogós lila káposztát is szeletelünk vékonyan.


Hozzákeverjük a zöldséges hajdinához.


Most egy kis lila hagymát aprítunk.


Hozzákeverjük a hajdinához.


Lime levét kifacsarjuk.


Hozzáöntjük az ételhez.
Kevés szójamártással és pár csepp szezámolajjal ízesítjük.


Behűtve kínáljuk.




Natúr sertés karaj

Hozzávalók


  • karaj szeletek 
  • bors
  • grill fűszerkeverék
  • liszt
  • olaj









Elkészítés:




Néha megkíván az ember egy kis natúr husit...

Sertés karajból készült a finom sült.


A vékony szeletekre vágott karajt megsózzuk, borsozzuk és sült csirke fűszerkeverékkel bedörzsöljük.

Bármilyen másféle fűszerrel is megszórhatjuk, de ennek a keveréknek nagyon finom diszkrét íze van, és most inkább a hús ízére vágytunk.



A befűszerezett húst lisztbe forgatjuk, majd ujjunkkal leveregetjük a felesleges lisztet.


Olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.


Papírtörülközőre szedjük ki, hogy az olaj lecsepeghessen.


Salátával vagy például zsenge finomfőzelékkel kínáljuk.









Karalábés, sárgarépás zöldborsó főzelék

Hozzávalók:


  • karalábé
  • sárgarépa
  • zöldborsó
  • 1 kisebb hagyma
  • 1/2 db kápia vagy kaliforniai paprika
  • 1 ek. darált pritamin paprika
  • 1 db paradicsom
  • vaj
  • tej
  • cukor






Elkészítés:

A friss zöldségekből készült főzelékekből sosem elég.

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/12/finomfozelek.html

A karalábét és a sárgarépát tisztítsuk meg, mossuk le és vágjuk kisebb falatokra.


Hagymát és kápia paprikát is teszünk bele egy keveset.


Egy kevés vajon megdinszteljük a zöldségeket.
1 ek. darált házi pritamint is tegyünk bele.


Fedő alatt 5-8 percig pároljuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a zöldborsót  és a darabokra vágott paradicsomot.

Megsózzuk és egy pici cukrot is adunk hozzá.


Tejjel felöntjük.


Kis lángon készre főzzük.

Üde ízű főzeléket kapunk, ami valóban finom.
Nem feltétlenül kell liszttel besűríteni.



Mozzarellás lagzis krumpli

Hozzávalók:




  • 2 kg burgonya
  • 5 dl tejfel
  • 1 ek- ételízesítő
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 15-20 dkg reszelt mozzarella






Elkészítés:



Először  a tejfelt keverjük össze a jóféle ételízesítővel.




A főtt krumplit hagyjuk egy cseppet hűlni.


Az alaposan kivajazott tepsibe reszeljünk egy réteg  krumplit.


Erre reszeljünk egy kevés vajat vagy margarint és  csorgassunk rá az ízesített tejfölből.


Reszeljünk újabb adag krumplit, majd reszeljünk rá vajat és csepegtessünk a tejfölből.


A tetején simítsuk el a tejfölt.


Szórjunk rá reszelt mozzarella sajtot.


Sütőben süssük szép pirosra.


Természetesen elkészíthetjük bármilyen másfajta sajttal megszórva is.


A lényeg, hogy ne sajnáljuk a belevalókat.


Ezt a nagyszerű köretet feltétlenül próbáljátok ki!









Ördöghal zöldborsóval és spenóttal

Hozzávalók:


  • ördöghal 
  • olíva olaj
  • hagyma
  • színes zöldpaprika
  • fokhagyma
  • paradicsom
  • zöldborsó
  • spenót




Elkészítés:   









A csodálatosan finom ördöghalat mossuk meg és szárítsuk meg.



Vágjuk fel nem túl kicsi darabokra.


Kevés olíva olajon süssük körbe a halszeleteket.


Kicsit össze fog ugrani.
Szűrőlapáttal szedjük ki a halat és tegyük félre.


Készítsük elő a zöldségeket.


Vágjuk fel csíkokra a hagymát és a színes zöldpaprikákat.


Egy másik edényben pici olajon futtassuk meg a hagymát.


Adjuk hozzá a zöldpaprikát.


A darabokra vágott paradicsomot és fokhagymát is tegyük bele.


Most jön a zöldborsó.
A mélyhűtött is tökéletes bele.



Keverjük össze.


Adjuk hozzá a spenótot.
Mélyhűtött blansírozott spenót is jó.

Most tegyük vissza a halat, sózzuk meg.


5-8 percig főzzük.


Nem kell tovább főzni.


Tésztával vagy sima krumplipürével az igazi.