Hozzávalók:
- 1 nagy fej kelkáposzta
- 80 dkg darált hús
- 25-30 dkg rizs
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 1 ek. fűszerpaprika
- só
- bors
- pici morzsolt majoránna
- 3 szelet füstölt szalonna
- 2 marék zsemlemorzsa
- 3+1 ek. olaj
- 5-8 dl tejföl
Elkészítés:
A
kelkáposztát megtisztítjuk, külső vastag leveleit eldobjuk, kettévágjuk és pár
percre bő, meleg vízbe tesszük, hogy az esetleges bogaraktól megszabadítsuk.
Majd sós
forrásban lévő vízbe tesszük és 5 percig főzzük.
Nem kell
puhára főzni, hiszen még úgyis sütjük.
Kiemeljük és
egy tálcán félretesszük.
A rizst több
vízben leöblítjük, majd kétszeres vízben feltesszük főni. Megsózzuk.
Ha felforrt,
takarékra állítjuk a tűzhelyet és lefedve puhára főzzük a rizst.
A darált húsból
pörköltet készítünk.
2 ek. olajon
üvegesre pároljuk a hagymát, beletesszük a darált húst, kevergetve megpirítjuk,
majd beletesszük a fűszerpaprikát, a nagyon apró kockákra vágott zöldpaprikát,
paradicsomot és fokhagymát.
Sózzuk,
borsozzuk és egy pici majoránnát is adunk hozzá.
Egy kevés
vízzel puhára főzzük.
Egy tepsi
aljára tesszük a maradék 1 ek. olajat és
a tűzhelyen kiolvasztjuk a kakastaréjra bevágott füstölt szalonna darabokat.
Majd a
szalonnát kiemeljük és félretesszük.
A tepsiben
ott marad a finom szalonnazsír, ezt megszórjuk 1-2 marék zsemlemorzsával.
Most már
minden hozzávaló elkészült, rakjuk össze a rétegeket.
Alulra szép
nagy leveleket teszünk, ami érjen fel a tepsi pereméig is.
A levél vastag főerét vágjuk ki, szórjunk bátran közé kisebb darab kelkáposztát is.
Tegyünk rá
rizst, sózzuk borsozzuk.
Erre jön egy
réteg hús, a levéből is locsoljunk rá.
Tejföllel
kenjük be.
Újra
káposzta, majd rizs és hús és tejföl következik.
A tetejére
tegyünk szép élénk színű kelt, tejfölözzük meg és a pörkölt szafttal kicsit
élénkítsük.
A végén a
sült szalonna taréjokat tegyük rá.
Sütőben
süssük szép pirosra.
Tejföllel
kínáljuk.