- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 ek. kacsazsírt
- 3 tojás sárgája
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tejföl
- 2 dkg cukor
- 1 késhegynyi só
Diótöltelék :
- 20 dkg dió
- 18 dkg cukor
- 1 cm vaníliarúd vagy 1 cs.vaníliás cukor
- 1/2 l tej
- 5 dkg mazsola
- 1 evőkanál édes morzsa
Máktöltelék:
- 20 dkg mák
- 20 dkg cukor vagy méz
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1-1,5 dl víz /nem tej/
- 5 dkg mazsola
- baracklekvár
Elkészítés:
Az élesztőt a tejfölben feloldjuk, a tojások sárgájával simára keverjük, kelni hagyjuk,
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, összekeverjük a cukorral, sóval, a tojásos tejföllel és rétestészta keménységűre kidolgozzuk.
4 részre osztjuk és pár perc múlva tölthetjük, de lehet 1 éjjelre hűtőben is tartani.
A diós beiglihez:
A darált diót a felhasított vaníliával a forró tejben elkevergetjük, majd belekeverjük a diót, esetleg 1 ek. rumot vagy aromát, és/vagy reszelt citrom héjat, ízlés szerint és hűlni hagyjuk.
A morzsát csak akkor adjuk hozzá, ha a töltelék túl gyenge .
A mákos beiglihez:
A cukrot a vízben felforraljuk, azonnal beleforgatjuk a darált mákot, a tűzről lehúzva belekeverjük a reszelt citromhéjat és hűtjük.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtjuk.
Ha a töltelék ha nagyon szilárd lenne, 1-2 kanál forróvízzel lágyítjuk.
Ebből az adagból 2 diós és 2 mákos tekercset készítünk.
A kinyújtott tésztát tojásfehérjével vékonyan megkenjük, a töltelékek felét rásimítjuk úgy, hogy 2-2 cm a szélein üresen maradjon.
Rászórjuk a mazsola felét, az üresen hagyott széleket ráhajtjuk a töltelékre és nagyon lazán felcsavarjuk.
Úgy tesszük a sütőlapra, / amit előzőleg kizsíroztunk/ hogy a tészta vége a tekercs alá kerüljön.
A tekercsek közt kb 10 cm hézag legyen.
Összehabart tojássárgával megkenjük, szobahőmérsékleten tartjuk míg a tojássárgája teljesen megszárad.
Ekkor felvert tojásfehérjével könnyedén átkenjük, óvatosan, hogy a sárgáját fel ne lazítsuk.
Hideg helyre visszük míg a tojásfehérje is tökéletesen megszárad.
Kötőtűvel az oldalát megszurkáljuk, hogy a gőz sülés közben távozhasson, ne repedjen meg.
Nem túl forró sütőben 30-40 percig sütjük.
A sütőajtót ne nyitogassuk!
A megsült tésztát nem kell letakarni, hogy szép fénye maradjon.
3 nap múlva az igazi jó!
Különlegesség még, hogy Muska kedvéért a Nagyi tesz bele finom házi baracklekvárt is, mielőtt a tölteléket ráhalmozná.
Titok: Nagyi mindig a Domonkos Lászlóné szakácskönyvéből puskázik!