- 2-3 db tyúkcomb
- 2 db hagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- darabka zeller
- füstölt szalonna
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 5-6 dl martini
- só
- bors
- kakukkfű
- 1 tk. fűszerpaprika
- 1 ek. ketchup
- 1 ek. mustár
- 1 ek.olaj
- 4-5 db főtt burgonya
- 1/2 db hagyma
- póréhagyma
Elkészítés:
Most tyúkcombból készítettem, de lehet kakasból vagy bármilyen más szárnyasból készíteni.
Csirke esetén nem kell előfőzni kuktában.
A megtisztított, megmosott húst kicsontozzuk és kisebb darabokra vágjuk.
Jóféle házi füstölt szalonnából 3 szeletet kockára vágunk.
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk.
Késes aprítóban pillanatok alatt felaprítjuk előbb a hagymát, majd a kétféle répát, zellert.
Előkészítjük a fűszereket, a frissen őrölt fekete borsot, a kakukkfüvet, a fűszerpaprikát, a mustárt, a ketchupöt és a fehér martinit.
Egy kuktában megizzasztjuk a szalonnát, majd rádobjuk a húst és 1-2 percig kevergetve pirítjuk.
Majd belekeverjük a hagymát és a zöldségeket is.
Rászórjuk az összes fűszert, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megsózzuk és ráöntjük a martinit.
Lehet kicsit több martinit is ráönteni.
Én az illata miatt szeretem a bor helyett a martinit használni.
Főleg halas ételhez, kagylóhoz vagy szárnyashoz illik, szerintem sokkal simább, aromásabb lesz az étel íze tőle.
Lefedjük a kuktát és sípolásnál takarékra állítva kb. 30 percig főzzük a ragut.
Mivel szeretek egytálételt készíteni, így egy kis főtt burgonyát tettem az éppen csak kiolajozott tepsibe, erre egy kevés szálasra vágott hagymát és pórét is tettem a friss íz miatt, majd rákanalaztam az illatos, szaftos húst.
180-190 C fokos sütőben 10-15 perc alatt kicsit megpirítjuk a tetejét.
Bármilyen salátával vagy savanyúsággal kínálhatjuk.