2020. augusztus 26., szerda

Györgyi szilvás lepénye, tej és tojásmentes

Hozzávalók:

A tésztához:


  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg sertészsír
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • kb. 1,5 -2 dl rizstej
  • 1 csipet só 

A töltelékhez:

  • szilva
  • darált dió
  • cukor
  • fahéj



Elkészítés:

Ezt a süteményt tej és tojásmentesen készítettük el.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, cukorral, vaníliás cukorral és a sóval.

 


Kézzel belemorzsoljuk a zsírt is.


Amikor morzsás állagú lesz a tészta, akkor egy kevés rizstejjel összedolgozzuk.

Amennyiben nem tejmentesen készítjük, úgy kb. 2 dl tejfölt használhatunk.


Jó puha, rugalmas tésztánk lesz amit egy nagyobb és egy kisebb adagra osztjuk.


Kilisztezett lapon kinyújtjuk a nagyobb darab tésztát, kizsírozott tepsibe terítjük és villával megszurkáljuk.


Kevés darált dióval megszórjuk, darabokra vágott szilvával bőven kirakjuk.


Ízlés szerint cukorral, őrölt fahéjjal megszórjuk.


Végül a maradék tésztát ráreszeljük a sütemény tetejére.
Reszelő vagy nokedli szaggató hátoldala tökéletesen megfelel erre a feladatra.
 

180 C fokos, előmelegített sütőben készre sütjük.