2020. augusztus 27., csütörtök

Diós puncstorta, tej és tojásmentesen

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt

  • 15 dkg barna cukor
  • darált dió
  • darabolt dió
  • 1 cs. puncs puding (tejmentes)
  • 4 dl mandulatej
  • ízlés szerint cukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 ek. 10 %-os ételecet
  • 2,5 dl víz
  • 1,5 dl étolaj
  • rum aroma
  • vanília aroma
  • baracklekvár




Elkészítés:

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet a 15 dkg cukorral, a szódabikarbónával és a sütőporral.


Beleöntjük az olajat.


Hozzáadjuk az ecettel elkevert vizet.


Vanília aromával ízesítjük.


Kiolajozott tortaformában, 170-180 C fokos előmelegített sütőben sütjük kb. 30-35 percig.


Elkészítjük a puncs pudingot.
Mandula tejjel elkeverjük a tejmentes puncs pudingot.
Ízlés szerint cukrot, vanília aromát és rumaromát teszünk bele.


Kis lángon kevergetve sűrűre főzzük.


A pudingból félreteszünk 2-3 evőkanálnyit a torta díszítéséhez.
Hagyjuk kör alakban megdermedni.


Diót darálunk.


Ízlés szerint teszünk a darált dióból az elkészült puncs pudingba.


Kihűtjük a torta lapot.


Kettévágjuk.


Az alsó alapot megkenjük a baracklekvárral.
Célszerű a tortaformában megtölteni a tortát, mert eléggé folyékony.


Ne sajnáljuk a lekvárt!


Rákenjük a diós krém nagy részét.


Ráhelyezzük a torta másik lapját.
Azt is megkenjük lekvárral.


A megmaradt diós krémet a tortára kenjük.


A torta közepére tesszük a köralakra vágott félretett pudingot.
Hűtőben hagyjuk megszilárdulni.



Darabos dióval és porcukorral díszítjük.


Nagyon finom, szaftos torta lesz.










Diós, mazsolás, kakaós süti, tej és tojásmentesen

 Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt

  • 10 dkg barna cukor
  • 5 ek. olaj
  • 1-2 kanál holland kakaó
  • 1 pohár víz
  • 1 ek. 10 %-os ételecet
  • 1 csapott tk. sütőpor
  • 1 csapott tk. szódabikarbóna
  • vaníliás cukor
  • dió
  • mazsola



Elkészítés:


A lisztet összekeverjük a barna cukorral és a vaníliás cukorral.


Hozzáadjuk az olajat.


Beleöntjük a vizet.


Beletesszük a sütőport, a szódabikarbónát és az ecetet.


Jól elkeverjük.


A tészta nagyobb részét egy kivajazott tepsibe öntjük.


A maradék tésztába beletesszük a kakaóport.
Jól elkeverjük.


A kakaós tésztát rácsorgatjuk a sima tésztára.


Egy pálcikával vagy hegyes késsel kacskaringósan kicirkalmazzuk.


Darabos diót szórunk rá.


Végül ízlés szerint meghintjük mazsolával.


180 C fokos előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük.
Kockára vágva kínáljuk.
Pillanatok alatt elfogy...







2020. augusztus 26., szerda

Natúr lecsó télire

 Hozzávalók:


  • 8 kg paradicsom

  • 4 kg zöldpaprika
  • natrium benzoat








Elkészítés:


Natúr lecsó télire, amelyhez majd jóféle füstölt szalonnán hagymát dinsztelünk, beleöntjük házi lecsónkat, sót, csipet cukrot adunk és kolbásszal, virslivel gazdagítva felidézhetjük a nyár ízeit.

Készítése egyszerű és gyors.

Nem kell hozzá más csak valamennyi zöldpaprika és ehhez képest dupla mennyiségű paradicsom.  

A szép egészséges paradicsomokat megmossuk,éles késsel keresztben bevágjuk.


Ezután forrásban lévő vízbe mártjuk és kb. 1 perc múlva szűrőlapáttal kiemeljük.
Így már azonnal lehúzhatjuk a héját.


Nagyobb darabokra vágjuk  és fazékba téve közepes lángon főzni kezdjük.  


Most előkészítjük a paprikát.
Lehetőleg színes paprikákat megmossuk, szárát, erét eltávolítjuk.


Karikára felvágjuk.


Amint a paradicsom levet ereszt máris tehetjük bele a paprikát is.
 

Kevergetjük, nehogy leégjen.


Ez a mennyiség nekem kettő fazékba fért el.


Amint a paprika is üveges lesz, kb. 5-8 perc alatt, máris készen vagyunk.
Azon forrón nátrium benzoátos vízzel kiöblített befőttes üvegekbe tesszük.
Késhegynyi nátrium benzoátot is teszünk a tetejére.

Celofánnal lekötjük és rácsavarjuk a konzervtetőt is.

Azonnal finom meleg paplanok, takarók közé tesszük és pár napig ott is maradnak.
Amikor teljesen kihűlt feltehetjük a kamra polcra.

Nekünk 14 üveg lett ebből a mennyiségből.

 



Nagyi házi darált kápia paprikája

Hozzávalók:


  • 1 kg kápia paprika

  • 20 dkg só
  • nátrium benzoát





Elkészítés: 


Konyhám egyik nélkülözhetetlen hozzávalója a házi darált paprika krém, szinte minden ételbe teszek belőle.

Készíthetjük pritamin paprikából is.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/11/nagyi-hazi-daralt-pritamin-paprikaja.html


Nagyi ezúttal kápia paprikából készítette.

A megmosott paprikát félbevágjuk, szárát, ereket, magokat eltávolítjuk. 


Húsdarálón ledaráljuk.


Kilónként 20 dkg sóval elkeverjük.
 

Amint a só elolvadt, nátrium benzoátos vízben fertőtlenített kicsi üvegekbe töltjük.
A tetejére csipet nátrium benzoát is kerül.
Celofánnal lekötjük, majd rácsavarjuk a konzervtetőt is.




Minimális munkával csodálatos ízesítőt kapunk, amit télen örömmel használhatunk.