- 75 dkg bárány comb/lapocka/nyak
- 75 dkg csirkecomb
- 2 db hagyma
- paradicsom püré
- 6 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 kis db zeller
- 1 ü. főtt csicseriborsó
- 4 db paradicsom
- 1-2 db zöldpaprika
- 2 db cukkini
- 6 db burgonya
- 1 kisebb sütőtök
- sáfrány
- csípős paprika/harissza
- kurkuma
- őrölt koriander
- petrezselyemzöld
- 1-2 ek. olíva olaj
- 3 dkg vaj
- só
- bors
- leveskocka
- 50 dkg kuszkusz dara
Elkészítés:
Tunéziai barátnőnk Tassadit anyukája készítette nekünk először ezt a tipikus észak-afrikai ételt.
Rögtön megszerettük és azóta is a kedvenceink közé tartozik.
Leggyakrabban bárány, csirke és marhahúsból készül sok-sok zöldséggel és kuszkusz búzadarával.
Most bárány és csirke volt a hozzávaló.
A bárányt kockákra vágjuk.
Olíva olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát.
Rátesszük először a bárányt és kevergetve körbepirítjuk.
A csirkecombokat is megtisztítjuk, megmossuk, majd kétfelé vágjuk.
Rátesszük a bárányhúsra és szépen megpirítjuk.
Hozzáadunk egy jó kanál paradicsompürét és kb. 4 pohár vizet.
Tegyük bele a leveskockát és az őrölt koriandert.
Majd a kurkumát és a sáfrányt.
Sózzuk és borsozzuk.
Készítsük el a csicseriborsót, amit előző nap beáztattunk és főzzük majdnem puhára.
Vagy egyszerűen vegyünk egy üveg készre főzött csicseriborsót, amelyet szűrjünk le és öblítsünk át folyó vízzel.
Szűrjük le újra és tegyük félre.
A zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk nem túl kicsi hasábokra.
A csípős paprikát az eredeti isteni csípős paprika keverék, a harissza helyett tettem bele, mert egy kicsit csípősnek kell lenni ennek az ételnek.
Ha már majdnem puha a hús, tegyük bele a zöldségeket.
Nagyon finom bele a sütőtök is.
A cukkinit is vágjuk hasábokra.
Egy pici gyömbért is adjunk hozzá.
Adjuk hozzá a cukkinit.
Legvégén kerül bele a sütőtök és a burgonya.
Szórjunk még rá egy kis sáfrányt és kurkumát, hogy jó pikáns legyen a leve.
Közben mindig öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket a lé.
Legvégén belekeverjük a főtt csicseriborsót.
Ha kész, apróra vágott petrezselyem zölddel ízesítjük.
Külön elkészítjük a kuszkusz darát.
2 nagy pohár forró vízzel leöntjük, hozzáadjuk a vajat, megsózzuk és fedő alatt megvárjuk, amíg 10-15 perc alatt készre puhul.
Az eredeti módszer szerint a kuszkuszfőző edény felső részébe tesszük a darát és ott főzzük készre.
De ennek hiányában külön is elkészíthetjük.
A kész darát ízesítsük 1-2 merőkanállal az étel levéből.
Eredetileg egy nagy tálba teszik a darát, középen hagynak egy mélyedést és ide halmozzák a húst, körben szépen kirakják a répa , burgonya és más zöldség hasábokkal.
Gyakran friss fejes káposztát is tesznek bele, cikkekre vágva, hogy ne essen szét és fűszeres merguez kolbásszal is kiegészítik.
Kuszkusz darát használhatunk sima köretként, mint a tarhonyát vagy salátának is elkészíthetjük:
Én a közepes méretű darát szeretem a legjobban.
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2016/01/spenotos-kuszkusz.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2016/05/lilakaposzta-salata.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/06/taboule.html