2014. december 30., kedd

Szilveszter

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 25 dkg cukor
  • csipet só
  • 20 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • lekvár
  • dió
  • tojássárga a kenéshez
  • porcukor 





Elkészítés:




Nagyikám régi receptje alapján készítem ezt a nagyon finom békebeli süteményt.

Érdemes nekiállni, mert hamar készül és mindenki imádni fogja.


A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük.
Tegyük bele a csipet sót is.


Adjuk hozzá az olvasztott, lágy zsírt.


Végül keverjük hozzá a sütőporos lisztet.
Gyúrjuk össze.


Nyújtsuk ki fél ujjnyi vastagra és különféle süteménykiszúróval szaggassunk ki kerek formákat, majd a közepüket kisebb formával szúrjuk ki.
Nagyi gyűszűvel szúrta ki, én egy üdítős üveg kupakjával...
Tegyük sütőpapírra a tepsibe és süssük ki a tésztákat 180 C fokon.
Hamar készül, ne süssük túl.
 
A teli sütikre tegyünk bőven jóféle baracklekvárt.


A lyukas tésztákat szórjuk meg porcukorral.


Most szépen illesszük össze.

Ez a süti másnapra lesz igazán finom, mert addigra a lekvártól puha lesz a tészta.


Az a legszebb, amikor kibuggyan a közepén a lekvár.


Lehet sima szélű köröket is kiszúrni.
Ezekre tehetünk finom eperlekvárt.


Ezt is adagoljuk bőven.


Nagyi néha a tészta felébe kakaót gyúrt és ezekre a sötétebb  karikákra ragasztotta lekvárral a felső részt.


Csináltam tulipán formákat is, ezeket sütés előtt lekentem tojással és megszórtam egy kis kristálycukorral.
Persze a tulipánokat is lekvárral ragasztottam össze.


Karácsony ünnepén fenyő formákat is szúrtam ki.
A tojásos lekenés után cukros darált dióval szórtam meg és úgy sütöttem ki.














Mézes puszedli

Hozzávalók:


  • 25 dkg méz
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg zsír
  • 1 egész tojás
  • 3 tojás sárgája
  • 4 ek. tejföl
  • 1 cs.vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • őrölt gyömbérpor
  • 60 dkg liszt
  • 2 tk. szódabikarbóna


A mázhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • pár csepp citromlé
  • 25 dkg porcukor
  • kakaópor
  • narancs sárga héja
  • őrölt fahéj


Elkészítés:

Évek óta ezt a receptet használjuk a puszedli készítéshez.
Anno Bilonka receptjeként ismertem meg, máig hálás vagyok érte.

Előkészítjük a hozzávalókat, mert nagyon gyorsan összeállíthatjuk ezt a sütit.



A három tojássárgáját és az egész tojást kikeverjük a porcukorral.


A zsírt a mézzel meglangyosítjuk a mikróban.
Összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukros tojást.
Ne legyen forró, nehogy összekapja a tojást.


Hozzáadjuk a tejfölt.


Most belekeverjük a fűszereket, vagyis a vaníliás cukrot, az őrölt szegfűszeget, fahéjat és gyömbért.
Az illatos fűszerekből tegyünk bátran, mert ez adja majd meg a puszedli ízét, karácsonyi illatát.
Kóstoljuk meg, hogy jó intenzív legyen.

Most szórjuk bele a szódabikarbónával elkevert lisztet is.


Keverjük össze és tegyük egy éjszakára a hűtőbe.


Másnap már elég kemény lesz, formálhatunk belőle diónyi kis golyókat, amit sütőpapírral kibélelt tepsibe teszünk.
160-170 C fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.


Most elkészítjük a mázat:

A kimaradt tojásfehérjéket egy csepp citromlével kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot is.
Ha kész, akkor kétfelé osztjuk a habot.



Az egyik adag habba még forrón beleforgatjuk a puszedlik egy részét.


Néhány puszedlire őrölt fahéjat szórunk és reszelt narancshéjjal ízesítjük.


A másik adag habba kakaóport keverünk és abba is forgatunk puszedlit, illetve kanállal a fehér habos darabokra is csurgatunk.




A képen a puszedli mögött a gesztenyés, puncsos sütemény és zserbó található.
Mellette skót vajas keksz és szilveszter sütemény, előtte diótorta, hájas és sajtos látható.






Habos mákos

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 16 dkg zsír/vagy 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja és leve



A töltelékhez:

  • baracklekvár
  • 25-30 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-1,5 citrom leve
  • édesítőszer/cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor


A mázhoz:

  • 2 tojás fehérje
  • csipet só
  • 1/2 bögre víz
  • 1 bögre cukor
  • 2 ek. citromlé 


Elkészítés:


A tésztához először a zsírhoz adjuk a cukrot, a tojást, egy csipet sót, valamint a citrom lereszelt sárga héját és levét.


Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.


Összegyúrjuk, cipót formálunk és egy kis időre a hűtőbe tesszük.



Utána kis adagokban belenyomkodjuk a tepsibe a tésztát, úgy, hogy legyen pereme.
Nincs szükség arra, hogy külön kinyújtsuk a tésztát, így is nagyon jól formázható, mivel jó zsíros tészta.
Azért a tepsit előtte nem árt kicsit kikenni és liszttel beszórni.
Villával kicsit szurkáljuk meg a tésztát.


Kenjük meg a tésztát a jó finom, házi baracklekvárral.


Készítsük el a tölteléket.
Ehhez egy bögre vizet felforralunk, teszünk bele vaníliás cukrot és édesítőszert/cukrot, majd a darált mákot  is beleszórjuk.
Reszeljük rá a jól megmosott citrom sárga héját és öntsük rá a citrom levét is.
Jó pikánsnak kell lennie.
Annyi víz legyen, hogy a mák ne maradjon szárazon és teljesen felszívhassa a folyadékot.


Simítsuk rá a tésztára a mákos tölteléket és 180 C fokos sütőben süssük meg a tésztát.


A tészta szélén ellenőrizhetjük, hogy megsült-e,


Fél bögre vízben forraljunk fel egy bögre cukrot és 2 ek. citromlevet.
Addig főzzük, amíg a lecsöppenő cukor kis karamellás cseppben össze nem áll.


Közben a tojásfehérjét a csipet sóval verjük fel kemény habbá.
Állandó keverés közben lassan öntsük hozzá a forró cukros szirupot.
Kb. 5-7 percig kell keverni.


Simítsuk rá a habot a sütire.


A képen elöl van a mákos habos süti a mákos és diós beigli és a hájas mellett.
Mögötte a gesztenyés, puncsos sütemény, a szilveszter sütemény, zserbó, mézes puszedlik, sajtos sütik és diótorta látható.









2014. december 29., hétfő

Narancsos sült kacsa

Hozzávalók:

  • 1 db hízott kacsa
  • 2-3 db hagyma
  • rozmaring
  • gyömbér
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 db kápia paprika
  • majoránna
  • 4 db narancs
  • olaj



  • 4 db kacsacomb





Elkészítés:



A kacsát megtisztítjuk, a fejét, illetve a végbélnyílást a zsírzójával együtt eltávolítjuk.
A belsejét ellenőrizzük, az esetleges zsigereket, inakat, hártyákat, zsíros részeket levágjuk.

A nyaka, szárnya vége, lába, zúza mehet levesbe, a hízott májat külön süssük meg.

A kacsa külső felét is tisztítsuk meg a tollaktól, szőrszálaktól.
Mossuk meg és szárítsuk le.


Egy kacsasütő edényben ágyazzunk meg cikkekre vágott hagymával, paprika darabokkal, szeletekre vágott fokhagymával és gyömbérrel.
Helyezzünk friss rozmaring ágakat is a tálba.
A kacsát erre fektetjük majd így nemcsak finom ízüket veszi át, de nem is sül oda az edény aljához.



A kacsát kívülről csak sózzuk meg és a tenyerünkkel jól kenjük be egy kis olajjal.
Ne fűszerezzük külön, mert a sülés folyamán csak ráégne a fűszer.

A belsejét is sózzuk meg, szórjunk bele fokhagymaport, pár darab fokhagymát, majoránnát és tömjünk bele egy félbevágott hagymát, valamint 1-2 félbevágott narancsot.
Fokpiszkálóval zárjuk össze a nyílást.
Fektessük a kacsát az edénybe.
Töltsünk alá egy pohár vizet.
Fedjük le az edényt és 180-200 C fokos sütőben süssük készre.
Gyakran forgassuk meg, a mellén fekve hagyjuk egy kicsit pihenni, hogy a finom húslé a kissé szárazabb mellehúsába gyűljön össze, ezáltal ez a része is szaftos marad.


Tálalásnál egy csinos tálra emeljük a kacsát és 1-2 narancs frissen facsart levével gazdagon locsoljuk meg.
Én még a narancs darabkákat is rátettem a húsra.
Sűrűn díszítsük meg narancs szeletekkel is.






Narancsos, almás vörös káposztával és birspürével kínáljuk.

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/12/narancsos-almas-voros-kaposzta.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/11/birspure.html

Friss salátát is kínáljunk hozzá.
Jégsalátát, reszelt répát, kápia paprikát, zöldpaprikát, édesköményt, paradicsomot, pici pórét összekeverünk olívaolajjal, citromlével, sóval, borecettel.
Természetesen bármilyen zöldségből összeállíthatjuk, lényeg, hogy csak a tálalás előtti pillanatban keverjük össze, hogy üde íze kiemelje a kacsa zamatát. 



Pici ötlet:

Mivel általában többen vagyunk és a kacsa tudvalevően buta egy állat, csak két combja van, ezért csaljunk mellé egy kicsit.
Egy másik edénybe tegyük bele a további 4 darab combot, amit besóztunk, borsoztunk, majoránnával, fokhagymával jól megszórtunk.
Az edény aljára öntsünk egy pohár vizet.
A combokra nyomjunk egy kis ketchupöt. Ettől szép színük és ízük is lesz.


Szórjunk rá gazdagon rozmaringot és lefedve,  a kacsa alatti rácson süssük puhára, ropogósra.


Kínáljuk a narancsos kacsa mellé ezekből a combokból is darabokat, így biztos, hogy a nagy család minden tagjának is bőven jut a finom falatokból.