2020. augusztus 26., szerda

Györgyi almás lepénye, tej és tojásmentes

 Hozzávalók:

A tésztához:


  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg sertés zsír
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 csipet só
  • tej/rizstej/tejföl


A töltelékhez:

  • savanyú alma
  • citrom
  • cukor
  • vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • zsemlemorzsa


Elkészítés:

Ehhez a sütihez inkább savanykás alma illik.


A megmosott almát hámozzuk meg.


Reszeljük le.


Citromlével bőségesen locsoljuk meg.
Hagyjuk egy kicsit állni.


Ehhez a sütihez nádcukrot használtunk.


Kinyomkodjuk az alma levét.


Egy lábasban odatesszük főni az almát.
Megcukrozzuk, őrölt fahéjjal és vaníliás cukorral megszórjuk.
Amint a levét elfövi készen is van.


Állítsuk össze a tésztát.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, nádcukorral és a sóval.
 

Belemorzsoljuk a zsírt.


Végül rizstejjel lazítjuk.
Amennyiben nem tejmentesen készítjük, akkor kb. 2 dl tejfölt teszünk bele.


Összegyúrjuk, majd egy nagyobb és egy kisebb darabra osztjuk.


A nagyobb darabot kilisztezett lapon kinyújtjuk és a kizsírozott tepsibe terítjük.
Villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel a sütés során.
 

Zsemlemorzsával megszórjuk.


Rásimítjuk az almás tölteléket.


Ráreszeljük a maradék tésztát.
Reszelő vagy nokedli szaggató hátoldala tökéletesen megfelel a célnak.


Egyenletesen elosztjuk a reszelt tésztát.


Előmelegített sütőben 180 C fokon megsütjük a süteményt.


Nagyon finom, gazdag töltelékes süti.