2023. október 28., szombat

Sült hasaalja 3

Hozzávalók:

  • hasaalja 

  • hagyma
  • fokhagyma
  • kápia paprika
  • zsír




Elkészítés:


A legfinomabb sült a sertés hasaaljából készül.


http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2019/02/sult-hasaalja.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/07/sult-hasaalja-2.html


A  hús tetején a bőrt késsel bekockázzuk.

Mindenhol jól besózzuk és kívül-belül megtűzdeljük hagymával, fokhagymával.


A tetejét bezsírozzuk, kápia paprikával is megrakjuk.


Fóliával letakarva 200 C fokos sütőben puhára sütjük, majd a fóliát levére pirosra, ropogósra pirítjuk a bőrét.



Krumplipürével, friss naranccsal, ananásszal  tálaljuk.


Hidegen is kitűnő szendvicsalap.



Majonézes gombasaláta 2

Hozzávalók:

  • gomba

  • olaj
  • hagyma
  • törött bors
  • kakukkfű
  • majonéz
  • mustár
  • citromlé
  • cukor


Elkészítés:


A gombából sokszor készül saláta nálunk.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/04/majonezes-gombasalata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/sved-gombasalata.html?m=0

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/03/sved-gombasalata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/04/margareta-ananaszos-gombasalata.html


Most kicsit másképpen készítettem a majonézes salátát.


Kevés olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk.


Hozzáadjuk a felszeletelt gombát.


Megsózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk.


Kakukkfű is  kerül bele.


Kevergetve addig sütjük, amíg a levét elfövi.


Jóízű mártást keverünk kész majonézből, mustárral, sóval, citromlével és pici cukorral.
Szeretem a jóféle bolti majonézt alapul használni, ízesíteni, ez tovább eláll, mint a frissen készített házi majonéz.


A mártásba forgatjuk a megpirult gombát.


Megkóstoljuk, legyen jó ízes.


Behűtve kínáljuk.



Rozmaringos báránysült

 Hozzávalók:


  • bárány comb

  • hagyma
  • olaj
  • fokhagyma
  • rozmaring
  • cayenne bors
  • törött bors
  • paradicsom
  • kápia paprika


Elkészítés:


Nagyon szeretjük a bárányt.

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/rozmaringos-barany.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/barany-zoldborsos-majas-toltelekkel.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/01/barany-labszar.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/06/tarkonyos-baranyleves.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/09/martinis-barany-szegy-es-labszar.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/palocleves-baranybol.html


 Most fűszeres báránycomb szeleteket sütöttünk.



A szeletelt húst mindig simítsuk át a kezünkkel, mert gyakran csontszilánkok lehetnek rajta, amire nem szeretnénk ráharapni.


Sózzuk meg a bárányt, őrölt borssal és szárított rozmaringgal fűszerezzük.


Kevés cayenne borsot is szórjunk rá.


Egy lábasban olajat hevítünk, amelybe feldarabolt fokhagymát és friss rozmaring ágakat teszünk.



Megpirítjuk a hús mindkét oldalát.


Kevés feldarabolt hagymát, paradicsomot és kápia paprikát szórunk rá.


Készre sütjük.



Rakott, sült grízes tészta

 Hozzávalók:


  • hosszú metélt

  • zsír/olaj
  • búzadara
  • lekvár
  • kristálycukor




Elkészítés:


Nagyon szeretjük az édes sült tésztákat.


https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/08/rakott-sult-teszta.htm

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/04/turos-lekvaros-sult-teszta-habbal.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/10/szilvas-sult-teszta.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2021/11/morzsas-teszta.html

https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/grizes-teszta.html


Kevés zsíron kevergetve megpirítjuk a búzadarát.

Megsózzuk, legyen mindig érezhető a kicsit sós íz.

Ha elértük a kívánt színt, akkor egy kis pohár vizet öntünk rá, addig kevergetjük, amíg a dara felszívja a vizet.



Kifőzzük a hosszú metéltet, leszűrjük és olajjal vagy zsírral elkeverjük.
A tésztát is megsózzuk.


A tésztát és a grízt összekeverjük.


Kiolajozott tepsibe terítjük a tészta felét.




Tetszés szerinti lekvárral jól megkenjük.


Ráterítjük a maradék tésztát és kristálycukorral megszórjuk.


180 C fokos sütőben megpirítjuk a tésztát.


A tetején a cukor finom ropogósra sül.


Tálaláskor porcukorral és még több lekvárral kínálhatjuk.


Csodás recept a maradék tészta felhasználására is.
Pillanatok alatt összedobható és laktató levesek után isteni fogás.
A gyerekek nagyon szeretik.



Töltött csirke és cukkini

 Hozzávalók:


  • csirke comb 

  • zsenge cukkini
  • zsemle
  • csirke/liba/kacsazsír
  • hagyma
  • tojás
  • petrezselyem
  • törött bors
  • ételízesítő
  • zöldhagyma
  • kápia paprika
  • koktélparadicsom
  • kapor



Elkészítés:

A tölteléket minden formájában szeretjük.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/04/toltott-borjuszegy.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/11/levesben-fott-sult-toltottcsirke.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/toltott-csirkecomb-toltott-gombaval.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/05/toltott-dagado-es-gombas-toltelek.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/03/huslevesben-fott-toltott-tyuk-sutve.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/10/toltott-sutotok.html


Ezúttal csirkecombot és mellé cukkinit töltöttem meg.

A húst megtisztítjuk, körbesózzuk.

A bőrt egyik oldalon emeljük meg és alatta is sózzuk meg a csirkét.


Klasszikus tölteléket készítünk.
A beáztatott és kinyomkodott zsemlét burgonyatörővel pépesítjük.
Sót, ételízesítőt, apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.


Egy serpenyőben kevés csirke/liba vagy kacsazsíron apróra vágott hagymát dinsztelünk.
Frissen őrölt borssal ízesítjük.


A hagymát a zsemléhez adjuk.


Tojással lazítjuk.
Ahány zsemle annyi tojást szoktam beletenni.


Frissítésül zöldhagyma szárat aprítunk bele.



Gyönyörű kápia paprikával színesítjük.


Gazdagon megtöltjük a csirkecombokat és kizsírozott tepsibe fektetjük.



Zsenge cukkinit is teszünk a tepsibe.


Meghámozzuk, hosszában kettévágjuk és ráhalmozzuk a tölteléket.
Kaporral is megszórjuk.


Koktélparadicsommal színesítjük az ételt.


180 C fokos sütőben megsütjük a töltöttet.


Mire a csirke már puha, akkorra a cukkini is vaj puhára sül.
 







Gyorsan és egyszerűen készül ez a finom pecsenye és mellé az ízletes köret.