Hozzávalók:
- hízott libamáj
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
Ünnepi finomság a hízott liba vagy kacsamáj.
Mostanáig tejjel felöntve, libahájban sütöttem.
https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/11/sult-libamaj.html
https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/11/libamajas-torony.html
https://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/turkalos-majas.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/01/kacsamajhab-vajas-tesztaban.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/01/borjuszelet-pecsenye-libamajjal.html
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/05/libamajtorta.html
Francia chef oldalán találtam ezt az új készítési módszert, ami nagyon jól sikerült és a jövőben biztosan sokszor fogom alkalmazni.
Mikrohullámú sütőben pillanatok alatt elkészül így a máj.
Egy éles kés segítségével hosszában felnyitjuk külön-külön mindkét lebenyét a májnak.Egy villa segítségével kiszabadítjuk és eltávolítjuk a vastag ereket.
Sajnos nekem eléggé trancsírozós lett a művelet, a chef oldalán nem így nézett ki.
Vigasztalt azonban, hogy a végeredményen ez nem fog látszani.
A májakat finoman megsózzuk és frissen darált borssal megszórjuk.A francia chef természetesen jóféle armagnacot vagy cognacot is öntött rá, nálam ez elmaradt, hiszen gyerekek is esznek belőle.
Ezután a májat visszaformáljuk eredeti alakra.Körkörösen, szorosan összecsomagoljuk hurka formára.
Mikróban is használható folpackba, vagy ennek hiányában sütőtacskóba csavarjuk a májat.
Egy jénai tálra helyezzük és a mikró legnagyobb fokozatán 2 percig főzzük a csomagot.
Kivesszük a mikróból és tapasztaljuk, hogy a máj körül vékony rétegben már kevéske zsír is kisült.2 percig pihentetjük a májat, majd visszatesszük a mikróba újabb 30 másodpercre.
Ezután kivesszük a májat és azonnal hideg vízbe tesszük át a zacskót.Lehet jeget is tenni a vízbe.
A lényeg, hogy rögtön leálljon a főzés, tovább ne puhuljon a máj.
Ha kihűlt, látjuk, hogy zsír megdermedt a máj körül, ekkor felhasználásig a hűtőbe tesszük.
Nagyon finom krémes, vajpuha lesz így a máj.Az ünnepi asztalhoz pogácsa szaggatóval falatnyi köröket vágtam ki teljes kiőrlésű, magvas kenyérből.
Libazsírral megkentem a kenyereket. Kissé megsóztam.
Libamáj darabokat tettem a kenyérkékre.
Friss málna szemekkel megkoronáztam a falatokat.
Nagy sikert aratott az étel.
Szívből ajánlom ezt a módszert a libamáj elkészítésére, mivel 2 perc 30 másodperc alatt tökéletesen elkészül a máj, és mivel alig sül ki zsír a májból, megmarad a szép nagy májunk, nincs veszteség a drága alapanyagból.