- 1 kg krumpli
- 2-3 db sárgarépa
- 1-2 db fehérrépa
- zellerszár
- petrezselyemzöld
- 2 szelet füstölt szalonna
- 1 ek. olaj
- 1 fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 2 tk. fűszerpaprika
- 1 ek. darált pritamin
- 2 ek. házi darált ételízesítő
- füstölt kolbász
- só
Elkészítés:
Mindegy, hogy burgonya vagy krumpli, mi magyarok szeretjük a krumplis ételeket.
Gyakran csak mellékszereplő, sokszor csak köret, de a levesekben igazán főszereplő lehet a jóféle krumpli.
A blogomban is sokféle burgonyaleves szerepel.
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/10/konnyu-krumplileves.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/02/kolbaszos-lebbencs-leves.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/02/gulyas-leves.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/12/burgonyagombocos-tarhonyaleves.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/04/husveti-tarkonyos-leves.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/12/habart-sertessziv-leves.html
Az olajon kisütjük a kis kockára vágott szalonna zsírját és azon megdinszteljük az összevágott hagymát.
Meghintjük a fűszerpaprikával és 1 ek. vízet is adunk hozzá, hogy ne égjen meg.
Beletesszük a karikára vágott sárgarépát és fehérrépát.
Pár percig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük vízzel.
Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot is.
Megsózzuk és ételízesítőt adunk hozzá.
Én a saját házi darált zöldségeimből tettem bele.
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/10/etelizesito.html
Adunk hozzá egy kanálkát az ugyancsak házi darált pritaminból is.
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/11/nagyi-hazi-daralt-pritamin-paprikaja.html
Egy csokor petrezselyemzöld és pár szál zeller is kerül bele.
15 perc főzés után hozzáadjuk a krumplit és a jóízű füstölt kolbászt is.
Készre főzzük.
Zamatos levest kapunk, ami után már legfeljebb csak egy kis tésztás ételt kívánunk enni.