- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- kb. 5-6 dl tej
- pici cukor
- 2 tojás sárgája
- 1 dl olaj
- 2 ek. só
a krémhez:
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 tk. só
- 20-25 dkg reszelt sajt
- füstölt tarja
- darált tepertő
Elkészítés:
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, egy csipetnyi cukrot teszünk bele, a tetejét egy leheletnyi
liszttel megszórjuk, majd meleg helyen lefedve felfuttatjuk.
Ha az élesztő felfutott, akkor elkeverjük a liszttel és a sóval.
Beledolgozzuk az olajat és a tojás sárgákat is.
Jól megdagasztjuk, majd lefedve duplájára kelesztjük.
Lisztezett lapon kicsit átgyúrjuk a tésztát.
Két részre osztjuk.
Elkészítjük a krémet.
A friss vajat elkeverjük az egész tojással és a sóval.
A krém felét rákenjük az egyik vékonyra kinyújtott tésztára.
Lapáttal könnyen elsimíthatjuk.
Megszórjuk a reszelt sajttal, amelybe füstölt sajtot is tettem.
Puha, szaftos, főtt füstölt tarját is teszünk bele.
Apróra felkockázzuk.
Egyenletesen rászórjuk a sajtos krémre.
Szorosan feltekerjük.
Trapéz alakúra felvágjuk,.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben kelesztjük még egy fél órát.
Limara receptjét olvasgatva csaptam le a tepertős krém ötletére.
Azonnal tudtam, hogy ez kell nekünk is.
Mint minden receptje, ez is szuper sikert aratott.
Ismeretlenül is köszönet érte Marcsi !
A darált tepertőt rákenjük a kinyújtott másik tésztára.
Elsimítjuk, megsózzuk és frissen őrölt borssal meghintjük.
A maradék reszelt sajtot rászórjuk.
Feltekerjük és felszeleteljük.
A sütőpapírral kibélelt tepsiben kelesztjük fél órát.
180 C fokon sütőben megsütjük.
Kb. 25 perc alatt sül meg.
Egyik finomabb, mint a másik.
A tepertős nagy ötlet, olyan az íze, mint a finom tepertős pogácsának.
A tepertőset kissé túlsütöttem, máskor nem teszek majd külön vajat a krém alá.
Azért elfogyott ...