A tésztához:
4 tekercs lesz
- 35 dkg rétes liszt
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
- 10 dkg zsír
A túrós töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 3 dl tejföl
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1-2 marék mazsola
- cukor/édesítő
- vaníliás cukor
A grízes töltelékhez:
- 1 pohár (1,5-2 dl) tejföl
- 1 pohár cukor
- 1 pohár gríz
- 1/2 dl olaj
- csipet só
- vaníliás cukor
- magozott meggy
- kevés zsemlemorzsa
- olaj
Elkészítés:
Ez a rétes egy leveles tészta lesz, amit édesen, sósan tölthetünk.
Érdemes mindjárt dupla mennyiséget készíteni, mert jól fagyasztható.
Felengedés után kinyújtjuk, töltjük és kész a rétes.
Letakarva egy órát pihentetjük.
Azután nagyon vékonyra kinyújtjuk és rákenjük az olvasztott, langyos zsírral elkevert maradék lisztet.
Szorosan feltekerjük, letakarjuk konyharuhával és ismét pihentetjük másfél órát.
Majd négyfelé vágjuk és egyenként vékonyan kinyújtjuk a tekercseket.
Ügyeljünk arra, hogy inkább csak fentről lefelé nyújtsuk, így megmaradnak a leveles rétegek.
A tetejüket vékonyan beolajozzuk és megtöltjük a töltelékkel.
A túrós töltelékhez a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, az édesítőt/cukrot, vaníliás cukrot és a citrom reszelt sárga héját.
A mazsolát egy kis vízben a mikróban 2 perc alatt megpuhítottuk, leszűrjük és a túróba tesszük.
Végül óvatosan belekeverjük a tojások keményre felvert habját is.
A tészta szélére szórunk egy sorban kevés zsemlemorzsát és arra halmozzuk bőségesen a tölteléket.
Kiolajozott tepsire tesszük, a tetejüket megkenjük egy kis olajjal és 180 C fokon szép világosra sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
A grízes, meggyes réteshez magozott meggyet vagy fagyasztott meggyet is használhatunk.
A levét csepegtessük le, ha kell cukorral édesítsük.
A grízhez egy pohár tejfölt veszünk, ugyanennyi cukrot és ugyancsak egy pohárnyi grízt veszünk.
1/2 dl olajat öntünk bele, pici sóval és vaníliás cukorral ízesítjük.
A kinyújtott tészta szélére kevés zsemlemorzsát szórunk, arra rátesszük a grízes masszát, majd a tetejére halmozzuk a meggyet.
Feltekerjük, tepsibe tesszük, leolajozzuk és kisütjük.
Porcukorral meghintjük.