2016. november 20., vasárnap

Fruzsi narancslevese

Hozzávalók:


  • 4-5 db narancs
  • 1,5 liter 100 %-os narancslé
  • 1-2 db fahéjrúd
  • 8-10 db szegfűszeg
  • mazsola
  • cukor
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • mazsola 
  • tejszínhab





Elkészítés:


A jól megmosott narancsok húsát kivágjuk és falatnyi darabokra vágjuk.


A lecsorgó levet fogjuk fel és adjuk a narancsléhez.

A narancslevet forraljuk fel.



Adjunk hozzá reszelt narancshéjat, szegfűszeget és egy csipet sót.
Kevés cukorral édesítsük be.

Dobjunk bele a fahéjat is.

Egy kevés narancslében keverjük el a pudingport.


Keverjük a pudingot a levesbe és kevergetve forraljuk fel.


Pár perc múlva a leves besűrűsödik, ekkor tegyük bele a narancs darabokat is.
Készen is van, vegyük le a tűzről.



Hűtsük jól le tálalás előtt.


Tejszínhabbal tálaljuk.





Görög csirke rizzsel

Hozzávalók:


  • burgonya
  • hagyma
  • rizs
  • gomba 
  • olaj
  • csirke
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • bors
  • oregano
  • fokhagyma
  • citrom 



Elkészítés:


http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2012/12/gorog-csirke.html


Kicsit másképp készítettem el régi kedvenc egytálételemet.
Ezúttal rizs is került bele.


Először megpirítjuk a felszeletelt gombát.


Zsiradék nélkül egy wokban vagy teflonban kevergetve sütjük amíg a leve el nem fő.


Ekkor megsózzuk és egy kevés oregánoval megszórjuk.


Félretesszük.


A hagymát nem túl vékonyan felkarikázzuk.


A megtisztított nyers burgonyát karikára vágjuk.


Egy kanálka olajjal kikenjük a tepsit és egy réteg burgonyával leterítjük.
Sózzuk, borsozzuk.


Rászórjuk a hagymát.


Ráterítjük a gombát.


Kevés rizst szórunk rá.


Vizet is öntünk bele.


Hagymával beterítjük.


Burgonya karikákkal befedjük.
Sózzuk, borsozzuk.


Csirkecombokat  megtisztítjuk, lemossuk, megszárítjuk.
Megsózzuk és illatos fűszerekkel, rozmaringgal, kakukkfűvel megszórjuk.
A csirkét is a tepsibe tesszük.


Egy szép citrom levét kifacsarjuk.


Jó sok fokhagymát nyomunk a citromlébe.


1-1.5 dl vízzel felöntjük, összekeverjük .


A csirkére locsoljuk egyenletesen a fűszeres vizet.


Alufóliával lefedjük a tepsit és 180 C fokos sütőben szép pirosra sütjük a csirkéket.
Ezalatt a burgonya és a rizs is puhára fő.


Nagyon finom, illatos egytálétel.
Előre is összerakhatjuk és a tálalás előtt süssük készre.



Kínáljuk fejes salátával vagy ecetes paprika salátával.



























2016. november 8., kedd

Sáfrányos, kurkumás, hagymás hal

Hozzávalók:


  • tengeri halfilé
  • hagyma
  • 1 ek. olaj
  • fokhagyma
  • gyömbér
  • sáfrány
  • kurkuma
  • fekete olajbogyó
  • kapribogyó
  • kevés paradicsom püré
  • csipet cukor




Elkészítés:

Sok hagymát szeletelünk nem túl vékonyra.


Egy kanálka olajon dinsztelni kezdjük.


Friss gyömbért és fokhagymát tisztítunk és szeletelünk.


A gyömbért a hagymához adjuk.


Rászórjuk a sáfrányt.


Hozzáadjuk a kurkumát is.


A fokhagymát összezúzva beletesszük és bőven adunk hozzá kapribogyót is.


Az illatos hagyma egy harmadát elsimítjuk egy tepsiben.


Közben a halfiléket lemossuk, leszárítjuk, majd megsózzuk.


Egy sorban ráterítjük a hagymára a fele adag halat.


Rátesszük a maradék hagyma felét.
Most gyönyörű fekete olajbogyót is szórunk rá.
Csodásan mutat az aranysárga hagyma alapon.


Ráhelyezzük a maradék filét is.


Befedjük a maradék hagymával.
2-3 kanál paradicsom pürét kevés vízzel és egy csipet cukorral összekeverünk és ráöntjük az ételre.


A tetejére is szórunk a kapribogyóból.


Sütőbe tesszük és 180 C fokon megsütjük.


Nagyon finom, könnyű, szaftos halétel.





Csirkemáj töltelékkel

Hozzávalók:


  • csirkemáj
  • 1-1 ek. olaj
  • pritamin vagy kápia paprika
  • paradicsom
  • darált pritamin paprika
  • majoránna
  • oregáno
  • fokhagymasó
  • zsemle
  • hagyma
  • tojás
  • petrezselyem
  • bors






Elkészítés:

Nagyon egyszerű és finom étel.
Felhasználható a maradék, ránk száradt zsemle eltüntetésére is.

A csirkemájat megtisztítjuk, az ereket, zsíros részeket levágjuk, lemossuk, leszárítjuk, majd egy-két darabba vágjuk.



Egy kanálka olajon 2-3 perc alatt körbepirítjuk a májat.
Megszórjuk törött borssal, majoránnával, oregánóval és egy kevés fokhagymasóval.
Elkeverjük, majd a tűzről levéve félretesszük.


Elkészítjük a tölteléket.
Rengeteg petrezselyem kell, amit apróra vágunk.
A szárát is, mert abban van a legtöbb aroma.


Egy másik kanálka olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
Teszünk bele darált pritamin paprikát és a petrezselyem aprított szárát is.




Sózzuk, borsozzuk.
Ha most tesszük bele a fűszert, akkor könnyebben elkeveredik majd a töltelékben.


A beáztatott zsemléket kinyomkodjuk és burgonyatörővel összenyomkodjuk.


Most adjuk hozzá a sok összevágott petrezselyem levelet is.


Összekeverjük és hozzáadjuk a tojásokat is.


Újra jól elkeverjük.
Megízleljük és, ha kell, utána sózunk.


Paradicsomot vágunk karikára és pritamin paprikát szeletelünk.
Lehet kápia paprika is, a lényeg, hogy szép színes legyen az étel.


Egy tepsibe belesimítjuk a májas ragut.


Rászórjuk a paprikát.


Utána egy sor paradicsomot teszünk rá.


Végül rásimítjuk a tölteléket is.


Elegyengetjük és a sütőben 170-180 C fokon szép pirosra sütjük.





Más töltelékes receptek itt találhatók:

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/05/gombas-majas-toltelek-sutve.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2016/01/majas-gombas-toltelek-sutve.html


Sok salátával kínáljuk.