2014. március 31., hétfő

Túrós és grízes-meggyes rétes

Hozzávalók:

A tésztához:
  4 tekercs lesz
  • 35 dkg rétes liszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 10 dkg zsír


A túrós töltelékhez:


  • 50 dkg túró
  • 3 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 marék mazsola
  • cukor/édesítő
  • vaníliás cukor



A grízes töltelékhez:



  • 1 pohár (1,5-2 dl) tejföl
  • 1 pohár cukor
  • 1 pohár gríz
  • 1/2 dl olaj
  • csipet só
  • vaníliás cukor

  • magozott meggy



  • kevés zsemlemorzsa
  • olaj


Elkészítés:

Ez a rétes egy leveles tészta lesz, amit édesen, sósan tölthetünk.
Érdemes mindjárt dupla mennyiséget készíteni, mert jól fagyasztható.
Felengedés után kinyújtjuk, töltjük és kész a rétes.



A liszt felét a tojással, egy csipet sóval és a tejföllel közepesen kemény tésztává gyúrjuk.


Letakarva egy órát pihentetjük.


Azután nagyon vékonyra kinyújtjuk és rákenjük az olvasztott, langyos  zsírral elkevert maradék lisztet.



Szorosan feltekerjük, letakarjuk konyharuhával és ismét pihentetjük másfél órát.


Majd négyfelé vágjuk és egyenként vékonyan kinyújtjuk a tekercseket.
Ügyeljünk arra, hogy inkább csak fentről lefelé nyújtsuk, így megmaradnak a leveles rétegek.



A tetejüket vékonyan beolajozzuk és megtöltjük a töltelékkel.

A túrós töltelékhez a túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, az édesítőt/cukrot, vaníliás cukrot és a citrom reszelt sárga héját.
A mazsolát egy kis vízben a mikróban 2 perc alatt megpuhítottuk, leszűrjük és a túróba tesszük.


Végül óvatosan belekeverjük a tojások keményre felvert habját is.


A tészta szélére szórunk egy sorban kevés zsemlemorzsát és arra halmozzuk bőségesen a tölteléket.


Kiolajozott tepsire tesszük, a tetejüket megkenjük egy kis olajjal és 180 C fokon szép világosra sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.


A grízes, meggyes réteshez magozott meggyet vagy  fagyasztott meggyet is használhatunk.
A levét csepegtessük le, ha kell cukorral édesítsük.

A grízhez egy pohár tejfölt veszünk, ugyanennyi cukrot és ugyancsak egy pohárnyi grízt veszünk.
1/2 dl olajat öntünk bele, pici sóval és vaníliás cukorral ízesítjük.


A kinyújtott tészta szélére kevés zsemlemorzsát szórunk, arra rátesszük a grízes masszát, majd a tetejére halmozzuk a meggyet.


Feltekerjük, tepsibe tesszük, leolajozzuk és kisütjük.
Porcukorral meghintjük.



2014. március 30., vasárnap

Bolgár húsgombócos zöldségleves

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 3-4 db sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • pici darab karalábé
  • 2 marék kelbimbó
  • 1/2 db paradicsom
  • 1/2 db hagyma
  • kevés petrezselyem
  • 1-2 db leveskocka


A húsgombóchoz:

  • 30 dkg sertés darált hús
  • 1 db hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tk. ételízesítő




Elkészítés:

Ennek a levesnek a különlegességét a húsgombóc adja.

Elkészítjük a gombócokat.
Késes aprítóba helyezzük a hagymát, fokhagymát, petrezselymet, sót, borsot és finomra daráljuk.
Most beledobjuk a tojást is és azzal is egyet keverünk, így könnyebben elkeverednek a hozzávalók.


Hozzáadjuk a fűszereket a darált húshoz.


Összekeverjük a masszát, majd nagy türelemmel egészen apró kis golyókat formálunk.


Egy tálcára tesszük a gombócokat amíg a levest elkészítjük.



A megtisztított tetszés szerint feldarabolt zöldségeket kevés sóval, leveskockával puhára főzzük.


Szűrőkanállal kiemeljük a zöldségeket és a levesben megfőzzük a húsgombócokat.


Végül visszatesszük a zöldségeket a levesbe és a gombócokkal együtt tálaljuk ezt a finom sűrű levest.


Maradék húslevesbe főzve is kitűnő.


2014. március 29., szombat

Fűszeres tócsni

Hozzávalók:

  • 1,2 kg burgonya
  • 2 tojás
  • 3-4 ek. liszt
  • bors
  • 2 szelet füstölt szalonna
  • 2 db hagyma
  • újhagymaszár
  • petrezselyem
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 db kápia paprika
  • olaj


Elkészítés:

A tócsnit sokféleképpen készíthetjük, ez a recept is egy a sok közül.

Először a füstölt szalonnát egy serpenyőben 1 ek. olajon kisütjük, majd ebben a finom zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát.


Most beletesszük az apró kockára vágott kápia paprikát, a felkarikázott zöldhagymaszárat.
Megsózzuk, borsozzuk.
Elzárjuk a gázt.


Kicsit hűlni hagyjuk.

Közben a reszelő nagy lyukán lereszeljük a meghámozott, megmosott burgonyát.

Összekeverjük a sült hagymás zöldségekkel és most tesszük bele a sok apróra vágott petrezselyem zöldet és a zúzott fokhagymát.
Ha kell, még sózzuk.


Hozzáadjuk a lisztet.


Végül belekeverjük a tojásokat.


Egy serpenyőben kevés olajon kis adagokban minkét oldalukon kisütjük a tócsnikat.
Kanállal tegyük bele és lapítsuk el, hogy jól átsüljenek.


Jól pirítsuk meg.
Langyosan a legfinomabb.
Köretnek vagy magában, esetleg tejföllel kínáljuk.






Görög hal

Hozzávalók:

  • ponty szeletek
  • 1,5 kg burgonya
  • 4-6 db hagyma
  • 50 dkg gomba
  • 1,5 db citrom
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • bors
  • majoránna



Elkészítés:

Ez az étel a görög csirke receptje alapján készült.
Finom egytálétel, ami hamar elkészül és előre is előkészíthető, csak kisütni kell a fogyasztás előtt.

Bármilyen hal jó hozzá, most pontyból készítettük.


A halat jól besózzuk, borsozzuk és citromlével meglocsoljuk.
Félretesszük.

Előkészítjük a gombát.


Megtisztítjuk, szeletekre vágjuk és száraz teflonedényben, legjobb wokban, megsütjük.
Először kiengedi a levét, majd elfövi és aztán kezd pirulni.


Ekkor megsózzuk és majoránnával megszórjuk.
Így sokkal finomabb, intenzívebb az íze és nem áztatja el az ételt.


A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, megtöröljük és szeletekre vágjuk.
A hagymát nem túl vékony karikákra vágjuk.

Most már összeállítjuk az ételt, úgy készül, mint a rakott krumpli...
Egy magasabb oldalfalú tepsit margarinnal vagy olajjal kikenünk és először a burgonyakarikákat tesszük le.
Kicsit sózzuk, borsozzuk, majd a hagymakarikákkal befedjük a szeleteket.
Erre a gombasor következik.


Újból burgonya, só, bors, hagyma, gomba.
Majd  legfelülre burgonyasor, só, bors és ráfektetjük a befűszerezett hal szeleteket.

Egy pohárba beletesszük másfél citrom kifacsart levét és ebbe belenyomjuk a fokhagymapréssel a sok-sok fokhagymát.
Kicsit összekeverjük és a halra, burgonyára öntjük.


 Alufóliával lefedjük a tepsit és 180-190 C fokon megsütjük az ételt.


Citromos sült hal

Hozzávalók:

  • 2 db hal
  • 1-2 citrom
  • petrezselyemzöld
  • zöldhagymaszár
  • kakukkfű
  • 2 dkg vaj






Elkészítés:



Bármilyen halból elkészíthetjük.



A halat megtisztítjuk, kibelezzük, fejét, uszonyait levágjuk.
Jól lemossuk, megtöröljük.

Az oldalát beirdaljuk és kívül-belül jól bedörzsöljük sóval,


A hal hasüregébe beleteszünk zöldhagymaszárat, sok-sok petrezselyemzöldet és karikára vágott citromot.


Egy tepsibe egy kevés vajat teszünk és belefektetjük a halakat.
Egy fél pohárnyi vizet is öntünk alá.


Kevés kakukkfüvet szórunk rá és a sütőben alufólia alatt puhára sütjük.




2014. március 19., szerda

Napóleon torta

Hozzávalók:

A tésztához:

3 bögre liszt
30 dkg vaj
1 tojás
2,5 dl víz
1 ek ecet


A krémhez:
4 tojás
3 bögre tej
4 ek. liszt
2 bögre cukor
1-2 cs. vaníliás cukor
kevés vanília aroma
30 dkg vaj

Elkészítés:


A lisztet egy mélyebb tálba tesszük, beletesszük a nagyon hideg vajat és késsel vagdosni kezdjük.
Mindig lisztbe mártjuk a kést és úgy vágjuk el a vajat.


Olyan mintha linzer tésztát készítenénk, csak nem nyúlunk hozzá kézzel, végig maradjon nagyon hideg a tésztánk.
Amikor a vaj teljesen lekeveredett a liszttel, akkor kiborítjuk a gyúrótáblánkra, közepébe mélyedést nyomunk és lassan önteni kezdjük bele az alábbi folyadékot.


1 tojást elhabarunk 2,5 dl hideg vízben, majd teszünk bele egy ek. ecetet.

Lassan beleöntjük az egész folyadékot, miközben a másik kezünkkel folyamatosan elkeverjük a liszttel.
Könnyed mozdulatokkal összenyomjuk, de nem gyúrjuk, nehogy a tészta felmelegedjen.
Amikor a tészta összeállt, akkor egy hengert formázunk, amit 7-8 részre elosztunk.


A darabokból egyenként golyót formázunk és egy tálba tesszük a tésztát.
Légmentesen frissentartó fóliával lefedjük és a hűtőszekrénybe tesszük 2-3 órára.


Amikor letelt az idő, egyenként kerekre nyújtjuk a tésztát.
Megfelelő nagyságúra vágjuk.
Én egy nagy fedőt tettem a tészta közepére és azt vágtam körül.
A leeső tészta darabokat is együtt sütjük meg a kerek lapokkal.


Célszerű a kinyújtott lapokat sütőpapírra tenni és így a megsült tésztákat gyorsan leemeljük majd a tepsiről és rátesszük a következő adagot.
Előmelegített sütőben, 180 C fokon kb. 15 perc alatt sülnek meg a lapok.
Legyen egy kis színük, mert csak akkor lesz finom, dió ízű a tészta.

Sorban kisütjük az összes lapot.

Közben elkészítjük a krémet.
A 4 tojást egy lábasba tesszük és kézi habverővel jól elkeverjük, majd belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és elkezdjük kis lángon főzni.


Ha elolvadt a cukor akkor beletesszük a 4 csapott ek. lisztet.
(Ne legyen púpos a kanál, mert így nekem egy kicsit sűrű lett a krém.)
Folyamatosan továbbkeverjük.


Ha elkeveredett, beleöntjük a tejet is.
Tovább keverjük.


Amikor elkezd sűrűsödni, akkor nagyon figyeljünk és az első pöfögő buborék megjelenésekor vegyük le a tűzről.
Hagyjuk egy kicsit hűlni, és amikor már nem forró, keverjük bele a vajat.


Vanília aromával erősítsük meg az ízét.
Szép sima krémet kapunk.


Mire a krém kihűl, addigra a tésztalapok is kihűlnek.
Rakjuk össze a tortát.
Egy lapot, ami nem a legszebb, vagy esetleg kicsit törött, tegyünk félre.

A többi lapot kenjünk meg bőségesen a krémmel.
A tetejét és az oldalát is vonjuk be a krémmel.



A félretett lapot morzsoljuk össze egy tálban, adjuk hozzá a kisütött leeső nyesedékeket is.
Kevés porcukorra keverjük össze és szórjunk a tetejére, oldalára bőven a morzsából.
Majd ismét hintsük be egy kevés porcukorral a tetejét.



Fedjük le a tortát és legalább egy napra tegyük hűtőszekrénybe.
Ezalatt a tészta megpuhul és összeáll a tortánk.

Tálaláskor frissítsük fel egy kicsit a porcukrot  a tetejét és esetleg eperrel díszítsük meg.


Ez nagyon gazdag sütemény, egy szelet elég belőle.


Évekkel ezelőtt Oroszországban ismertem meg ezt a tortát, akkoriban nagyon szerettük.
Leveles (réteges -Слоеный торт ) torta volt a neve.
Azután hosszú ideig nem találkoztam vele, bár kerestem a receptet.
Nemrég kiderült, hogy manapság már Napóleon tortának hívják és ma is nagyon népszerű.


Közben rájöttem, hogy ez tulajdonképpen a klasszikus francia millefeuille (ezerlapos) krémes orosz megfelelője.
A francia millefeuillenek a tetején fondant bevonat van, amit jellegzetes módon díszítenek.

A tésztáját lehet margarinnal is készíteni, úgy könnyebb a tészta, bár az utánozhatatlan finom vajas íz miatt érdemes a vaj mellett maradni.