2015. december 28., hétfő

Áfonyás kuglóf

Hozzávalók:

  • 1 bögre cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 bögre liszt
  • 4 db tojás
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1/2 bögre tej
  • 1/2 bögre olaj
  • csipet só
  • áfonya





Elkészítés:







Az áfonyát megtisztítjuk, megmossuk és lecsöpögtetjük.


Ha megszáradt, akkor liszttel megszórjuk.


Elkészítjük a kuglóf tésztáját.

A sütőt előmelegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük.

A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval.

Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és az olajat, valamint a tejet.

Jól elkeverjük.

Majd könnyedén hozzákeverjük a felvert tojáshabot is.

A tészta felét a szilikon formába töltjük.

Rászórjuk az áfonya felét.


Majd ráöntjük a tészta másik felét.
A tetejére is szórunk áfonyát.


K. 1 órát sütjük 180 C fokon.


Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a a kuglófunk.


Nagyon finom sütemény.





Kolbászos krumplileves

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 2-3 db sárgarépa
  • 1-2 db fehérrépa
  • zellerszár
  • petrezselyemzöld
  • 2 szelet füstölt szalonna
  • 1 ek. olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • 1 ek. darált pritamin
  • 2 ek. házi darált ételízesítő
  • füstölt kolbász





Elkészítés:


Mindegy, hogy burgonya vagy krumpli, mi magyarok szeretjük a krumplis ételeket.
Gyakran csak mellékszereplő, sokszor csak köret, de a levesekben igazán főszereplő lehet a jóféle krumpli.

A blogomban is sokféle burgonyaleves szerepel.

http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/10/konnyu-krumplileves.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/02/kolbaszos-lebbencs-leves.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/02/gulyas-leves.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/12/burgonyagombocos-tarhonyaleves.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/04/husveti-tarkonyos-leves.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/12/habart-sertessziv-leves.html


Az olajon kisütjük a kis kockára vágott szalonna zsírját és azon megdinszteljük az összevágott hagymát.


Meghintjük a fűszerpaprikával és 1 ek. vízet is adunk hozzá, hogy ne égjen meg.


Beletesszük a karikára vágott sárgarépát és fehérrépát.
Pár percig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük vízzel.


Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot is.


Megsózzuk és ételízesítőt adunk hozzá.

Én a saját házi darált zöldségeimből tettem bele.
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/10/etelizesito.html

Adunk hozzá egy kanálkát az ugyancsak házi darált pritaminból is.
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/11/nagyi-hazi-daralt-pritamin-paprikaja.html

Egy csokor petrezselyemzöld és pár szál zeller is kerül bele.


15 perc főzés után hozzáadjuk a krumplit és a jóízű füstölt kolbászt is.
Készre főzzük.


Zamatos levest kapunk, ami után már legfeljebb csak egy kis tésztás ételt kívánunk enni.







Csirkeláb pörkölt

Hozzávalók:


  • 1 kg tisztított csirkeláb
  • 1-2 fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db zöldpaprika
  • 2-3 db paradicsom
  • 1 ek. darált pritamin
  • 2 ek.olaj
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • csipet őrölt köménymag
  • csipet majoránna


Elkészítés:





Tudom, hogy ez egy megosztó fogás, olyan, mint a pacal...vagy utálod, vagy imádod.
Mi imádjuk.
A húslevesben, becsinált levesben mindig van sok láb és szeretem a rizseshúsban is a kikandikáló csirkelábakat.
De a legfinomabb mégis a ragacsos csirkeláb pörkölt.
Próbáld ki és biztos megszereted !

A tisztított lábat alaposan meg kell nézni és minden maradék bőrt, foltos részt eltávolítani.
Ha nem jön le, akkor egy pillanatra forró vízbe kell mártani és máris könnyen eltávolítható a bőre.
Majd jól le kell mosni és a továbbiakban úgy készítjük, mint minden más pörköltet.


A zsiradékon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát és paradicsomot.


Házi darált pritamint is tehetünk bele, valamint apróra vágott fokhagymát.


Fűszerpaprikát teszünk hozzá és egy-két kanál vízzel felengedjük.
Jó sűrű alapot készítsünk.


Sót, borsot, őrölt köményt és egy gondolat majoránnát is tegyünk hozzá.


Végül adjuk hozzá a lábakat.
Jól elkeverjük és bőségesen felöntjük vízzel, hogy ellepje.


Közepes lángon fedő alatt puhára főzzük.
Néha kevergessük meg, ne süljön le.


Ha kész, akkor finom ragacsos finomságot kapunk, amely sűrű, kocsonyás szaftban úszik és leginkább a körömpörköltre emlékeztet.
Persze ez az étel jóval diétásabb.
Ráérősen leszopogathatjuk a lábakat, ne felejtsük el a csontokból kiszívogatni a levet.
Figyelem, a középső tenyér része a legjobb.



2015. december 27., vasárnap

Narancsos rák

Hozzávalók:

  • királyrák
  • 1 ek. olíva olaj
  • 1/2 hagyma
  • 8-10 szem szegfűbors
  • 1 csipet édeskömény
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 db csillagánizs
  • póréhagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 1 ek. pritamin paprika
  • 1 ek. édes chili szósz
  • 1 ek. osztrigaszósz
  • 1 tk. worcester mártás
  • citromhéj
  • narancshéj
  • 1/2 citrom leve
  • narancs


Elkészítés:


Megtisztítjuk a rákokat.
Mindenféle rákból készíthetjük, a legjobb a garnéla vagy a királyrák.


Előkészítjük a hozzávalókat.
A hagymát, a pórét, a kápiát apróra vágjuk.
A citrom és narancs héját is pici csíkokra vágjuk.


Egy mozsárban összetörjük a szegfűborsot és az édesköményt.


Egy wokban 1 ek. olívaolajon megfuttatjuk a csillagánizsokat.


Majd pár percig dinszteljük a hagymát.


Hozzáadjuk a kápiát és az összetört fűszereket.


Most a póré és a citrom és narancs héj is belekerülhet.


Egy pici osztrigaszószt és worcester szószt adunk hozzá.


Keverünk rajta, majd beletesszük a jóféle házi pritamint és az édes chili szószt is.
Öntsük hozzá a citromlevet.


Eljött a rákok ideje is...


Kevergessük és 2 perc alatt süssük pirosra.



Szórjuk rá az apróra vágott narancsot.


Nagyon szeretjük a rákot, sok receptünk van a blogon:

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/03/fruzsi-mangos-raksalataval-toltott.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/03/faberge-tojas.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/08/spagetti-rakkal.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/07/grillezett-garnela-szilvaval.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/11/raksalata.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/01/kiralyrakos-kala-salata.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/12/majonezes-sult-rak-salata.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/04/tejszines-citromos-rak.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/11/kinai-csillaganizsos-kiralyrak.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/11/kokuszos-hal-es-kiralyrak.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/03/kinai-rakos-tintahalas-leves.html








Vajas, diós piskóta

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 cs. sütőpor
  • dió







Elkészítés:







Gyorsan elkészül, egyszerű és nagyon finom vajas ízű süti.
A rápirult diótól remek ízt kap.

Minden hozzávalót készítsünk elő.

Először is a tojások fehérjét verjük fel kemény habbá egy tálban.

Majd egy másik tálban folytassuk a munkát, így nem kell elmosni a habverő lapátokat.

A gépi habverőt egyik kezünkben tartva, másik kézzel adagoljuk a keverőtálba a hozzávalókat.

Először a  tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a vajjal.


Majd váltogatva hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.

Végül óvatosan hozzákeverjük a habot is.

Kivajazott és liszttel megszórt tepsibe simítjuk a masszát és a tetejére durvára tört diót szórunk.



Előmelegített sütőben 180 C fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük a süteményt.

20 percig ne nyissuk ki a sütőt, majd ezután tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a piskótánk.




Mákos guba másképp

Hozzávalók:


  • 10-15 db kifli
  • 1 l. tej
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • cukor 
  • 6 tojás
  • mák
  • 1 citrom sárga héja
  • őrölt fahéj






Elkészítés:


http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2012/12/makos-guba.html

A klasszikus mákos gubát most másképp készítettem el.

Felkarikázzuk a kifliket.

A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral és beletesszük a tojások cukorral elkevert sárgáját.

Beleteszünk egy adag kiflit a tejbe.
Kicsit megnyomkodjuk, hogy beszívja az édes tejet, majd szűrőlapáttal kiszedjük és egy vajjal kikent
tűzálló tálba simítjuk.


Jól megszórjuk a reszelt citromhéjjal elkevert darált mákkal és kristálycukorral.


Tegyük rá a második réteg áztatott kiflit is.


Újból szórjuk meg a cukros mákkal.




Végül rátesszük a maradék kiflit.
Vajdarabkákkal megszórjuk és a tetejét is bőven befedjük a cukros mákkal.

180 C fokos sütőbe tesszük és kb. 15 perc alatt megsütjük.

Most rásimítjuk a tojások kemény habbá felvert fehérjét, amelyet őrölt fahéjjal ízesítettünk.
Kicsit felborzoljuk a habot és néhány perce még visszatesszük a sütőbe, hogy kis színt kapjon.



Langyosan és hidegen is finom.