- 8-10 db csirkecomb
- 2-3 ek. colombo fűszer
- csípős paprika/chili
- 1 ek. kakukkfű
- kaliforniai vagy kápia paprika
- 2 db hagyma
- újhagyma
- 5-8 gerezd fokhagyma
- 1 citrom vagy lime
- 5-8 db burgonya
- 1 db tök vagy cukkini
- 2 db padlizsán
- só
- bors
- olíva olaj
- koriander
Elkészítés:
A colombo egy karibi fűszerkeverék, amely az Antillákon kedvelt étel neve is.
Maga a fűszer egy Indiából származó keverék, amiben van koriander, szegfűszeg, őrölt bors, kurkuma, fokhagyma, mustár, chili, gyömbér, paprika, sáfrány.
Nagyon jellegzetes, erős illata van.
Ezzel a fűszerrel készülhet ragu csirkéből, sertés vagy marhahúsból, de rákkal is.
Különleges változata kókusztejjel készül.
Ezeket az ételeket szintén colombonak hívják.
Mi Martinique szigetén kóstoltuk először és nagyon megkedveltük.
Most csirkés változatát készítettük.
Egy kis vajat olvasztunk a lábasban.
Körbepirítjuk rajta a csirkecombokat.
Sóval, borssal és fokhagymával fűszerezzük.
Ha szép piros kiszedjük és félretesszük a húst.
A maradék vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, csípős paprikát és zöldhagyma szárat.
Szép piros kaliforniai vagy kápia paprikát is teszünk bele.
Most tesszük bele a kakukkfüvet.
Őrölt koriandert is adunk hozzá.
Belekerül a colombo is.
Kevés vízzel felöntjük.
Az illata már belengi az egész lakást.
1 citrom vagy inkább lime levét is hozzáadjuk.
A citromot is belefőzzük.
Sót, borsot teszünk bele.
Visszatesszük a csirkecombokat és kb. 1 órán keresztül tovább főzzük.
Ekkor kiemeljük a csirkét és belefőzzük a zöldségeket.
Zsenge tököt vagy cukkinit és padlizsánt tehetünk bele.
Most tök és a padlizsán volt soron.
Végül az újkrumpli is.
Csípős paprikával ízesítjük.
Sajnos nem volt habanero paprikám, ezért chilit tettem bele.
Készre főzzük.
Egytálételként kínáljuk, a csirkecombokat és a nagy darabokban hagyott zöldséget bőségesen megöntözzük a fűszeres lével.