2017. november 19., vasárnap

Vajas sült burgonya

Hozzávalók:


  • burgonya
  • vaj
  • köménymag
  • fekete szezámmag







Elkészítés:



Könnyen és gyorsan készül ez a remek köret.

A tepsiben felolvasztjuk a finom friss vajat.





A megtisztított, megmosott burgonyát karikára vágjuk.
Ha hullámos késsel tesszük, akkor nagyon dekoratív lesz a kész burgonyánk.


A szeleteket megforgatjuk az olvasztott vajban.

Megsózzuk, köménymaggal és fekete szezámmaggal megszórjuk a burgonyát.


A tetejére is darabolunk vajat.


Sütőben 180 C fokon megsütjük a burgonyát.


Nagyon kellemes vajas íze lesz a burgonyának.




Tejszínes, zöldséges húsgombóc

Hozzávalók:


  • darált hús
  • hagyma
  • tojás
  • kókuszolaj
  • petrezselyem
  • bors
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • karalábé
  • kapribogyó 
  • mustár
  • főzőtejszín







Elkészítés:

A darált húshoz sertés és pulyka húst választottam.

Sót, borsot, petrezselymet és apróra vágott hagymát adunk hozzá.



Két tojást is gyúrunk bele.


A jól összegyúrt masszából gombócokat formázunk és kiolajozott tepsire helyezzük.


Egy kis pohár vizet is öntünk a tepsibe és 180 C fokos sütőben szép pirosra megsütjük.


A kész húsgombócot félretesszük.


Elkészítjük a zöldséges alapot.


Megtisztítjuk a sárgarépát, fehérrépát, karalábét és zellert.


Egy kis kókusz olajon megfuttatunk egy kisebb szálasra vágott hagymát.


Hozzáadjuk a felaprított zöldséget.


Most hozzáadjuk a jóféle kapribogyót, amelytől isteni pikáns lesz az étel.


Sózzuk meg.


Mustárral fokozzuk az ízeket.


Sok vágott petrezselyem is kerüljön bele.


Ha már majdnem puha a zöldség, akkor főzőtejszínnel felengedjük.


Forraljuk fel az ételt.


Most tegyük bele a húsgombócokat.


Egy szép darab vajat is adjunk hozzá, amelytől isteni krémes lesz.


Forraljuk fel és készen van a finom mártásos húsgombóc.


Vékony spagettivel kínáltam.


Ha valaki jobban szereti, össze is turmixolhatja a zöldségeket.







Rozmaringos sült pulykacomb

Hozzávalók:


  • pulykacomb
  • szárított rozmaring
  • friss rozmaring
  • római kömény
  • hagyma
  • fokhagyma
  • paradicsom
  • olaj






Elkészítés:


Kedvencem a pulykasült.
Ízletes, sovány hús és ráadásul roppant kiadós.
A megmaradt húst szendvicsbe teszem másnap.
Sokkal jobb, mint egy felvágott... és legalább tudom, hogy mi van benne...

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/11/sult-pulykacomb.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/07/pulykacomb-zoldseggel-sutve.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2017/05/romai-komenyes-kakukkfuves-pulykacomb.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2012/12/karacsonyi-illatos-pulykacomb.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/10/szalonnakremes-sult-pulykacomb.html?m=0

http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/02/szilvas-afonyas-pulykacomb.html


A megmosott pulyka felső combokat egyenesen a kiolajozott tepsibe teszem, amire már egy-két friss ág rozmaringot fektettem le.

Először a nem bőrös felüket fűszerezem be sóval, kakukkfűvel, szárított rozmaringgal és római köménnyel.


Majd megfordítom a húst és a kezemmel fellazítom a bőrt.
A bőr alatt is jól megsózom és befűszerezem.


Vastagra vágott hagyma karikákat, fokhagyma darabokat, paradicsomot  és friss rozmaring ágakat is dugok bele.

A bőrt visszaigazítjuk, kívül is fűszerezünk, majd 180-200 C fokos sütőben puhára sütjük a húst.






Pikáns sült gombával adtam mellé.



Rizzsel töltött paradicsommal és sült cukkinivel tálaltam.


Nagyon finom zamatos húsi.


Majonézes mexikói saláta is járt mellé.






Pikáns sült gomba

Hozzávalók:


  • gomba
  • olaj
  • habanero szósz
  • szilvás chili szósz
  • kakukkfű







Elkészítés:



Finom sült gomba, illatos pikáns szósszal.

Ehhez a recepthez az apró gombákat válasszunk.

A megtisztított egész gombákat egy kevés olajba forgatjuk, megsózzuk és kakukkfűvel fűszerezzük.


Meglocsoljuk az isteni habanero szósszal és a különlegesen finom szilvás chili szósszal.


180 C fokon megsütjük a gombát.



Hús mellé kínáltam, de bármilyen körettel magában is finom.











Töltött paradicsom cukkini ágyon

Hozzávalók:



  • paradicsom
  • cukkini
  • hagyma
  • rizs
  • bors
  • fokhagyma
  • kapor
  • olaj





Elkészítés:




Cukkini, cukkini, cukkini... nyáron szinte mindig van valamilyen cukkinis étel az asztalunkon.

Vékonyan kiolajozott tepsibe elterítjük a darabokra vágott cukkinit.
Megsózzuk és kaporral megszórjuk.


A paradicsomokat elfelezzük, kivájjuk a belsejüket és megsózzuk.


Párolt rizst készítünk.


A főtt rizst megsózzuk és a paradicsomok kivájt belsejével összekeverjük.


Zúzott fokhagymát és jó adag frissen őrölt borsot teszünk bele.


A rizses masszával megtöltjük a paradicsomokat és a cukkinire ültetjük.


180 C fokos sütőben megsütjük a zöldségeket.


Bármilyen hús mellé nagyszerű köret.