- 50 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 25 dkg cukor
- csipet só
- 20 dkg zsír
- 2 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- lekvár
- dió
- tojássárga a kenéshez
- porcukor
Elkészítés:
Nagyikám régi receptje alapján készítem ezt a nagyon finom békebeli süteményt.
Érdemes nekiállni, mert hamar készül és mindenki imádni fogja.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük.
Tegyük bele a csipet sót is.
Adjuk hozzá az olvasztott, lágy zsírt.
Végül keverjük hozzá a sütőporos lisztet.
Gyúrjuk össze.
Nyújtsuk ki fél ujjnyi vastagra és különféle süteménykiszúróval szaggassunk ki kerek formákat, majd a közepüket kisebb formával szúrjuk ki.
Nagyi gyűszűvel szúrta ki, én egy üdítős üveg kupakjával...
Tegyük sütőpapírra a tepsibe és süssük ki a tésztákat 180 C fokon.
Hamar készül, ne süssük túl.
A teli sütikre tegyünk bőven jóféle baracklekvárt.
A lyukas tésztákat szórjuk meg porcukorral.
Most szépen illesszük össze.
Ez a süti másnapra lesz igazán finom, mert addigra a lekvártól puha lesz a tészta.
Az a legszebb, amikor kibuggyan a közepén a lekvár.
Lehet sima szélű köröket is kiszúrni.
Ezekre tehetünk finom eperlekvárt.
Ezt is adagoljuk bőven.
Nagyi néha a tészta felébe kakaót gyúrt és ezekre a sötétebb karikákra ragasztotta lekvárral a felső részt.
Csináltam tulipán formákat is, ezeket sütés előtt lekentem tojással és megszórtam egy kis kristálycukorral.
Persze a tulipánokat is lekvárral ragasztottam össze.
Karácsony ünnepén fenyő formákat is szúrtam ki.
A tojásos lekenés után cukros darált dióval szórtam meg és úgy sütöttem ki.