Hozzávalók:
- 2 cs. szendvicskenyér
- friss sajtkrém
- tejföl
- majonéz
- só
- szívsaláta
- madársaláta
- rukola saláta
- koktélparadicsom
- uborka
- narancs
- citrom
- petrezselyemzöld
- kapor
- fekete olíva bogyó
- füstölt lazac
- koktélrák
- főtt tojás
A tojáskrémhez:
- 4-5 db főtt tojás
- újhagyma
- alma
- majonéz
- só
- bors
- tejföl
A rákos krémhez:
- koktélrák főzve
- citromlé
- kaliforniai paprika
- csemege uborka
- petrezselyem
- narancs
A halas krémhez:
- 1 doboz sprotni
- 1 doboz hering
- 1 db lilahagyma
- újhagymaszár
Elkészítés:
Svédország isteni ajándéka ez a gazdag ünnepi szendvicstorta.
Az alapkrémet friss krémsajtból, tejfölből és majonézből készítettem.
Ezzel a krémmel kell megkenni minden sor kenyeret, valamint a torta oldalait és a tetejét is ezzel vonjuk be.
Fentieket összekeverjük, megsózzuk.
A szendvicskenyér szeletek héját vékonyan levágjuk.
A levágott rész egy részét fasírtba dolgoztam bele, a maradékot megszárítottam és zsemlemorzsa lesz belőle. Semmi nem veszhet kárba !
Egy nagy tálcára lerakjuk a torta alapját.
A széleken csúsztassunk alá saláta leveleket.
Én szívsalátát tettem ide.
Az alapkrémmel megkenjük a kenyér szeleteket.
A tojásos krémhez apróra vágjuk a főtt tojásokat.
Újhagymát és almát is teszünk bele apróra vágva.
Sózzuk, borsozzuk.
Majonézzel,
valamint egy kis tejföllel krémesre lazítjuk.
Ráhalmozzuk a kenyér szeletekre.
Anyósnyelvvel elsimítjuk.
Majd egy újabb réteg kenyeret helyezünk a tojásos krémre.
Megkenjük az alapkrémmel.
A rákos krémhez apróra vágjuk a szép piros kaliforniai paprikát.
A csemege uborkát is apróra vágjuk.
Összekeverjük a paprikát és az uborkát a citromlével és sóval ízesített főtt koktélrákkal.
Apróra vágott petrezselymet is teszünk bele.
Végül narancsot vágunk kis darabokra és a rákhoz adjuk.
Ezt a salátát gazdagon ráhalmozzuk az alapkrémmel megkent kenyérre.
Egyenletesen elosztjuk a tölteléket.
Újabb sor kenyér következik, amit megkenünk az alapkrémmel.
Elkészítjük a halkrémet.
Ehhez én kétféle halkonzervet használtam, sprotni és hering volt benne.
A konzervek ízes olaját is beletesszük.
Lilahagymát és újhagymaszárat apróra vágunk a halhoz keverjük, valamint 2-3 marék madársalátát is dobunk bele.
Összekeverjük a masszát, de nem kell a halakat pépesre zúzni, maradjanak apró darabokban.
A torta széle egy kicsit lejteni kezdett, ezért uborka szeletekkel felpolcoltam.
A halas krémet elkentem a kenyéren.
Végül a legfelső réteg kenyér is rákerült, majd a tortát az alapkrémmel teljesen befedtem minden oldalán.
Most jön a legélvezetesebb és a legkreatívabb része a munkánknak: a díszítés.
Nincs két egyforma torta.
Mindenki saját ízlése szerint díszít.
Nagyon bőségesen meg kell rakni a tortát főtt tojással, uborka szeletekkel, koktélparadicsommal, narancs és citromszeletekkel.
A füstölt lazacból rózsákat tekerünk és a tortára tesszük.
Madársalátával körben megdíszítjük.
Petrezselyem és kaporlevelet is szórunk rá.
Hűtőbe tesszük tálalásig.
Bármilyen krémmel megtölthetjük, szokás még májkrémmel, sonkával, sajttal, kolbásszal, különféle sült húsokkal tölteni.
Háromszögletű szeletekben tálaljuk.