2020. július 23., csütörtök

Pulyka gulyásleves

Hozzávalók:

  • pulykanyak
  • hagyma
  • fokhagyma
  • olaj
  • fűszerpaprika
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • darált pritamin paprika
  • ételízesítő
  • babérlevél
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • burgonya
nokedli (galuska)


Elkészítés:

A gulyáslevest mindenféle húsból elkészíthetjük.

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/02/gulyas-leves.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/05/hamis-gulyasleves.html




Különösen finom lesz, ha pulykanyakból főzzük.

Előkészítjük a hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, némi csípős paprikát, paradicsomot, darált pritamin paprikát és az őrölt köményt.


Egy fazékban kevés olajon hagymát dinsztelünk.


Beletesszük a zúzott fokhagymát, a köményt és a borsot.


Belekeverjük a darált paprikát és a fűszerpaprikát is.
Pár kanálnyi vízzel felöntjük, hogy a paprika nehogy megégjen.


Hozzáadjuk a jól megmosott és feldarabolt nyakat.


Most kerül bele a paradicsom és a paprikák is.


Jól megsózzuk, tegyünk bele néhány babérlevelet és egy kevés jóféle ételízesítőt is.
Ettől teltebb lesz az íze.


Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.


Kis lángon főzzük majdnem teljesen puhára a húst.


Tegyük hozzá a feldarabolt zöldségeket, a sárgarépát, fehérrépát, zellert.


Főzzük még úgy tíz percig.


Ekkor beletesszük a kockára feldarabolt burgonyát.


Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.


Kóstoljuk meg, fűszerezzünk utána, ha szükséges.


Keményre főzött galuskával gazdagítsuk.

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/02/nokedli.html



A hús leomlik a csontról.




Nagyon gazdag leves, utána már csak egy kis könnyű édességet kínáljunk.





2020. július 17., péntek

Narancsos, almás párolt lilakáposzta

Hozzávalók:


  • lila káposzta
  • olaj
  • cukor
  • borecet/balzsamecet
  • narancs
  • alma






Elkészítés:

A káposztát gyakran készítem:

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/02/parolt-kaposzta.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/12/narancsos-almas-voros-kaposzta.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/12/narancsos-almas-voros-kaposzta.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/lila-kaposztas-parna.html

Ezúttal gyümölccsel gazdagítottam.

A káposztát keskeny csíkokra vágjuk.


Az almákat megmossuk, megtisztítjuk és szeletekre vágjuk.


Egy kis olajon karamellizáljuk a cukrot, majd rádobjuk a káposztát.
Megsózzuk és kevergetve sütjük.

Ne puhítsuk túl, maradjon roppanós.

Adjuk hozzá a feldarabolt narancsot.


Majd az almát is.
Borecettel vagy balzsamecettel savanyítsuk.


Éppen csak átpároljuk és elkészült az étel.


Sárgaborsó főzelék

Hozzávalók:


  • sárgaborsó
  • hagyma
  • füstölt szalonna
  • füstölt kolbász
  • fokhagyma
  • babérlevél
  • darált pritamin paprika
  • zsír
  • liszt
  • fűszerpaprika
  • ecet


Elkészítés:


A sárgaborsót vagy szereted, vagy nem  !
Mi szeretjük.
A finom ízén túl nagyon sok benne a fehérje, hasznos a vesénknek, vérnyomásunknak is.

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/05/sargaborso-fozelek.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/06/sargaborso-rizzsel-indiai-modon.html


Előző este átválogatom, mosom és vízbe áztatom reggelig a sárgaborsót.


A főzőlébe nagyon kell egy kis füstölt íz, ezért szalonnát és kolbászt teszek bele.


Hagymát, fokhagymát és babérlevelet is adok hozzá.


Egy kanál darált pritamin paprika is menjen bele.
Sózzuk is meg.
Öntsük bele a leszűrt borsót.
Vigyázzunk, mert hajlamos kifutni, ha felforr.
A keletkező habot szedjük le kis szűrővel.
Kis lángon főzzük.


Nagyon hamar megfő.
Rántsuk be.
Egy kevés zsírban apróra vágott hagymát pirítunk, majd liszttel tovább pirítjuk.


Adjuk hozzá a fűszerpaprikát.


Vízzel keverjük simára és öntsük a főzelékbe.


Keverjük jól el és főzzük még pár percig amíg be nem sűrűsödik.


Finom selymes íze lesz.


Aki szereti egy gondolatnyi ecettel megsavanyíthatja.


Magában is finom.







Tárkonyos csirke 2

Hozzávalók:


  • csirkecomb filé
  • csirkezsír/libazsír
  • hagyma
  • fokhagyma
  • tárkony
  • kápia paprika
  • csípős paprika






Elkészítés:

Illatos tárkonnyal ízesítettem a csirkét.

A megtisztított, megmosott csirke comb filét kisebb darabokra vágjuk.


Csirkezsíron apróra vágott hagymát és fokhagymát dinsztelünk.


Beletesszük a húst és kevergetve körbepirítjuk.


Friss vagy fagyasztott tárkonyt használunk.


A húshoz adjuk a tárkonyt,  szép piros kápia paprikát és egy kevés csípős paprikát is teszünk bele.


Megsózzuk és kevés vizet hozzáadva készre főzzük.


A tárkonytól pikáns zamatot kap a csirke.


Ezúttal főtt tésztával kínáltam.


Természetesen bármilyen másfajta köret jól illik hozzá.




Vesepörkölt

Hozzávalók:


  • sertés vese
  • zsír
  • hagyma
  • fűszerpaprika
  • törött bors
  • zöldpaprika
  • csípős paprika
  • paradicsom
  • darált pritamin paprika
  • édes chili szósz
  • ketchup
  • fokhagyma
  • majoránna
  • őrölt köménymag





Elkészítés:

Vesét többféleképpen készítek.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/04/vese-velovel.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/gombas-vese-velo.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/04/vese-paprikasan.html

A vese előkészítése a legnagyobb figyelmet követeli.
Legelőször is kettévágjuk, mint a zsemlét és a belső felét nagyon alaposan megtisztítjuk.
Eltávolítjuk a vezetékeket, hártyákat.
Ebben segít az, hogy a felesleges részeknek más színük van.
Világosabb, vagy egészen sötét bordós színük van, amelyeknek rossz ízük lenne, ha az ételbe kerülnének.
Éles kiskéssel viszonylag hamar elkészülünk.
Ezután áztassuk be pár percre hideg vízbe.


Szűrjük le a vesét és vágjuk fel nagyon keskeny csíkokra.


Zsíron pirítsuk meg a feldarabolt hagymát.


Adjunk hozzá zöldpaprikát, csípős paprikát, édes chili szószt, darált pritamin paprikát, paradicsomot és törött borsot.


Pirítsuk össze, majd a tűzről levéve keverjük bele a fűszerpaprikát.


Kevés vízzel és kethuppel engedjük fel.
Forraljuk össze.


Most adjuk hozzá a vesét.
Pár perc alatt kevergetve megpirul.
Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, mert akkor kiszárad és kemény lesz akárcsak a máj.


Sózzuk, szórjuk meg majoránnával és egy pici őrölt köménnyel.
Zúzott fokhagyma is menjen bele.


Pár perc alatt elkészül az étel.


Ezúttal rizzsel kínáltam.


Bármilyen köret illik hozzá.